Reguli de bun simţ pentru motociclişti. Cum ar trebui să se comporte în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru prelungirea siguranţei şi a plăcerii la fiecare plimbare cu motocicleta există câteva reguli de bun simţ, gândite chiar de către poliţiştii motociclişti.

Contactul vizual. În primul rând, este indicat să se păstreze contactul vizual, mai exact să se încerce întotdeauna a se vizualiza şoferii autovehiculelor cu care s-ar putea intersecta motocicleta. 

Neacordarea de prioritate. Cel mai frecvent tip de accident în care sunt implicate motocicletele este generat de şoferii care nu se asigură la executarea virajelor la dreapta sau la schimbarea benzii de deplasare. Este obligatoriu nevoie de asigurare prin verificarea oglinzii atunci când se virează. Asta pentru că şoferii care vin din urmă s-ar putea să nu încetinească pentru a lăsa drum liber motocicletei.

Evitarea obstacolelor. De asemenea, iubitorii de motoare trebuie să fie pregătiţi pentru condiţii periculoase de drum – carosabil umed, scurgeri de lichide, nisip, pietriş, cale de rulare tramvai, gropi şi alte pericole rutiere de suprafaţă care pot afecta grav aderenţa, generând accidente.

Curbele trebuie abordate cu viteză moderată, fără a fi ”tăiate”. Astfel, vizibilitatea va creşte şi pentru motociclist, dar şi pentru cel care vine din sensul opus, în aceeaşi curbă.

Bucuria călătoriei. Nu recomandă nimeni viteza de 20 km/h în afara oraşului, dar trebuie găsită o viteză ideală, cea în care fiecare se simte confortabil şi în siguranţă, astfel încât călătoriile să devină o plăcere, fără dureri de spate şi cu amintiri de neuitat.

Fără competiţii riscante. Motociclismul, dacă nu este practicat pe circuit, nu reprezintă decât o plăcere şi nu o competiţie. Trebuie mers în ritmul fiecăruia şi, indiferent dacă cineva şicanează în trafic, nu trebuie răspuns provocărilor.

Echipamentul. Obligatoriu trebuie o cască de protecţie omologată – care îndeplineşte standardele actuale de siguranţă. Este, de asemenea, nevoie de îmbrăcăminte de protecţie pentru motociclişti, preferabil fiind echipamentul modular “în straturi”, astfel încât să se poată adapta la condiţiile meteo în schimbare, pentru că dacă ”ingheaţă mâinile”, nu va mai exista la fel de mare control asupra motocicletei.

Echipamentul moto trebuie să fie format din: bocanci care să ofere protecţie gleznei, pantaloni cu protecţii la genunchi şi şolduri, geacă prevăzută cu protecţii (sau armură – vara), mănuşi cu protecţii şi cască. Nu în ultimul rând, motocicliştilor li se recomandă să fie cât mai vizibili, prin purtarea de echipamente în culori vii.

Citiţi şi:

 

FOTO VIDEO „Noaptea ca hoţii!“ Copaci seculari din Câmpeni, tăiaţi pe întuneric de frica unor proteste

 

Investiţie publică controversată: 5.000 de euro pentru un metru pătrat de spaţiu modernizat în Cetatea Alba Iulia

 

Curiosul caz al votanţilor „suplimentari“ din Câmpeni. Cum a ajuns micul oraş din Apuseni să aibă peste 18% din voturi pe liste suplimentare

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite