7 semne care anunţă criza vârstei a doua şi cum să le faci faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când ne apropiem de 40 de ani şi începem să ne punem întrebări despre propria fericire, realizări profesionale şi alegerile pe care le-am făcut în viaţă, iar sentimentul nu este unul pozitiv, criza vârstei mijlocii poate să „lovească“ în plin.

Peter C. Diamond, consilier pe probleme profesionale, explică într-o carte publicată recent care sunt semnele care pot anunţa crizele vârstei a doua şi felul în care efectele negative ale acestora asupra carierei pot fi minimalizate. „Cel mai bun lucru este să atragem atenţia asupra circumstanţelor şi a adevărurilor existente. Trebuie să dăm un pas înapoi şi să vedem lucrurile aşa cum sunt”, a declarat Diamond. 

Carte semnată de Diamond, „Amplify Your Career and Life: 4 Steps to Evaluate, Assess and Move Forward” (n.r. - Îmbunătăţeşte-ţi Viaţa şi Cariera: 4 paşi pentru evaluarea şi depăşirea problemelor), conţine o listă cu şapte semne ale crizei vârstei mijlocii şi sfaturi pentru combaterea acesteia:

1. Încrederea în propria persoană scade

Când începi să pui sub semnul întrebării tot ce faci şi motivele pentru care procedezi într-un fel sau altul, creează-ţi propria definiţie pentru succes, care să te pună în valoare. Reevaluează direcţia afacerii sau a profesiei tale şi rolul pe care ai ajuns să îl joci din necesitate, nu din dorinţă.

2. Simţi că nu te afli la cârma propriului destin

Încetezi să avansezi, să creşti, te simţi schimbat şi ai impresia că i-ai lăsat pe alţii să-ţi controleze destinul fără să faci ceva pentru a împiedica acest lucru. Reevaluează-ţi scopurile şi ambiţiile. Acesta ar putea fi un moment bun pentru a te reinventa. Învaţă lucruri noi şi caută oportunităţi.

3. Nu te mai recunoşti 

Dacă te zbaţi prea tare să ajungi în top, ai putea pierde din vedere cine eşti cu adevărat. Arată ce fel de persoană vrei să fii, explică foarte clar care sunt principiile tale, cum vrei să fii tratat şi cum cum îi vei trata pe alţii. 

4. Te simţi neglijat

Dacă simţi că eşti neglijat de echipă, de superiori sau de alte persoane cu care relaţionezi, fă-te cunoscut prin cele mai bune calităţi ale tale. Listează cinci dintre punctele tale forte şi contribuţiile cheie pe care le-ai adus la locul de muncă din poziţia în care lucrezi.

5. Lenea e cucoană mare

Te simţi paralizat emoţional, simţi că viaţa ta este blocată şi că pierzi din vedere tot ce este important. Determină care sunt lucrurile de care ai nevoie pentru a te simţi împlinit şi plin de energie. Găseşte o cale creativă, fizică sau intelectuală de reenergizare.

6. Lipsă de concentrare

Cu siguranţă ai această problemă dacă ai în minte mai multe direcţii pe care vrei să le urmezi, niciuna clară. Creează o listă de priorităţi şi criterii: ce ţi-ar plăcea să faci, cu cine, de ce şi cum ţi-ar plăcea să faci aceste lucruri?

7. Eşti nemulţumit

Chiar dacă ai o slujbă de succes şi o familie care nu duce lipsă de nimic, nu te simţi împlinit, iar acest lucru te demoralizează. Este necesar să depui efort pentru a prelua cotrolul asupra vieţii personale şi profesionale. 

Citeşte şi:

Cum să ceri o mărire de salariu (şi să o obţii)

13 „arme“ pe care le poţi folosi cu succes când îţi negociezi salariul

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite