Proiectul care combate risipa de alimente la Aiud, finalist la o competiţie europeană unde poate fi votat online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din echipa proiectului ”Fără risipă” de la Aiud
O parte din echipa proiectului ”Fără risipă” de la Aiud

Proiectul ”Fără risipă” derulat de câţiva tineri din Aiud, voluntari ai asociaţiei Societatea pentru Consum Responsabil din Cluj-Napoca, este finalist într-o competiţie europeană care premiază modele de combatere a rispei alimentare.

Proiectul Zero Waste Aiud poate fi votat accesând pagina dedicată la acest link până în 28 februarie 2017.

„Ne-am înscris în această competiţie europeană pe care sperăm să o câştigăm. Dacă acest lucru se va întâmpla, exemplul pozitiv al proiectului de la Aiud va fi promovat intens la nivel european”, a afirmat Diana Ioana Călin, directorul executiv al asociaţiei Societatea pentru Consum Responsabil din Cluj-Napoca.

Proiectul se derulează de la începutul lunii septembrie 2016 şi a însemnat colectarea a aproximativ 800 de kilograme de produse din piaţă, de care au beneficiat peste 50 de persoane. Iniţiativa a aparţinut unei studente la Psihologie, care locuieşte în Aiud. Ioana Man este voluntar al asociaţiei Societatea pentru Consum Responsabil. ”Am participat în Italia la un training de 10 zile în cadrul căruia s-a discutat despre sustenabilitate, risipă şi reciclare. Într-un oraş mic de acolo am văzut cum se derulează un astfel de proiect de colectare şi donare a produselor alimentare nevândute şi mi s-a părut foarte interesant. M-am gândit imediat că poate fi aplicat şi la Aiud”, a spus Ioana Man. 

Împreună colega acesteia, Diana Ioana Călin, şi cu alţi voluntari, tânăra a reuşit să demareze activitatea în piaţa din Aiud la începutul lunii septembrie 2016. Rezultatul a fost cu totul surprinzător. Într-o singură lună s-au colectat de producători peste 500 de kilograme de alimente. ”Producătorii prezenţi au răspuns foarte bine iniţiativei. Nu ne-am aşteptat să fie atât de deschişi. Aproape că ne-au certat pentru că nu am avut ideea mai repede. La început am mers mai des în piaţă, dar ulterior am stabilit să colectăm în fiecare joi a săptămânii, când la Aiud este zi de piaţă. Beneficiarii i-am găsit cu ajutorul reprezentanţilor din şcolile din oraş”, a afirmat voluntarul Asociaţiei pentru Consum Responsabil. Produsele colectate sunt reprezentate, în principal, de varză, ardei, gogoşari, roşii, struguri, conopidă, vinete etc.

aiud alimente

   

“Domnişoară, decât să le mai car acasă şi să le arunc apoi, mai bine ştiu că se bucură nişte suflete flămânde de ele”, i-a spus Ioanei una dintre producătoarele din Mihai Viteazul. Începând cu a două vizită la piaţă, unii producători deja o cunoşteau şi cum o vedeau îi spuneau “sa treci şi pe la mine” sau “hai să-ţi mai dau un sac de vinete”, “ia şi două conopide”. O parte din alimentele colectate au mici ”defecte” estetice, iar agricultorii ştiu că omul ce vine la tarabă nu le va cumpăra astfel încât consideră că e mai bine să le doneze. Multe dintre legumele donate arată impecabil şi sunt dăruite de producători doar cu gândul la familiile nevoiaşe, care se vor bucura de o masă sănătoasă.

    

aiud alimente

Voluntarii se ocupă şi cu transportul alimentelor la familiile beneficiare. ”Vrem ca pe viitor să realizăm o legătură directă între producători şi cei care au nevoie de aceste produse, care oricum ar fi aruncate”, a afirmat Diana Ioana Călin. Ceilalţi voluntari care participă la proiect sunt Laura Man, Cosmin Georgiu, Raluca Popan, Casandra Ioan şi Anda Goia.

”Fără Risipă” îşi propune să contribuie la scăderea risipei alimentare în municipiul Aiud şi totodată la creşterea accesului familiilor nevoiaşe la alimente. ”Voluntarii îşi folosesc creativitatea pentru a se asigura că beneficiarii, donatorii şi comunitatea locală înţeleg că «Fără Risipă» nu e o iniţiativă caritabilă, ci prioritar îşi propune să

image

reducă risipa alimentară. Actele de caritate şi alimentele donate sunt doar un rezultat bun al acestei iniţiative, însă nu reprezintă scopul ei. Cea de-a două şi cea mai mare provocare e identificarea beneficiarilor pe bază unor principii de echitate şi nediscriminare”, susţin reprezentanţii asociaţiei.

Un alt proiect derulat de voluntari se referă la organizarea unei cine comunitare pentru 80 de persoane, în cadrul Săptămânii europene pentru reducerea risipei. S-au folosit doar alimente cumpărate de la producători locali şi surplusul de legume şi fructe donat de către comercianţii din piaţă. Alimentele rămase au fost donate unei case de copii. Proiectul cinelor comunitare din Cluj-Napoca poate fi, de asemenea, votat zilnic, până în data de 28 februarie 2017, pe pagina dedicată de pe site-ul competiţiei REFRESH Food Waste Solution.

Citiţi şi:  

Gabriel Resources vs. România, procesul cu o miză de 4 miliarde de euro. Un fond de pe Wall Street pariază împotriva Statului Român

Cum arăta Abecedarul, cartea de căpătâi din Epoca de Aur. Amintiri despre personaje celebre, precum Ana sau Aşchiuţă

O bunicuţă expertă în croşetat îşi trimite produsele peste graniţă. Botoşeii din lână au ajuns la Bruxelles şi sunt aşteptaţi în Finlanda

Povestea de 92 de ani a armelor produse la Cugir. Scandalul de corupţie şi spionaj care a zdruncinat „Uzina de Fier“

Ce înseamnă dezvoltarea personală, conceptul neînţeles pe deplin în România. „Chiar şi în perioada socialistă au existat lucrări vizând auto-educarea“

Zece ani în carcera Aiudului. Calvarul îndurat de un preot ortodox în închisorile comuniste

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite