Experienţele extracorporale, mult mai des întâlnite decât se crede

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii au fost fascinaţi dintotdeuna de experienţele extracorporale - sunt doar trucuri ale minţii noastre sau au vreun fel de semnificaţie spirituală?

O nouă cercetare a adus în lumină experienţele extracorporale prin studiul activităţii creierului, după ce o canadiancă a susţinut că se poate despărţi de forma sa fizică oricând îşi doreşte. 


Astfel, oamenii de ştiinţă afirmă că anumite zone din partea stângă a creierului, asociate cu imagistica legată de chinestezie (perceperea senzaţiei de mişcare), sunt responsabile de senzaţia de plutire în afara corpului.

Andra Smith şi Claude Messier, cercetători la Universitatea din Ottawa, Canada, şi-au îndreptat atenţia către o absolventă a facultăţii de psihologie, în vârstă de 24 de ani. Aceasta a declarat că poate avea, în mod voluntar, înainte să adoarmă, acest tip de experienţe şi că este capabilă să plutească şi să se rotească în aer, deasupra formei sale fizice.

image

   

image


Dezactivare puternică a cortexului vizual (A,B)
 

Aceştia au folosit un aparat de rezonanţă magnetică (RMN) pentru a examina creierul tinerei şi au ajuns la concluzia că aceasta este prima persoană studiată care poate experimenta extracorporalitatea „la cerere”, fără a avea vreo anomalie a creierului, ci doar o „dezactivare puternică a cortexului vizual”. 

Deşi specialiştii au recunoscut că persoanele precum tânara, care pot experimenta extracorporalitatea voluntar, sunt destul de rare, aceştia cred, totuşi, că aceste experienţe sunt mai des întâlnite decât se ştie. Concluzia lor este bazată pe faptul că absolventa a considerat că aceste capacităţi sunt normale, nicidecum neobişnuite. 

„Participanta a declarat că a început să experimenteze extracorporalitatea încă de când era la grădiniţă şi se plictisea în timpul orelor de somn de la cămin. A părut foarte surprinsă când i-am spus că nu toată lumea poate face asta”, au consemnat cercetătorii în studiul publicat în jurnalul „Frontiere în Neuroştiinţa Umană” (Frontiers in Human Neuroscience).

image



Aceştia sunt de părere că există posibilitatea ca acest fenomen să se petreacă multor persoane, dar nu este raportat pentru că oamenii nu-l consideră un lucru neobişnuit şi că, de asemenea, este posibil ca această abilitate să fie des întâlnită în copilărie, dar să se piardă la maturitate, în caz că nu este exersată.

Citiţi şi:

VIDEO Momentul în care o femeie se deghizează în bărbat pentru a evidenţia discriminarea la locul de muncă

O ceartă cu mama şi dor de casă: o scrisoare veche de 1.800 de ani care dezvăluie viaţa unui soldat roman

Mesaj într-o sticlă, găsit pe mare după 101 ani

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite