Cum se prepară cea mai aromată şi mai ieftină dulceaţă din coji de pepene verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dulceaţă din coji de pepene verde. FOTO eatyourbooks.com
Dulceaţă din coji de pepene verde. FOTO eatyourbooks.com

Dulceaţa din coji de pepene verde este simplu de făcut, dar mai ales economică. În loc să aruncăm cojile de la pepenii zemoşi cu care ne răcorim în zilele caniculare, putem să le transformăm foarte uşor într-un preparat aromat.

Ingrediente:

-1,5 kg coji de pepene verde (după ce au fost fierte în apă cu oţet trebuie să rămână cam 1 kg de coajă)
-300 ml oţet de 9 grade
-1 kg zahăr
-0,5 l apă
-3 lâmâi curăţate de coajă
-2 linguriţe cu vârf coaja de lămâie rasă
-vanilie

Mod de preparare:

Se întrebuinţează partea albă de la coaja de pepene, rămasă după ce am tăiat miezul şi am curăţat partea verde, oricât ar fi de groasă. Puteţi să lăsaţi şi puţin miez roşu ca să-i dea puţină culoarea dulceţii. Partea albă se taie în cubuleţe, iar o cantitate de 1,5 kg coji se pune la fiert într-o oală cu 2 litri de apă şi 300 ml de oţet. Bucăţelele de coajă se adaugă în momentul în care apa cu oţet începe să clocotească şi se lasă la fiert aproximativ o oră, până capătă un aspect transparent. 

După ce au fiert, bucăţile se pun în strecurătoare şi se limpezesc sub un jet de apă, se scurg bine, după care se cântăresc. Greutatea cojilor va fi egală cu greutatea zahărului, conform indicaţiilor oferite de gustos.ro. Zahărul se dizolvă în 0,5 litri de apă, iar când începe să dea în clocot se pun bucăţile de coajă de pepene, coaja rasa de lămâie, vanilia şi cele trei lâmâi curăţate de coajă (inclusiv de partea albă, care este amară), tăiate cubuleţe.

Este indicat să nu aşezaţi oala direct pe foc, ci deasupra unui disc metalic (sau tablă), până când se leagă siropul. Important este ca siropul să nu se lege prea mult, pentru că riscă să capete gust de caramel.

Când dulceaţa este gata, se pune fierbinte în borcane foarte curate şi bine uscate. Borcanele pline se lasă apoi să se răcească timp de 2 zile, învelite în pături, după care se depozitează într-un loc întunecat şi răcoros.
 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite