23 februarie, ziua în care a fost înființată armata imperială rusă, transformată în Armata Roșie, forța de ocupație ce a fost o amenințare pentru toată lumea VIDEO

0
Publicat:

La 23 februarie 1443 s-a născut Matia Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, care a devenit rege la vârsta de 15 ani. Tot într-o zi de 23 februarie a fost înființată Armata Roșie, iar Benito Mussolini a înființat Partidul Fascist.

1443: s-a născut Matia Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara, devenit rege al Ungariei la vârsta de 15 ani

În 24 ianuarie 1458 pe Dunărea îngheţată între cele două oraşe Pesta şi Buda peste 15000 de oameni aclamau entuziaşti numele noului rege: Matia, fiul lui Iancu de Hunedoara.

Matia a fost înscăunat la Buda în 14 februarie 1458 fără coroana Sf. Ştefan, care era de mulţi ani în custodia lui Frederic al III-lea de Habsburg. La câteva săptămâni după ce şi-a ocupat tronul, Matia le-a arătat tuturor adevărata sa personalitate. Un adolescent de 15 ani a preluat în modul cel mai serios posibil frâiele regatului Ungariei. Palatinul Garai a fost înlocuit, a desfiinţat regenţa unchiului său şi, din cauza opoziţiei sale, l-a arestat. A numit în demnităţi oameni fideli.

Matia Corvin
Matia Corvin

După cum a remarcat un mare istoric maghiar, Pál Engel: „Începând de atunci şi până la moarte, nu a mai lăsat din mâini guvernarea ţării. A acţionat cu aceeaşi fermitate, rapiditate şi determinare, atât acasă, cât şi în politica externă. Numai datorită acestor însuşiri a reuşit ca regatul său, care, de la moartea lui Sigismund, trecea dintr-o criză în alta, să devină în câţiva ani, din nou, o mare putere a Europei Centrale.”

1889: s-a născut regizorul american Victor Fleming, câștigător al premiului Oscar pentru filmul „Pe aripile vântului”

„Pe aripile vântului” este unul din cele mai vizionate filme din istorie, deținând recordul la încasări. Filmările au durat 140 de zile, iar premiera a avut loc la 15 decembrie 1939, în Atlanta.

„Pe aripile vântului” (Gone With the Wind) este un film american din 1939, regizat de Victor Fleming, cu superba Vivien Leigh și fermecătorul Clark Gable în rolurile principale.

A primit zece premii Oscar, un record deținut timp de douăzeci de ani, Ben-Hur doborându-l în 1960. În lista Insitutului American de Film 100 de ani...100 de filme (1998), Pe aripile vântului a fost clasat pe locul patru, iar în lista omonimă aniversară a coborât două locuri. În iunie 2008, AFI a publicat lista AFI 10 top 10 – o listă a celor mai bune zece filme din zece genuri. Pe aripile vântului a fost clasat al patrulea în categoria „Epopei”.

1912: s-a născut etnologul şi scriitorul Romulus Vulcănescu

Etnologul şi scriitorul Romulus Vulcănescu, a fost cercetător și șef de sector la Institutul de Arheologie din București (din 1958), cercetător și șef de sector la Institutul de Istoria Artei (din 1960), cercetător și șef al Secției etnografice (din 1967) la Institutul de Etnografie și Folclor, ale Academiei Române.

A elaborat lucrări de sociologia și filosofia culturii, mitologie, etnografie, etnologie și folcloristică, iar o secțiune însemnată a operei sale o constituie studiile de mitologie. În 1993 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.

1918: a fost înființată Armata Roșie

Armata imperială rusă a fost una dintre forțele militare de temut ale lumii – de la crearea sa până la dispariția în flăcările revoluției ruse și reapariția fulminantă sub spectrul invincibil al Armatei Roșii. Timp de mai bine de 200 de ani, armata a funcționat ca un organ vital al statului rus, ducând războaie de cucerire pe două continente – Asia și Europa, ajungând până în Alaska și reprezentând o amenințare permanentă, inclusiv pentru statele și posesiunile coloniale din Oceanul Indian și Pacific, și chiar din Africa, scrie istoricul Andrei Pogăciaș în Historia.

image

În urma armistiţiului încheiat la 12 septembrie 1944 la Moscova între România şi Puterile Aliate (Uniunea Sovietică, Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii) şi a tratatelor de pace de la Paris, România a intrat sub ocupaţia militară sovietică. Arhivele militare vorbesc despre faptul că în 1946, nu mai puţin de 615.000 militari se aflau pe teritoriul ţării noastre.

"armata rosie eliberatoare"

Trupele sovietice au fost retrase treptat, în timpul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Cu toate acestea, regimul de la Bucureşti a continuat să aducă elogii Uniunii Sovietice şi au continuat măsurile represive împotriva „duşmanilor“.

Arestările au continuat, s-au organizat şedinţe publice de demascare, exact ca în anii '50. Ele, spune istoricul Ioan Scurtu, în lucrarea „Premisele schimbărilor revoluţionare din anul 1989“ publicată în „Studii şi articole de istorie LXXV“, 2009, erau menite să adoarmă vigilenţa Kremlinului, care trebuia să ştie că România rămânea o verigă puternică a lagărului socialist. 

Regimul a devenit mai relaxat. Din anul 1960 s-a trecut la eliberarea deţinuţilor politic, prin mai multe decrete de amnistie. În august 1964 au fost puşi în libertate ultimii 10.000 de deţinuţi politic. 

1919: Benito Mussolini a înființat Partidul Fascist

Benito Mussolini s-a născut la 29 iulie 1883 într-un mic oraş din Nordul Italiei. Este cunoscut în toată lumea datorită regimului pe care acesta l-a adoptat dar şi apelativului pe care acesta şi l-a ales- „Il Duce“.

Mussolini a utilizat operele lui Plato, Georges Sorel, Nietzsche şi ideile socialiste şi economice ale lui Vilfredo Pareto în crearea fascismului. “Republica”, opera lui Plato, conţinea o serie de idei pe care fascismul le-a promova ca legi, opoziţia faţă de democraţie, protejarea sistemului de clase şi promovarea colabărării dintre clase, respingerea egalitarismului, crearea unei clase de război pentru ca cetăţenii să săvârşeasă acţiuni favorabile statului, şi intervenţia statului în educaţie pentru a promova crearea de războinici şi a viitorilor conducători ai statului.

Benito Mussolini
Benito Mussolini

Fasciştii, conduşi de un apropiat a lui Mussolini, Dino Grandi, au format trupe armate numite “Cămăşile negre” cu scopul de a restaura ordinea pe străzile Italiei, dar au avut şi conflicte cu comuniştii, socialiştii sau anarhiştii. “Cămăşile negre” atacau grevele, sindicatele rurale chiar şi municipalităţile socialiste şi acţionau cu violenţă.

Gruparea fascistă a crescut foarte repede, astfel că în numai 2 ani a devenit Partidul naţional fascist la un congres din Roma. În 1921 Mussolini a fost ales în Camera Deputaţilor pentru prima dată.

Ca dictator al Italiei, întâia prioritate a lui Mussolini a fost subjugarea minţii poporului italian prin folosirea propagandei, scrie Historia.

1937: a murit entomologul Constantin N. Hurmuzaki

Născut pe 3 octombrie 1862, la Cernăuți, descendent unei vechi familii fanariote în Principatul Moldovei, doctor în drept și în științe, dar în primul rând entomolog, botanist, profesor de entomologie și biogeografie român la Universitatea din Cernăuți (din 1931), Constantin N. Hurmuzaki a fost ales, în 1919, membru de onoare al Academiei Române.

1948: s-a născut Doug Moench, realizatorul benzilor desenate „Batman”

Realizatorul de benzi desenate Doug Moench (75 de ani) s-a remarcat nu doar cu personajul „Batman”, ci şi cu revistele de benzi desenate - „Moon Knight”, „Deathlok”, „Black Mask”, „Electric Warrior”, „Six from Sirius” şi „Master of Kung Fu”.

În 2008, Doug Moench și Kelley Jones au lansat o serie limitată intitulată „Batman: The Unseen”, în care Batman se luptă cu omul invizibil.

1960: s-a născut împăratul Naruhito al Japoniei

Naruhito a devenit moştenitor al tronului nipon în ianuarie 1989, după decesul bunicului său, împăratul Hirohito. Este al 126-lea împărat al Japoniei şi primul născut după cel de-Al Doilea Război Mondial. El a primit în mod oficial titlul de Prinţ Moştenitor în cadrul unei ceremonii care a avut loc în februarie 1991.

Împăratul Naruhito
Împăratul Naruhito

La urcarea sa pe tron, împăratul Naruhito a declarat că „se va comporta potrivit constituţiei şi îşi va îndeplini responsabilităţile ca simbol al statului şi al unităţii oamenilor din Japonia, în timp ce se va gândi la toţi oamenii care îi susţin".

În 1993, Naruhito a apărut pe prima pagină a ziarelor din întreagă lume, după ce Palatul Imperial a anunţat logodna lui cu Masako Owada, absolventă a Universităţii Harvard care a făcut carieră în diplomaţie şi care deţinea o specializare în economie. Nunta a avut loc în luna iunie a aceluiaşi an.

Politica Japoniei se bazează pe un sistem multipartinic, parlamentar şi reprezentativ al unei monarhii constituţionale. Puterea executivă este deţinută de guvern, iar Constituţia japoneză din 1947 i-a limitat rolul împăratului la cel de „simbol al statului şi al unităţii poporului japonez”.

2018: a murit Lewis Gilbert, regizor, producător şi scenarist

Lewis Gilbert, care s-a născut pe 6 martie 1920, a regizat peste 40 de filme pe parcursul a şase decenii. Printre filmele regizate de Lewis Gilbert se numără și trei pelicule din seria James Bond.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite