Ce se ascunde în spatele unor certuri mărunte: dezvăluirile unui specialist român în relaţii de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uneori, lipsa de comunicare în cuplu duce la neînţelegeri şi este o dovadă de imaturitate din partea partenerilor, care nu ştiu cum să-şi exprime sentimentele şi dorinţele/FOTO Arhiva Adevărul
Uneori, lipsa de comunicare în cuplu duce la neînţelegeri şi este o dovadă de imaturitate din partea partenerilor, care nu ştiu cum să-şi exprime sentimentele şi dorinţele/FOTO Arhiva Adevărul

Oboseala, stresul, dificultăţile financiare şi provocările din viaţa de zi cu zi sunt o grea încercare pentru multe cupluri. Problemele, indiferent dacă sunt complexe sau mai uşor de rezolvat, apar inevitabil, mai devreme sau mai târziu. Cum putem trece peste această perioadă dificilă pentru ca relaţia să nu aibă de suferit ne-a spus Violeta Moisă, trainer român specializat în relaţii de cuplu.

Discuţie pe un ton ridicat, ceartă, jigniri, uşi trântite, iar apoi zile întregi de tăcere îmbufnată şi refuzul unei minime comunicări cu partenerul. Mulţi dintre noi am trecut printr-o situaţie de acest fel cel puţin o dată, moment în care ne-am gândit că nu există altă soluţie decât despărţirea. Nu toţi cer în aceste momente un ajutor specializat, dar informaţiile din partea unui coach vor fi cu siguranţă utile pe viitor. Dacă ştim ce trebuie să facem, cum să abordăm conflictul, vom vedea că poate fi remediat printr-o comunicare deschisă şi mai ales printr-o analizare atentă a propriilor nevoi şi probleme.

Primul pas spre rezolvarea unui conflict este conştientizarea, spune trainerul Violeta Moisă, într-un interviu acordat „Adevărul”. De cele mai multe ori, conflictul apare din lipsa unei comunicări eficiente, femeile având anumite aşteptări din partea partenerului, dar fără să discute sincer cu el despre aceste lucruri.

„Uneori bărbaţii sunt pur şi simplu nepricepuţi şi nu ştiu cum să se poarte, nu ştiu ce dorinţe ai şi cum să ţi le îndeplinească. Când vorbim despre lucruri mărunte, cea mai bună metodă de a îmbunătăţi comunicarea în cuplu este să spui deschis ce preferinţe ai, ce îţi doreşti însă fără să pui presiune, fără să le ceri cu disperare, fără să consideri că doar celălalt este dator să te facă fericită”, spune Violeta Moisă.

De ce apare blocajul în comunicare

Femeile, dar şi bărbaţii, trebuie să accepte că fiecare gândeşte şi simte diferit, iar dacă nu există o comunicare este imposibil să cunoască dorinţele şi nevoile celuilalt. În lipsa reacţiei aşteptate apar frustrările, gândul că „nu-i pasă, nu mă iubeşte” şi astfel ia naştere conflictul (reproşuri, ceartă).

„Blocajul în comunicare vine de cele mai multe ori în urma unui atac, asupra celuilalt. Şi atunci când o persoană (cu atât mai mult bărbaţii) se simte atacată, ea se apără. Unii ripostează, alţii îşi închid porţile comunicării.

Aud de foarte multe ori la clientele mele: „Dacă mă iubeşte, ar trebui să ştie ce vreau, ce îmi place, ce gândesc. Să intuiască ce ar trebui să facă pentru mine”. Dacă tu nu ştii ce vrei, cum să ştie el? Sau dacă ştii şi nu îi spui, cum ar trebui să ghicească?

Ar fi util să acceptam şi să ne obişnuim cu gândul că bărbaţii nu ghicesc ce gândesc femeile. Ei funcţionează total diferit de noi”, explică Violeta Moisă.

Alteori, conflictul apare din cauză că fiecare partener caută să controleze relaţia, să-şi impună punctul de vedere, să ia toate deciziile. Femeile au uneori tendinţa de a-şi manipula partenerul pentru a obţine ce-şi doresc sau de a-l cicăli, iar bărbaţii reacţionează foarte dur în aceste situaţii. Cu cât presiunea va fi mai mare, cu atât partenerul se va închide mai mult în sine şi se va îndepărta. Secretul este comunicarea deschisă şi trăirea clipei prezente, pentru că deseori femeile tind să se gândească mai mult la viitorul relaţiei, la cum ar trebui ea să evolueze, la aşteptările pe care le au şi nu se mai bucură de prezent. Nu trebuie să uite că într-o relaţie de cuplu viitorul se face în doi, nu este doar proiecţia dorinţelor unei singure persoane.

Ce se ascunde în spatele unor certuri „mărunte”

Aparent, multe conflicte în cuplu izbucnesc brusc, din neînţelegeri mărunte, fără mare importanţă. În realitate însă, aceste detalii care par neimportante ascund frustrări profunde, ca o oală sub presiune, care clocoteşte puternic în interior chiar dacă în exterior se vede doar puţin fum. De aceea, când apar aceste probleme ar trebui „să dăm capacul deoparte şi să vedem ce clocoteşte în interior” pentru a putea rezolva adevărata problemă, care este mult mai serioasă, mai gravă.

„În alte cazuri, aceste mici inflamări apar pentru că nu cunoaştem modul în care funcţionăm şi care sunt nevoile de bază. Peste starea de stres şi oboseală, conflictul este inerent. Cel mai bun mod de a gestiona această situaţie este să observăm starea noastră, să ne îndepărtăm o vreme până simţim că ne calmăm sau să îi lăsăm timp celuilalt să se calmeze şi apoi să discutăm despre ceea ce avem nevoie sau ceea ce ne-a supărat. Acceptarea adevărului aduce de cele mai multe ori o uşurare în starea actuală, chiar dacă doare la prima vedere. Pentru că dacă ştim adevărul, am putea să ne preocupăm de problema reală.”

O variantă pentru a putea comunica mai bine cu partenerul chiar de la început este stabilirea unor limite clare de comportament şi acţiune. Desigur, aceste limite pe care le doreşte fiecare partener nu trebuie comunicate sub forma unei liste de cerinţe, ci la timpul potrivit, într-un mod subtil, dar clar. Dacă nu vom stabili aceste lucruri şi dacă vom începe să ne încălcăm propriile principii şi valori doar ca să nu-l supărăm pe cel de lângă noi, atunci cu siguranţă vor apărea probleme: partenerul va considera că aceste limite nu există sau că nu ne deranjează prea tare încălcarea lor.

image

(Violeta Moisă s-a specializat în consilierea persoanelor care au probleme în cuplu/FOTO arhiva personală)

Violetă Moisă menţionează pe scurt câteva sfaturi de care orice femeie ar trebui să ţină cont în relaţia ei: să-i spună partenerului ce simte, ce-şi doreşte, ce nu îi place, dar fără să-l acuze că a greşit şi să-i respecte deciziile.

Violeta a urmat Şcoala de Coaching RRRCT în Statele Unite şi este specializată în consilierea persoanelor care au probleme în cuplu. Oferă şedinţe de consiliere individuală, dar organizează şi seminarii cu grupuri de cliente care doresc să discute despre anumite probleme personale. Mai multe detalii şi sfaturi despre cum să avem o relaţie împlinită puteţi citi pe site-ul Violetei, Academia de Feminitate.

Găseşte-ţi jumătatea pe Prima Love!

Viață de cuplu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite