E clar ca cei care au planificat atacul au vrut sa lovească într-un simbol american, la fel cum s-a întâmplat pe 11 septembrie în 2001, când teroriştii au lovit în centrul financiar din Manhattan.

De fapt, e mai mult decât un eveniment american pentru că prestigiul Maratonului din Boston atrage mulţi străini. Nu e o coincidenţă faptul că una din bombe a detonat în spatele unui şir de steaguri ale ţărilor participante de lângă linia de final. Şi vizavi de cea mai veche bibliotecă publică din Statele Unite. E clar că e o lovitură simbolică la fel de mult pe cât este una cu victime reale.
 
Deocamdată se bănuieşte că bombele au fost artizanale, de genul celor care sunt detonate frecvent în Orientul Mijlociu. Încă nu s-a confirmat existenţa unui suspect, dar atacurile de azi (15 aprilie - n.r.) nu par să facă parte dintr-un plan de atac mai larg. Cel puţin asta se spune până acum.
 
Având în vedere că maratoanele se întind pe o distanţă de 42 de kilometri şi zona respectivă nu e înconjurată, deci nici securizată în vreun fel, sunt o ţintă foarte uşoară. Pe de altă parte, zona respectivă e deja bine inspectată de poliţie cu câteva zile înainte de maraton şi, din fericire, sunt mulţi doctori şi personal medical la faţa locului, gata să ajute răniţii.
 
Şi, cum în ziua de azi telefoanele care pot sa facă fotografii şi să inregistreze video sunt peste tot, e posibil să apară imagini ale suspecţilor (daca sunt mai mulţi). Poliţia şi FBI or să aibă ceva de muncă pentru a ajunge la o concluzie utilă din, posibil, tona de material video şi foto inregistrat de amatorii de la faţa locului.