Varujan Vosganian: „Am încercat să descifrez această maladie prin care trece poporul român şi câteva dintre concluzii se găsesc în carte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Varujan Vosganian
Varujan Vosganian

Varujan Vosganian, economist, om politic şi scriitor a fost prezent la Alexandria pentru lansarea cărţii sale „Jocul celor o sută de frunze şi povestiri“.

Evenimentul s-a desfăşurat în sala de festivităţi de la Tipografia Tipoalex şi s-a bucurat de prezenţa unui public iubitor de cultură şi literatură. Despre Varujan Vosganian şi cea mai recentă carte a sa, un al doilea succes venit după cartea anului 2009, „Cartea Şoaptelor”, au vorbit jurnalistul şi poetul Florea Burtan, prozatorul şi criticul literar Gheorghe Stroe şi prietenul autorului, poetul Laurian Stănchescu.

În opinia tuturor vorbitorilor cartea „Jocul celor o sută de frunze  şi alte povestiri”, alături de succesul literar  din 2009 prin „Cartea Şoaptelor“ îl plasează pe autor în rândul celor mai mari scriitori contemporani. 

„Prin cele şase povestiri ale cărţii, autorul descinde într-o altă zonă a literaturii, aceea a realismului magic unde îşi află loc ficţiunea şi realitatea, sugestia şi metafora, neliniştile şi obsedatele căutări, îndoielile şi aspiraţiile, traumele şi nevoia de vindecare într-o lume torturantă, întocmită anapoda. Naraţiunile sunt adevărate tablouri pictate cu o pastă violentă cu scene memorabile, înfăţişând o lume nevindecată încă de de rănile anilor din urmă. Scena halucinante, hilare, groteşti“, a spus poetul Florin Burtan în  recenzia făcută la evenimentul de lansare.

În opinia criticului Gheorghe Stroe, cartea este un roman în toată regula care poate fi pus la loc de cinste în literatura română, alături de „Craii de Curte Veche” (Mateiu Caragiale) sau „Frumoşii nebuni ai marilor oraşe” (Fănuş Neagu).

„Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” este o carte despre  poporul român, neliniştile şi păcatele lui, despre maladia de care naţia română, prinsă într-o permanentă tranziţie, pare să nu se mai vindece. Despre carte şi despre ceea ce l-a inspirat să creeze biografia actualei societăţi româneşti a vorbit şi autorul Varujan Vosganian. „Noi, poporul român nu am înţeles tot ce ni se întâmplă. Poporul român este neliniştit. Poporul român poartă cu el traume nelecuite.El nu s-a oprit încă din exilul interior pe care îl parcuge de multe decenii”, a spus autorul.

Varujan Vosganian a recunoscut că a încercat să descifreze, de-a lungul anilor, „maladia” poporului român. „Am încercat să descifrez această maladie prin care trece poporul român şi câteva dintre concluzii  se găsesc în carte, dar nu ostentativ pentru că o carte de literatură nu este niciun manual de îndreptare să te înveţe cum să iei un salariu mai mare, nu este nici pamflet”, a mai spus autorul.

Emanciparea mentalităţilor constituie, în opinia autorului, cheia vindecării poporului român. „Esenţa tranziţiei este emanciparea mentalităţilor, iar cuvântul cheie este resposabilitatea: trecerea de la transferul de responsabilitate, specific comunismului, la asumarea de responsabilitate, specifică societăţii libere”, a mai spus Varujan Vosganian.

Cartea „Jocul celor o sută de frunze şi alte povestiri” a fost catalogată de autor drept o biografie a secolului nostru cu ce a adus el omenirii.

În discursul rostit la evenimentul de lansare a cărţii de la Alexandria, senatorul Varujan Vosganian a lăsat la o parte politica şi a pus accent pe ceea ce constituie de fapt emblema fiecărei naţii: cultura.

„O societate se legitimează prin cultura ei, nu prin rezultatele alegerilor parlamentare“, a concluzionat Varujan Vosganian la Alexandria.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite