Gabriel Resources obţine 26 de milioane de dolari de la acţionari pentru a finanţa procesul împotriva României. Compania este în ”dificultate financiară gravă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania minieră Gabriel Resources, care se judecă cu Statul Român pentru a obţine despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari în contul proiectului minier eşuat de la Roşia Montană, a obţinut o finanţare importantă de la acţionari.

Gabriel Resources a derulat în cursul lunii decembrie 2018 o procedură de ”plasament privat” prin vânzarea a peste 100 de milioane de acţiuni printr-o ofertă non-publică destinată acţionarilor sau altor persoane interesate să investească în companie. 

Societatea a obţinut astfel suma de 26 de milioane de dolari, bani pe care ar urma să îi folosească şi pentru finanţarea în continuare a procesului de arbitraj deschis în 2015 la tribunalul specializat din Washington împotriva Statului Român. Compania a vândut aproximativ 106,43 milioane de unităţi la un preţ de 0,2575 dolari canadieni/unitate, fiecare unitate constând într-o acţiune nouă la companie şi un certificat care conferă deţinătorului dreptul de a achiziţiona, într-un interval de cinci ani, încă o acţiune Gabriel Resources la un preţ fix de 0,49 dolari canadieni. În prezent, o acţiune GBU este cotată la bursa din Calgary la valoarea de 0,36 dolari canadieni. 

”Veniturile obţinute vor fi utilizate de către companie pentru a finanţa costurile procesului său de arbitraj  împotriva României în faţa Centrului Internaţional pentru soluţionarea litigiilor în materie de investiţii şi pentru cerinţele generale de capital de lucru ale companiei”, susţin reprezentanţii companiei. Anterior acestei proceduri, directorii independenţi numiţi de companie au stabilit că aceasta se află în ”dificultate financiară gravă” şi au solicitat derularea acestui timp de plasament pentru redresarea situaţiei financiare.

În total, Gabriel Resourcesa emis 212,851 milioane de acţiuni noi cu ocazia operaţiunii, reprezentând aproximativ 55,4% din capitalul social existent. Plasamentul de unităţi nu a fost supus aprobării acţionarilor minoritari, în conformitate cu regulamentele privind exceptarea de la această cerinţă a companiilor aflate în dificultate financiară. Principalii acţionari ai Gabriel Resources erau, la fsfârşitul anului 2017, firma americană de private equity Electrum Global Holdings, cu o participaţie de 15,7%, BSG Capital, fond controlat de miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, cu 15,6%, compania minieră americană Newmont Mining, cu 13,2% şi fondul de hedging Baupost Group, cu 14,8%. 

Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer blocat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană. Compania solicită Statului Român despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni), acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roşia Montană. Ultima audiere în proces, cu participarea ambelor părţi, este prevăzută pentru intervalul 9-20 septembrie 2019, iar decizia finală ar putea fi luată în anul 2020. Gabriel Resources acuză România de încălcarea tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie.

Citiţi şi:

 

Nemţii de la RER-RWE intră puternic pe piaţa deşeurilor din Alba unde pot obţine contracte de aproape 30 de milioane de euro

 

Noua metodă de răzbunare pentru bărbaţii geloşi: furtul de informaţii din contul privat de pe Facebook. Cazul din Alba încheiat cu o sentinţă la închisoare

 

Opt milioane de euro din fonduri europene pentru modernizarea şi dotarea unor secţii de la 13 spitale din şase judeţe ale Trasilvaniei

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite