Care este diferenţa dintre zahărul alb şi cel brun. Ce aport caloric are fiecare

Care este diferenţa dintre zahărul alb şi cel brun. Ce aport caloric are fiecare

Preferat de persoanele care îşi doresc să ducă un stil de viaţă echilibrat, zahărul brun nu este mult diferit de mai popularul zahăr alb.

Ştiri pe aceeaşi temă

Având în vedere că o persoană consumă, în medie, 24 de kilograme de zahăr în fiecare an (în ţările puternic industrializate, această cantitate este mai mare), este firesc să ne întrebăm dacă nu cumva tocmai acest ingredient se face vinovat de numeroase boli apărute (sau popularizate, mai bine spus) în ultimii zeci de ani, precum diabetul, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare sau osoase, scrie csid.ro.

Pentru a ne lămuri în privinţa acestei dileme, trebuie mai întâi să facem diferenţa între zahărul alb şi cel brun.

Care este diferenţa dintre zahărul alb şi zahărul brun:

Ambele tipuri de zahăr provin din aceeaşi plantă – sfeclă sau trestie de zahăr –, prin urmare, valorile nutriţionale nu sunt chiar atât de diferite.

Spre deosebire de zahărul alb, care este procesat/purificat prin mai multe metode pentru a ajunge în forma pe care toţi o cunoaştem, zahărul brun este un mix de zahăr alb şi melasă, care oferă acea culoare maronie. Melasa este cea care face diferenţa, acest ingredient crescând uşor valorile nutriţionale în cazul zahărului brun.

Diferenţele notabile se văd însă în ceea ce priveşte gustul şi aspectul. Zahărul brun are un gust care aduce puţin a caramel, datorită melasei conţinute, şi este mai puţin dulce, motiv pentru care s-ar putea să fie nevoie de o cantitate mai mare pentru a obţine gustul dulce dorit, în timp ce zahărul alb are un gust mai simplu, fără arome.

O altă diferenţă constă în modul în care este folosit fiecare tip de zahăr. De exemplu, zahărul alb folosit în dulciuri nu influenţează culoarea acestora, le conferă o textură aerată, ajută la creşterea lor, pe când zahărul brun le poate da acea nuanţă maronie, lucru care nu este întotdeauna de dorit. De exemplu, gândiţi-vă la nişte bezele delicioase, crocante la exterior şi moi, lipicioase la interior, dar complet dizgraţioase la exterior, cu o tentă maronie. În schimb, zahărul brun este perfect în reţetele de torturi, prăjituri sau celebrele cookies cu ciocolată ori în prepararea toppingurilor de ciocolată.

O altă menţiune privind zahărul brun este că melasa reţine mai multă umezeală, prin urmare dulciurile pregătite cu acesta vor fi mai moi, dar mai puţin aerate, lucru care nu este de dorit în cazul unui blat de tort, de exemplu, dar perfect în cazul biscuiţilor, care vor fi mai fragezi.

Cum influenţează organsimul zahărul brun şi zahărul alb

Chiar dacă, din punct de vedere caloric, nu există diferenţe notabile – o linguriţă de zahăr brun (adică aproximativ 4 grame) conţine 15 calorii, pe când una de zahăr alb conţine puţin peste 16 calorii –, zahărul brun câştigă teren în ceea ce priveşte substanţele nutritive conţinute, dar nu cu atât de mult pe cât am fi tentaţi să credem. Datorită melasei din compoziţie, zahărul brun are valori uşor mai ridicate de calciu, fier şi potasiu, în comparaţie cu zahărul alb.

Potrivit American Heart Association, cantitatea maximă de zahăr admisă zilnic este de 37,5 grame în cazul bărbaţilor şi de 25 de grame în cazul femeilor. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: