Primăria Blaj a amenajat în timp record un nou spital pentru bolnavii de COVID 19. Spitalul Nou va reveni în circuitul medical normal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Blaj a finalizat lucrările de amenajare a clădirii unde urmează să fie transferaţi bolnavii de COVID 19. Spitalul municipal va reveni în circuitul medical normal în scurt timp.

Luni, 1 iunie 2020, toţi pacienţii infectaţi cu Covid-19, internaţi la Spitalul Municipal Blaj, vor fi mutaţi în clădirea Spitalului Vechi, situată pe strada Republicii, Nr. 2. În ultima săptămână au fost finalizate lucrările în incinta Spitalului Vechi, pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu Covid-19, fiind amenajate saloanele, băile şi circuitele necesare pentru acest tip de servicii medicale. Lucrările de amenajare au fost efectuate de angajaţii Spitalului şi de cei ai Serviciului Public din cadrul Primăriei Blaj.

La Spitalul Nou, după ce va fi efectuată dezinfecţia întregii clădiri, care va dura între 4 şi 7 zile, vor fi reluate serviciile medicale pentru pacienţii din zonă, altele decât cele de tratare a cazurilor de coronavirus. Până la sfârşitul săptămânii viitoare va fi redeschisă Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), urmând ca până miercuri, 3 iunie, să anunţăm data de la care se vor deschide celelalte secţii ale Spitalului Municipal Blaj.

”Decizia de funcţionare a Spitalului Municipal Blaj pe noua structură (Covid-19 şi non Covid-19) se face în baza aprobării primite de la Direcţia de Sănătate Publică Alba şi beneficiază de acordul ministrului sănătăţii, Nelu Tătaru. Misiunea de a organiza două tipuri de spitale într-unul singur a fost foarte dificilă, succesul acestui demers fiind datorat muncii depuse de personalul medical şi administrativ al spitalului şi de autorităţile locale, Spitalul Municipal Blaj fiind primul spital suport pentru tratarea cazurilor grave de coronavirus din ţară care reuşeşte acest lucru”, a transmis Primăria Blaj.

În acest moment, la nivelul municipiului Blaj nu există cazuri confirmate de coronavirus, nici în rândul populaţiei şi nici în cel al cadrelor medicale. Vineri, 29 mai, în Spitalul Municipal Blaj erau internaţi 9 pacienţi, cu vârste cuprinse între 19 şi 90 de ani. Aceştia provin din următoarele localităţi: Alba Iulia, Cugir, Ocna Mureş, Ighiu-Ţelna, Ciumbrud, Gârbova şi Daia Română.

Cei 9 pacienţi sunt internaţi în următoarele secţii:

- ATI: 1 pacient (staţionar);

- Pneumologie: 3 pacienţi (1 favorabil, 1 staţionar, 1 agravat);

- Boli Infecţioase: 1 pacient (favorabil)

- Neurologie: 3 pacienţi (3 staţionari)

- Obstetrică-ginecologie: 1 pacient (favorabil).

Numărul total de bolnavi infectaţi cu noul coronavirus trataţi la Spitalul Municipal Blaj, de la începutul activităţii ca spital suport pentru cazurile grave şi critice de Covid-19 sau cu comorbidităţi şi alte afecţiuni din judeţ, în perioada 2 aprilie - 29 mai 2020, este de 100. Până acum, 71 de pacienţi s-au vindecat şi au fost externaţi şi 4 pacienţi, cu stare ameliorată, au fost transferaţi la SJU Alba Iulia. 16 pacienţi infectaţi cu noul coronavirus au decedat. Rata de vindecare a ajuns în Spitalul Municipal Blaj la 71%.

În ultima săptămână, s-au vindecat şi au fost externaţi 9 pacienţi. Cel mai tânăr dintre aceştia are 46 ani, iar cel mai în vârstă are 89 de ani. Numărul total al pacienţilor vindecaţi şi externaţi în luna mai este de 45. Pacienţii decedaţi sunt din următoarele localităţi: Ocna Mureş (3), Abrud (2), Cugir (2), Aiud, Şard, Zlatna, Săliştea Deal, Lunca Mureşului, Trâmpoiele (Zlatna), Blandiana, Pianu de Jos şi Sebeş.

La Spitalul Blaj sunt tratate cazurile grave şi critice de Covid-19 sau cu comorbidităţi şi alte afecţiuni din judeţ, celelalte spitale din judeţ asigurând doar tratarea pacienţilor cu forme uşoare sau asimptomatice de infecţii cu COVID-19.

Citiţi şi:

 

Spitalul din România unde managerul s-a schimbat de patru ori într-o lună. De ce a trimis ministrul Sănătăţii corpul de control

 

Pacientul zero. Persoana de la care a plecat focarul de coronavirus de la Sebeş. Aproape 80 de persoane au ajuns la spital

 

FOTO Unităţile Mercedes de la Sebeş şi Cugir şi-au reluat integral activitatea. 3.000 de oameni au revenit la muncă

   

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite