Japonia comemorează cinci ani de la cutremurul devastator şi accidentul nuclear de la Fukushima

0
0
Doi japonezi se roagă la Sendai, la cinci ani după cutremurul, tsunamiul şi accidentul nuclear care au lovit Japonia FOTO AFP
Doi japonezi se roagă la Sendai, la cinci ani după cutremurul, tsunamiul şi accidentul nuclear care au lovit Japonia FOTO AFP

Japonia comemorează vineri cu solemnitate cutremurul, tsunamiul şi accidentul nuclear care au avut loc la Fukushima în urmă cu cinci ani şi ale căror traume nu au fost depăşite.

De la primele ore ale dimineţii, mii de oameni au fost prezenţi pe un traseu de peste 500 de kilometri în zonele de coastă afectate de dezastre, scriu agenţiile de presă internaţionale, potrivit Agerpres.

În ciuda frigului şi a burniţei, ei s-au recules în tăcere, ca în fiecare an, cu flori şi lumânări în mâini, la Sendai, Ishinomaki, Rikuzentakata, Minamisanriku şi în alte locuri din nord-estul ţării, relatează AFP.

„Japonia nu va renaşte fără reconstrucţia Tohoku“, în (nord-est), a declarat joi premierul nipon Shinzo Abe, la o conferinţă de presă. Tohoku este o regiune din partea de nord-est a Insulei Honshu, care cuprinde 6 prefecturi şi în care a fost localizat epicentrul cutremurului.

La 11 martie 2011, 18.456 de persoane au fost spulberate de un val de zece metri înălţime, despre care se spune în Japonia că apare „odată la un mileniu“, scrie Reuters. După cinci ani de la catastrofă 2.562 de persoane rămân date dispărute, probabil pentru totdeauna, notează AFP şi DPA.

O ceremonie oficială în prezenţa cuplului imperial japonez şi a premierului Shinzo Abe a avut loc vineri la Tokyo. Un minut de reculegere a fost ţinută în întreaga ţară la 07.46 ora României, exact în momentul în care acum cinci ani, tot într-o zi de vineri, a avut loc în largul Insulei Honshu un cutremur cu o magnitudine de 9 grade care a zguduit o foarte mare parte a ţării.

Evenimentele teribile din acele momente vor fi rememorate de întreaga lume: mulţimi de angajaţi intraţi în panică care ies în grabă din zgârie-norii din Tokyo, trenurile răsturnate în zonele de nord-est, imagini îngrozitoare, de neimaginat cu oraşe întregi măturate de tsunami, imposibilitatea oamenilor de a-şi contacta familiile, informaţii în cascadă tot mai disperate de la unul la altul, mii şi zeci de mii de persoane date dispărute.

Şi apoi, la sfârşitul zilei, primele semnale alarmante de la cele două centrale nucleare de la Fukushima (Daiichi şi Daini), ordinele de evacuare pe o arie de 2, apoi 3 şi apoi 10 kilometri în jurul acestora. Zile şi zile de nelinişte, rememorează AFP.

În plus faţă de victimele tsunamiului, alte 3.405 de decese ulterioare sunt atribuite de către guvern consecinţelor dezastrului. Zeci de persoane evacuate în grabă dintr-un spital de la câţiva kilometri de centrala nucleară au murit în timpul transportului sau în zilele următoare. Deteriorarea condiţiilor de viaţă şi de sănătate a dus, de asemenea, la decese premature şi la sinucideri.

Un miting împotriva reactoarelor nucleare şi a repornirii acestora este programat pentru vineri după-amiază la Tokyo, în faţa biroului şefului Guvernului japonez şi a clădirii Parlamentului.

Centrala afectata Fukushima FOTO Twitter Euronews

FOTO Twitter Euronews

„Ţara noastră, săracă în resurse, nu poate asigura fără energie nucleară o aprovizionare constantă cu energie, ţinând cont, în acelaşi timp, de aspectele economice şi de schimbările climatice“, a declarat joi premierul Japoniei la o conferinţă de presă, notează AFP, potrivit Agerpres.

În lume


Ultimele știri
Cele mai citite