Fructul interzis pentru care un deţinut de la Penitenciarul Aiud a primit interdicţie la activităţi culturale

Fructul interzis pentru care un deţinut de la Penitenciarul Aiud a primit interdicţie la activităţi culturale

Celule din ”zarcă”, cea mai cunoscută clădire a închisorii din Aiud

Un deţinut încarcerat la Penitenciarul Aiud s-a ales cu o sancţiune constând în suspendarea dreptului de a participa la activităţi culturale, artistice şi sportive pentru o lună, pentru că la sectorul vizită, în pachetul adus de soţia deţinutului s-a descoperit un fruct interzis.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este vorba despre o lămâie. Incidentul a avut loc în 23 iulie 2020. Lâmâia şi derivatele acestui fruct sunt interzise pentru deţinuţi, motivul principal fiind acela că aceste fructe pot fi utilizate foarte uşor pentru obţinerea alcoolului.
 
După descoperirea fructului în pachet, deţinutul a manifestat o atitudine necuviincioasă faţă de personalul aflat la sectorul vizită. A devenit recalcitrant, a ridicat tonul şi a ameninţat că sparge toate geamurile de la sectorul vizită.
 
Bărbatul s-a enervat pentru că soţia acestuia a fost imediat dată afară din penitenciar. Roger D. a contestat decizia de snacţionare, dar judecătorul delegat şi apoi Judecătoria Aiud i-au respins acţiunea. 

Deţinutul a susţinut că, în ziua în care a avut vizita soţiei, din greşeală, ea a introdus în pachet un fruct care face parte din categoria celor interzise. 

A recunoscut că şi-a apostrofat soţia pe o stare de frustrare, o stare de disconfort, ”pentru că după mai multe săptămâni de aşteptare, aceasta din neglijenţă, din vârstă, din ignoranţă a venit cu acel fruct interzis”. 
 
”Pentru faptul că practic această abatere este o chestiune foarte banală, s-ar impune a fi anulată, este un regret nu s-a mai întâmplat, fiind vorba de o nefericită lămâie în bagaj, între alimente”, a spus deţinutul. 

Şi soţia acestuia a fost sancţionată, în sensul că i s-a interzis să îşi mai poată vizita soţul la penitenciar pe o perioadă de şase luni. Ulterior, interdicţia a fost redusă la două luni.
 
”Din raportul de constatare a incidentului, precum şi notele raport întocmite de agenţii supraveghetori rezultă că deţinutul, în momentul în care pachetul adus de soţie i-a fost restituit acesteia – fiind găsit un fruct interzis, a devenit recalcitrant, a ridicat tonul şi a ameninţat că sparge toate geamurile de la sectorul vizită. Mai mult, procedând la vizionarea imaginilor puse la dispoziţie de penitenciar, instanţa a constatat personal comiterea abaterii de către condamnat. (…) Instanţa constată că starea de fapt şi vinovăţia condamnatului au fost corect stabilite, iar sancţiunea corect individualizată”, a stabilit Judecătoria Aiud.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările