Fuga din Africa

Fuga din Africa

Cercetătorii au găsit unelte de piatră ce indică faptul că omul modern a părăsit Continentul Negru mai devreme decât se estima

Cercetătorii au găsit unelte de piatră ce indică faptul că omul modern a părăsit Continentul Negru mai devreme decât se estima. Omul modern - Homo sapiens - a migrat din Africa în urmă cu cel puţin 100.000 de ani. Aşa spun cercetătorii care au descoperit mai multe unelte din piatră în Emiratele Arabe Unite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prezenţa omului modern din punct de vedere anatomic în Peninsula Arabică ar putea data din urmă cu aproape 125.000 de ani, consideră autorii unui studiu coordonat de Hans-Peter Uerpmann, de la Universitatea Eberhad Karls din Tübingen (Germania). Descoperirea arheologilor germani a fost prezentată într-un studiu apărut în revista „Science", notează Mediafax.

Perioada în care oamenii moderni au început să migreze de pe continentul african şi cronologia dispersiei lor în jurul bazinului meditera­neean sau de-a lungul Pen­insulei Arabice fac obiectul unei dezbateri aprinse, ce durează de foarte mulţi ani în comunitatea oamenilor de ştiinţă.

Dovezi clare

Cele mai multe dintre vestigiile descoperite până în prezent i-au făcut pe specialişti să afirme că aceste migraţii au avut loc în urmă cu 60.000 de ani.

Cercetătorii germani au descoperit că uneltele din situl arheologic Djebel Faya sunt din silex, ascuţite pe ambele feţe, astfel încât să poată fi folosite pentru a tăia, săpa şi pentru a strivi. Savanţii au început săpăturile în urmă cu mai bine de cinci ani, aducând mai întâi la lumina zilei vestigii datând din Epoca Fierului, a Bronzului şi din Neolitic, înainte de a descoperi aceste unelte care datează din Paleoliticul Mijlociu, perioadă care a început în urmă cu 300.000 de ani şi s-a încheiat în urmă cu 30.000 de ani. Arheologii au recurs la o tehnică numită „luminiscenţă prin stimulare optică".

Metoda permite identificarea numărului de ani de când acele obiecte sau materiale nu au mai fost expuse la lumină. Astfel, savanţii au aflat că uneltele din piatră în cauză datează din urmă cu 100.000 - 125.000 de ani.

În opinia autorilor acestui studiu, uneltele descoperite la Djebel Faya au relevat faptul că tehnicile folosite pentru a le fabrica semănau cu cele utilizate de primii oameni moderni din Africa de Est, însă erau diferite de cele apărute în Orientul Apropiat. 

Situl-cheie

Djebel Faya este un sit arheologic situat în zona Golfului Persic, descoperit de echipa de cercetători condusă de profesorul  Hans-Peter Uerpmann de la Universitatea din Tübingen, Germania. Arheologii au identificat trei aşezări diferite ce indică faptul că oamenii preistorici locuiau în aceste zone spre sfârşitul Pleis­to­cenului.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările