„Turismul de radiaţii“ dă cele mai tari senzaţii: se fac excursii cu costume speciale la Fukushima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fukushima atrage turişti curioşi la doar cinci ani de la dezastru FOTO observer.com
Fukushima atrage turişti curioşi la doar cinci ani de la dezastru FOTO observer.com

Locul în care a avut loc dezastrul nuclear de la Fukushima este pe cale să devină o noua atracţie turistică bizară, tot mai mulţi oameni îngrămădindu-se să viziteze zona radioactivă.

Aşa cum oraşul ucrainean Cernobîl a fost luat cu asalt de turişti la 25 de ani după explozia nucleară a centralei atomoelectrice, zona dezastrului de la Fukushima Daiichi atrage acum mii de vizitatori, potrivit Mirror. Deşi explozia de la Cernobîl a avut loc în urmă cu 30 de ani, accidentul nuclear de la Fukushima a avut loc în 2011 ca urmare a cutremurului din nord-estul ţării, urmat de un tsunami de mari proporţii.

În ciuda riscurilor presupuse de vizitarea acestei zone, un număr de companii organizează excursii în zona afectată. Hiroshi Miura, şeful unei companii numite NPO Nomado, a început deja să lucreze ca ghid turistic pentru oamenii care vizitează oraşul său natal, Minamisoma, situat la 25 de kilometri faţă de centrala nucleară de la Fukushima.

Miuri a declarat pentru Sputnik News că în 2012 a înfiinţat organizaţia non-profit Nomada şi a continuat afacerea prin crearea unui tur denumit „La 20 de kilometri de Fukushima“.

„În 2014 am avut doar eu 5000 de clienţi. În 2015, alţi ghizi şi voluntari au început să lucreze cu mine şi peste 10.000 de persoane au paricipat la tururile organizate de noi“, a spus acesta.

image

Imagine din interiorul zonei abandonate FOTO Mirror

Primul proiect care viza transformarea zonei afectate de radiaţii într-o atracţie turistică a fost prezentat autorităţilor japoneze în 2012, la numai un an după dezastru. Ideea a fost înaintată de către filozoful Hiroki Azuma, autorul „Ghidul Turismului Întunecat de la Cernobîl“, care a declarat că ar trebui să li se permită oamenilor să vadă procesul de decontaminare a centralei de la Fukushima cu proprii lor ochi, adăugând că în jurul anului 2036, vizitatorii s-ar putea apropia de centrală fără a fi nevoiţi să poarte costume de protecţie. Autorităţile japoneze au respins această idee, susţinând că termenul de „turism“ nu ar trebui să fie atribuit locului catastrofei. 

Cu toate acestea, companiile continuă tururile controversate, iniţiativă care s-a dovedit a fi foarte profitabilă.

Complet neatins din martie 2011, oraşul Fukushima a fost evacuat imediat după ce coasta de est a Japoniei a fost devastată de un cutremur masiv, urmat de un tsunami imens care a lovit centrala nucleară. Oraşe şi sate întregi locuite de sute de mii de persoane au fost evacuate pe o rază de 30 de kilometri. Nu au existat decese provocate de radiaţia eliberată în timpul accidentului, însă numărul deceselor cauzate de cancer este estimat la aproximativ 130-640 de persoane.

image

Fumul răspândit de reactorul nuclear FOTO Mirror

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite