Neuropsihiatrul desemnat să reformeze sistemul educaţional francez a inaugurat în România un centru de formare pentru părinţi şi cadre didactice

Neuropsihiatrul desemnat să reformeze sistemul educaţional francez a inaugurat în România un centru de formare pentru părinţi şi cadre didactice

Boris Cyrulnik

Boris Cyrulnik, prestigiosul neuropsihiatru francez desemnat de preşedintele Emmanuel Macron pentru a reforma sistemul educaţional din Franţa,  a inaugurat Institutul „Petite Enfance” din Bucureşti, care îi poarta numele şi a prezentat bazele unui nou sistem educaţional în Romania, destinat copiilor cu vârste între 0-6 ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ma bucur ca acest Institut isi va incepe activitatea si la Bucuresti! Romania are atat pentru mine cat si pentru sotia mea un loc aparte. La 19 ani, in 1954 m-am indragostit de Romania. Ma bucur ca voi avea ocazia sa tin cursurile de formare si la Bucuresti. Institutul “Petite Enfance” din Franta are la baza Rezilienta, parte din Teoria Atasamentului si cred ca exista nevoia de dezvoltare, de evolutie in aceasta directie si in Romania asa cum exista si in Franta. Stiu ca Romania are cercetatori valorosi, ii mentionez pe 2 dintre ei si ii apreciez: Violeta Stan si Serban Ionescu. Sunt sigur ca vom reusi impreuna cu profesorii si cercetatorii de la Institutul din Franta sa colaboram eficient intru buna educatie si sanatoasa dezvoltare a copiilor.” – a marturisit Boris Cyrulnik.

Propria trauma a neuropsihiatrului Boris Cyrulnik l-a determinat sa se dedice studiului dezvoltarii copiilor intre 0 – 6 ani, ajungand in 50 ani de cercetare sa descopere aspecte importante care influenteaza dezvoltarea copiilor.

Boris Cyrulnik a vorbit despre copiii care sunt prizonierii emotionali ai mamelor, despre necesitatea lor de a se atasa si de alte persoane, despre cat de importante sunt contextele culturale pentru cei care lucreaza cu copiii prescolari, despre cercetarile pe care le-a facut in Romania, despre efectul izolarii senzoriale pe care a descoperit-o in orfelinatele din tara noastra, despre muzica, un stimulent cerebral foarte puternic, despre faptul ca ecranul este considerat toxic pentru copil.

Michele Ramis, ambasador al Franţei în România, in calitate de invitat de onoare la conferinta si-a aratat sprijinul si a incurajat aceasta initiativa educationala: “Ma bucur ca exista aceasta initiativa educationala in Romania, voi sprijini acest proiect si-i felicit atat pe fondatorul Institutului “Petite Enfance” din Franta cat si pe doamna Camelia Veteleanu, membru fondator si viitoarea directoare a Institutului din Bucuresti.”

Institutul “Petite Enfance Boris Cyrulnik” din Bucureşti aduce un concept educational nou in Romania si ofera cursuri pentru formarea părinţilor sau viitorilor părinţi, bunicilor, educatorilor, persoanelor care lucreaza in centrele sociale, asistentelor medicale si oricarei persoane interesate si implicate in dezvoltarea copiilor intre 0 si 6 ani.

Intregul sistem de formare al Institutului “Petite Enfance” are la baza Teoria Atasamentului care oferă un compendiu de date ştiinţifice în care neuroştiinţa se aliniază cu activitatea psihologilor, sociologilor şi artiştilor pentru a explica modul în care încrederea în sine le oferă copiilor şansa de a învăţa cu placere, ii formeaza pentru scoala si ii pune in relatie cu elementele esentiale din viata de adult. Cursurile vor incepe din luna ianuarie a anului viitor.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: