Povestea sinucigaşilor români de pe podul Mirabeau. De ce s-au aruncat în Sena poeţii Paul Celan şi Gherasim Luca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poeţii Paul Celan şi Gherasim Luca şi-au pus capăt zilelor la Paris, aruncând-se în Sena de pe celebrul pod Mirabeau. Acuzat de soţie de plagiat şi şantaj, aflat în profundă depresie, Celan s-a arunat în Sena în 1970, la vârsta de 50 de ani. Două decenii mai târziu, alt poet român, Gherasim Luca, şi-a încheiat socotelile cu viaţa în acelaşi mod, la vârsta de 80 de ani.

Paul Celan şi Gherasim Luca sunt doi poeţi români pe care i-a unit nu doar pasiunea pentru literatură şi activitatea în capitala Franţei, ci şi sfârşitul tragic. Amândoi au ales să-şi pună capăt zilelor în apele Senei, la Paris, oraşul în care au trăit şi au cunoscut mărirea şi decăderea.

Pe numele său real Paul Antschel, poetul Paul Celan a fost un  poet, traducător, eseist de limba germană, evreu cu origini în România. A dus o existenţă care a stat sub semnul tulburărilor psihice şi căderilor nervoase.

Cel considerat a fi unul din marii poeţi moderni ai lumii  a suferit în copilărie din cauza originilor evreieşti. Nu a putut să-şi facă studiile în România şi nici la Viena, din cauza valului antisemit şi a fost nevoit să plece în 1938 la Paris. Părinţii săi au fost în 1942 deportaţi ca evrei în Transnistria şi au pierit amândoi. Celan a fost internat şi el într-un lagăr de muncă, dar a supravieţit.  N-a putut trece niciodată peste sentimentul de vinovăţie legat de moartea părinţilor săi.  Faptul că şi-a scris opera în limba germană, pe care o numea  limba ”asasinilor părinţilor mei” şi că a cunoscut celebritatea  în Germania a accentuat şi mai mult sentimentul de vinovăţie.  Se spune că pierderea părinţilor şi legăturile sale ulterioare cu lumea germană ar fi fost cauzele principale ale tulburărilor psihice care s-au acutizat în timp. În plus, viaţa sa amoroasă a fost un permanent prilej de decepţii. 

 Pentru el, problemele sentimentale au început după ce s-a mutat la Viena, loc în care s-a îndrăgostit de o jună scriitoare căruia îi umplea casa cu flori de mac şi-i scria poeme cu versuri fără perdea. Scriitoarea Ingeborg Bachmann  era fata unui fost activist nazist austriac.Relaţia dintre cei doi nu a mers. Celan s-a îndrăgostit de o altă scriitoare Claire Goll pe care a luat-o de nevastă. Problemele în căsnicie au început să apară după ce  Goll a pretins că, în volumul de versuri ”Mac şi memorie” apărut în limba germană în  1952 ar fi fost plagiat de  Paul Celan după scrierile ei.

Internat la ospiciu

Depresia care l-a bântuit toată viaţa pe Celan s-a acutizat în  1960, după ce soţia lui i-a intentat proces de plagiat. Consoarta l-a acuzat pe poet că a încercat să o violeze în somn, 

„Nervii mei sunt nişte bieţi nervi, m-au lăsat. La asta se adaugă o presiune psihologică insuportabilă à la longue“,  scria Celan în plin scandal în 1962. Bolnav de nervi, a  ajuns la o clinică specializată din Paris unde a primit tratament. Se spune că aici ar fi avut poetul o primă tentativă de sinucidere, cu medicamentele din spital. Emil Cioran şi  Ovid S. Crohmălniceanu prieteni ai poetului, îl evocă pe acesta în memoriile lor ca fiind la un pas de colaps. „Paul încărunţise, umbla lipindu-se de ziduri şi cu spinarea încovoiată, parcă sub o povară apăsătoare. Existau în el, de pe atunci, semnele apropiatului dezastru“, scrie Ovid S. Crohmălniceanu. 

”Paul Celan s-a aruncat în Sena”

Colapsul s-a produs pe  20 aprilie 1970. Paul Celan, în vârstă de 50 de ani,  s-a aruncat în Sena de pe Podul Mirabeau. Cadavrul său a fost pescuit din ape câteva zile mai târziu. „Paul Celan s-a aruncat în Sena. I-au pescuit cadavrul lunea trecută. Acest om fermecător şi insuportabil, feroce cu accese de blândeţe, la care ţineam şi de care fugeam, de teamă să nu-l rănesc, căci totul îl rănea. Ori de câte ori îl întâlneam, eram atât de atent şi mă supravegheam atâta, că după jumătate de oră eram istovit“, nota Cioran în jurnal.

image

” În această lume, poeţii n-a ce căuta!”

În 1997, un alt  poet român, Gherasim Luca s-a aruncat în Sena din acelaşi loc.

Pe numele său adevărat  Salman Locker, Gherasim Luca a fost un teoretician al suprarealismului şi un poet cu origini evreieşti. Născut la Bucureşti, fiu al unui croitor evreu, Gherasim Luca a vorbit patru limbi română, idiş, franceză şi germană. S-a autoexilat din România, în al doilea război mondial. La Paris a intrat în cercurile artiştilor suprarealişti. Aici a trăit şi a publicat vreme de 40 de ani. Se spune că a locuit în capitala Franţei fără acte. 

Spre finalul vieţii, sărac lipit, Gherasim Luca a fost evacuat din apartamentul său, sub pretextul unei curăţenii generale.  Pe 9 februarie 1997, la vârsta de 80 de ani, Luca a spus adio vieţii ca şi Celan, sărind în Sena.  Înainte de a se sinucide, poetul  a lăsat un mesaj înregistrat la telefon în care spunea „În această lume, poeţii n-au ce căuta!”.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite