Dosar penal în cazul a trei monumente istorice cumpărate de o fundaţie maghiară cu documente suspecte de fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turnul de piatră din satul Băcăinţi a fost vândut unei fundaţii din Ungaria. Foto: primariasibot.ro
Turnul de piatră din satul Băcăinţi a fost vândut unei fundaţii din Ungaria. Foto: primariasibot.ro

Cazul cumpărării unui ansamblul format din trei monumente istorice din Alba, de către o fundaţie din Ungaria, a ajuns în atenţia procurorilor.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a clasat cauza în cazul notarului public care a autentificat tranzacţia, acuzat de abuz în serviciu, dar a dispus disjungerea cauzei pentru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia care va continua cercetările faţă de reprezentanţi ai fundaţiei maghiare, ai Parohiei Reformate Băcăinţi şi faţă de angajaţi ai Primăriei Şibot. Plângerea a fost depusă de proprietarul terenului, Andrei Octavian Căstăian. Obiectul tranzacţiei l-a reprezentat Ansamblul „Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” şi Pivniţa din satul Băcăinţi.

Cumpărătorul este fundaţia Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért, iar vânzător - Parohia Reformată Alba Iulia, în numele Parohiei Reformate Băcăinţi. Contractul de vânzare-cumpărare între cele două părţi a fost încheiat în data de 20 mai 2021, iar valoarea tranzacţiei este de 6.500 de euro. Pe lângă ansamblul de monumente istorice, în tranzacţie este inclus şi terenul în suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi. Cele trei obiective istorice datează din secolul al XIII-lea.

Anterior, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Şibot au refuzat exercitarea dreptului de preempţiune, respectiv de cumpărare a ansamblului format din cele trei monumente istorice.

ordonanta parchet

Ordonanţa emisă de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia

Contractul de vânzare-cumpărare a fost autentificat la notar, dar, în data de 24 mai 2021, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a respins cererea depusă de fundaţia maghiară având ca obiect intabularea dreptului de proprietate Acest lucru înseamnă că vânzarea nu s-a realizat în condiţii legale. Proprietarul terenului pe care se află monumentele susţine că el a cumpărat legal terenul în 2019 de la o familie vecină care îl avea în proprietate de trei generaţii.

„S-au folosit de un extras de carte funciară din anul 1889, fără a mai merge mai departe să vadă care a fost evoluţia terenului şi cine este actualul proprietar. Contractul de vânzare cumpărare este un fals pentru că are la bază o situaţie nereală. Acest lucru este demonstrat şi de faptul că OCPI le-a respins intabularea dreptului de proprietate”, spune Andrei Căstăian. 

Reprezentanţii parohiei reformate au precizat că, în opinia lor, este doar o suprapunere de terenuri care se va rezolva în instanţă.

Vă mai recomandăm:

 

Alba Iulia, oraş inteligent: drone pentru trafic, camere cu recunoaştere facială, poliţişti antrenaţi în mediul virtual

 

Un bărbat care a încercat să-şi ucidă soţia şi fiica, trimis în judecată. Cum s-au salvat cele două femei

Alba Iulia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite