„Terminator“ cu durată de viaţă limitată: radiaţiile de la Fukushima distrug roboţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul care a distrus centrala nucleară de la Fukushima, în urmă cu cinci ani, a eliberat o cantitate foarte mare de radiaţii. Şi acestea nu afectează doar organismele organice.

Curăţarea zonei în care se regăseşte centrala de la Fukushima a început încă din anul 2011, însă roboţii care au fost trimişi pentru această misiune nu au putut face faţă cantităţilor imense de radiaţii şi au cedat. Problema este cu atât mai gravă, cu cât combustibilul folosit în reactoare se scurg progresiv în Oceanul Pacific.

Specialiştii Tokyo Electric Power Company au reuşit să îndepărteze numai 10% din totalul deşeurilor radioactive. Cea mai mare parte a acestora a fost îndepărtată din reactorul cu numărul patru, de unde s-au extras 1535 de bare de uraniu, întrucât acolo nivelul de radiaţii este mai scăzut faţă de zonele în care se află celelalte instalaţii.

Din păcate, nu poate fi trimis deocamdată un robot nou pentru a termina misiunea. Fiecare dintre maşinăriile trimise a fost construită de Toshiba şi pregătită special pentru scopul acesta, iar construcţia a durat doi ani. Cei de la TEPCO cred că un efort real de curăţare va începe în 2021 şi va fi dus la bun sfârşit în 30-40 de ani.

Află toate detaliile despre problemele pe care le au japonezii cu radiaţiile

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite