Mii de turişti aşteptaţi la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, sărbătoare veche de sute de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul de Fete, organizat de aproape două secole în preajma zilei Sfântului Ilie, în Apuseni, pe Muntele Găina, se va desfăşura şi în acest an în 20 şi 21 iulie. Organizatorii au pregătit un program ce include spectacole folclorice şi de muzică uşoară în comuna Avram Iancu şi pe platoul montan şi un târg al meşterilor populari.

De 8 ani, manifestarea este şi etapă finală a concursului Cultură pentru Cultură, organizat de Consiliul Judeţean Alba. Este un eveniment unic în Europa, care are ca obiectiv principal reabilitarea Căminelor Culturale din comunele participante şi revitalizarea tradiţiilor folclorice. Concursul este structurat în patru etape zonale, în care ansambluri folclorice din mai multe comune se „întrec” în concurs, în secţiuni de spectacol folcloric în care sunt evaluate toate genurile artistice.

Câştigătorii etapelor zonale se întâlnesc în etapa finală, pe Muntele Găina. Cei care s-au clasat pe primul loc în etapele zonale din această primăvară sunt artiştii din comunele Roşia de Secaş, Poiana Vadu Moţilor, Ciugud şi Câlnic. Ca premiu, aceştia au primit 50.000 lei, iar cei care vor câştiga la Găina, vor mai primi încă 50.000 lei, din partea Consiliului Judeţean Alba. 

Cum s-a născut ”Târgul de Fete”

În timpurile străvechi, locuitorii de pe văile Apusenilor se adunau pe munte pentru a face schimb de produse, dar îi luau cu ei şi pe cei tineri, pentru a se întâlni, a se cunoaşte şi, în cel mai fericit caz, a se căsători. Demult, la Găina se adunau păstorii din trei comune: Vidra, Bistra şi Almaşu Mare. La vremea strânsului fânului, făceau o „petrecere de despărţire”, împreună schimbau produse şi aşa s-a născut Târgul de la Găina. Cei de la Vidra duceau greble, doniţe, pieptare, genţi din piele de oaie. Bistrenii duceau ţuică de cireşe întoarsă şi miere cu fagure, iar ceilalţi, siropuri de fructe de pădure. După încheierea trocului, întindeau o masă cu plăcinte, găini fripte, brânză şi „clisă”, iar apoi începea muzica şi jocul. 

Bătrânii încă îşi amintesc cum fetele obişnuiau să îşi urce zestrea pe cai şi să o aducă în „Târgul Găinii”. Urma „tocmeala” între părinţi, iar, dacă aceştia spuneau „da”, cununia era oficiată, pe loc, de către preoţi care veneau la târg cu această misiune. Ceremonia se făcea cu fast şi cu „strigături”.  După 1924, când a fost ridicată crucea în memoria lui Avram Iancu, pe munte au început să urce şi preoţii, pentru a face slujbe. Acest obicei se păstrează şi astăzi, fiecare ediţie a festivalului are în program un Te Deum, oficiat duminică dimineaţă. Evenimentul a primit numele de Târg de Fete relativ recent, abia în urmă cu câteva decenii, înainte era cunoscut de oamenii locului ca „Târgul Găinii”. Astăzi, Târgul de Fete de la Găina s-a transformat într-o sărbătoare folclorică. 

Programul Târgului de Fete 2013

Sâmbătă , 20 iulie 2013

comuna Avram Iancu

Ora 10 - PARADA PORTULUI POPULAR 

Ora 11 – FESTIVALUL CONCURS ,,CULTURA PENTRU CULTURA,,

               Participă în concurs comunele: Cîlnic, Ciugud, Roşia de Secaş, Vadu Moţilor

Ora 16 – SPECTACOL FOLCLORIC

- Tulnicăresele din Avram Iancu

- Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba

- Clasele Şcolii de Arte şi meşteşuguri din cadrul Centrului de Cultură Augustin Bena Alba: Clasa de tulnicărese din Câmpeni şi clasa de dansuri populare din Sohodol

- Recitaluri susţinute de VETA BIRIŞ şi CIPRIAN POP

Sâmbătă, 20 iulie 2013

Muntele Găina

Ora 21 – SPECTACOL DE MUZICĂ UŞOARĂ ŞI DISCOTECĂ

- Desperado

- Spitalul de urgenţă

- Discotecă

- Jocuri de artificii

- Foc de tabără

Duminică, 21 iulie 2013

Locaţie – Muntele Găina

Ora 9 – Te Deum şi depuneri de coroane la Crucea Iancului

Ora 10 – Vizitarea Târgului de Meşteri Populari de pe Muntele Găina

Ora 11 – SPECTACOL FOLCLORIC

- Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba

- Recital Ionuţ Fulea

- Recital Nicolae Furdui Iancu

- Ansamblul Folcloric,,Oltenaşii,, din Basarabi-Calafat

- Ansamblul Folcloric ,,Spicul,, din Olari , jud. Arad

- Ansamblul Folcloric ,,Muguri şi mlădiţe de tezaur,, din Beiuş, jud. Bihor

- Ansamblul 60 Plus din Alba Iulia

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite