19 iunie: ziua în care actrița Marilyn Monroe și scriitorul Arthur Miller s-au căsătorit

0
Publicat:

La 19 iunie 1919 a murit omul politic Petre P. Carp, iar în anul 1941 s-a născut actrița Irina Petrescu. În aceeași zi, dar în anul 2016, a murit actorul american de origine rusă Anton Yelchin.   

Marilyn Monroe și Arthur Miller
Marilyn Monroe și Arthur Miller Foto: gettyimages (Arhivă)

19 iunie 1919: A murit omul politic Petre P. Carp

Petre P. Carp
Petre P. Carp s-a născut la 29 iunie 1837. Foto: Arhivă

Născut la 29 iunie 1837, la Iași, Petre P. Carp a urmat cursurile Facultății de Drept și de Științe Politice din cadrul Universității din Bonn. A contribuit la înlăturarea domnitorului A.I. Cuza de la conducerea Principatelor Unite.  

Totodată, Petre P. Carp a fost unul dintre fondatorii societății „Junimea”. El a ocupat următoarele funcții: premier, ministru al Afacerilor Externe, ministru al Finanțelor și președinte al Consiliului de Miniștri. 

19 iunie 1941: S-a născut actrița Irina Petrescu

Irina Petrescu
Irina Petrescu a murit la 19 martie 2013. FOTO: Arhivă

Născută la București, Irina Petrescu a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din Capitală.  

A fost angajată la Teatrul Național „I.L Caragiale” din Capitală și la Teatrul Bulandra. A fost recompensată cu premiul „Aristizza Romanescu” și premiul UNITER, iar în anul 2000 a fost decorată cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de ofițer. 

Aavut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de prestigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.

Din filmografia sa amintim: „Nu vreau să mă însor”, „Pași spre lună”, „Străinul”, „Răutăciosul adolescent”, „7 zile” și „Imposibila iubire”.   

19 iunie 1956: Are loc căsătoria dintre Marilyn Monroe și scriitorul Arthur Miller

Marilyn Monroe
Mariajul dintre Marilyn Monroe și Arthur Miller a durat doar cinci ani. foto profimedia (Arhivă)

A fost model, cântăreață, sex simbol și divă pop a secolului al XX-lea. Celebra actriță Marilyn Monroe s-a căsătorit, în urmă cu 68 de ani, cu scriitorul Arthur Miller. Cei doi s-au cunoscut în anul 1951. 

Mariajul lor a durat doar cinci ani, fiind marcat și de o întrerupere de sarcină. După finalizarea filmărilor pentru „The Prince”, frumoasa Marilyn Monroe a aflat că este însărcinată. Întrucât suferea de endometrioză și sarcina era extrauterină, a decis că trebuie să facă întrerupere de sarcină. 

19 iunie 1972: S-a născut actorul Andrei Duban 

 Andrei Duban
Andrei Duban s-a născut în 1972. Foto: Arhivă

Andrei Duban a urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din Capitală. Este angajat la Teatrul Național București.  Potrivit TNB, el a fost recompensat cu premiul de interpretare la Festivalul filmului pentru copii de la Tabuleiro, Spania, pentru rolul său „Acțiunea Zuzuc”.  

Din anul 2011 este căsătorit că Grațiela Duban. 

Din filmografia sa amintim: „Acțiunea „Zuzuc””, „Mușchetarii în vacanță”, „Declarație de dragoste” și „Duminică în familie”.

19 iunie 2016: A murit generalul Victor Atanasie Stănculescu

Victor Atanasie Stănculescu
Victor Atanasie Stănculescu a fost ministru al Apărării. Foto: Arhivă

Născut la 10 mai 1928, la Galați, Victor Atanasie Stănculescu a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie din Sibiu. În plus, în 1952 a absolvit Facultatea de Artilerie a Academiei Militare „I.V. Stalin” din Capitală, apoi un curs postuniversitar în cadrul Academiei de Studii Economice din București.  

Din anul 1990 până în 1991 a fost ministru al Apărării. De asemenea, a fost implicat în evenimentele din luna decembrie a anului 1989, care s-au desfășurat la Timișoara și București. 

19 iunie 2016: A murit actorul american de origine rusă Anton Yelchin

Anton Yelchin
Anton Yelchin s-a născut în anul 1989. Foto: Arhivă

Născut la 11 martie 1989, în Rusia, Anton Yelchin este cunoscut, în special, pentru rolul interpretat în „Star Trek”. A locuit în SUA încă de la vârsta de șase luni, iar cariera și-a început-o încă de la vârsta de nouă ani. 

Din filmografia sa amintim: „Charlie Bartlett“ (2007), „Terminator Salvation“ (2009), „Fright Night“ (2011), „Like Crazy“ (2011) şi „Only Lovers Left Alive“ (2013). 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite