FOTO Cum îi ajută iepurii Pufuleţ şi Gheruţă şi porumbeii Cocoşatul şi Ghiocel pe deţinuţii de la Penitenciarul Aiud să-şi controleze agresivitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinuţii de la Penitenciarul Aiud beneficiază de asistenţă prin intermediul terapiei asistate de animale. Iepuri, porumbei şi chiar o broască ţestoasă au devenit mici vedete în incinta celebrei închisori de maximă siguranţă.

Iepurii Pufuleţ şi Gheruţă, porumbeii Cocoşatul şi Ghiocel, precum şi ţestoasa Tomy sunt doar câteva dintre vietăţile din incinta Penitenciarului Aiud folosite în cadrul terapiei asistate de animale. Iepurii sunt prezenţi şi în zona de plimbare a deţinuţilor, unde aceştia se întâlnesc direct cu animalele. De asemenea, o parte dintre animalele folosite sunt ţinute în cuşti în zona bisericii şi a clădirii unde se desfăşoară activităţile sociale. 

În prezent, la Aiud sunt închise circa 570 de persoane. Capacitatea legală de cazare este de 518 locuri, calculate la suprafaţa de 4 metri pătraţi pentru fiecare cameră. Supraaglomerarea încă există în unele spaţii, din cauza modului de construire a spaţiilor de cazare şi a faptului că din capacitatea legală a unităţii doar 461 de locuri sunt folosite pentru cazarea efectivelor proprii, iar 57 de locuri sunt destinate cazării persoanelor care tranzitează unitatea. Penitenciarul îndeplineşte condiţia de asigurare a cazării deţinuţilor pentru care statul român a prezentat garanţii (la 3 metri pătraţi), în camere de deţinere cu paturi pe maximum 2 niveluri.

Imagine indisponibilă

Terapia asistată de animale este o formă de terapie care utilizează animale domestice sau de companie pentru a ajuta persoane suferind de tulburări de ordin mental, fizic sau social, pentru a reduce stresul sau consecinţele unui tratament medical, sau problemele post-operatorii. Animalele cel mai frecvent folosite în acest tip de terapie sunt caii, câinii, iepurii, pisicile şi delfinii. 

Imagine indisponibilă

Această formă de terapie dezvoltă empatia persoanelor cu care animalele intră în contact. Grija faţă de un animal dezvoltă şi abilităţile de îngrijire în general, de relaţionare, facilitează socializarea. În penitenciar, terapia se adresează în special deţinuţilor agresivi. Legătura acestora cu animalele determină scăderea nivelului de agresivitate şi, implicit, asigură relaţii sociale corecte cu celelalte persoane din jur. În alte penitenciare sunt folosiţi, în astfel de terapii, caii sau câinii.

Imagine indisponibilă

Primul proiect naţional în acest sens a debutat în România în luna februarie 2013. Prin proiectul “Un câine educat, un prieten minunat”, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Asociaţia Angel Dog (Satu Mare), Dogtown (Bucureşti) şi Ringstar Club Dresaj (Bucureşti), cu validare ştiinţifică asigurată de Facultatea de Psihologie şi Ştiinte ale Educatiei din cadrul Universităţii Babes Bolyai (Cluj-Napoca) au sprijinit echilibrarea şi dezvoltarea personală a persoanelor private de libertate cu ajutorul terapiei asistate de animale.

Citiţi şi:

 

Încălţăminte cu mărci celebre, fabricată acasă din materiale furate de la fabrică. Ce au păţit doi bărbaţi care au pus la cale manevra ilegală

 

Patru ani de închisoare cu executare pentru un şofer care a ucis un tânăr de 19 ani într-un accident rutier pe DN1

 

VIDEO S-a folosit de o diplomă falsă pentru a se angaja şofer pe o ambulanţă. După 4 ani, poliţia a descoperit ilegalitatea

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite