Sub glugă: în interiorul Ku Klux Klan, una dintre cele mai temute grupări din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiul unui „vrăjitor imperial” din gruparea KKK din Carolina de Nord. FOTO: Anthony Karen
Fiul unui „vrăjitor imperial” din gruparea KKK din Carolina de Nord. FOTO: Anthony Karen

Fotograful american Anthony Karen a reuşit să pătrundă într-una dintre cele mai închise, înfricoşătoare şi totodată marginalizate grupări din întreaga lume. A contactat temutul Ku Klux Klan în urmă cu aproape 10 ani şi, treptat, a câştigat încrederea membrilor, care i-au permis acum să fotografieze ritualuri şi întâlniri ale grupului, dar şi case şi scene intime ale participanţilor.

„Este vorba despre validare constantă, acceptarea tacită a cuiva de a-i pătrunde în spaţiul personal cu o cameră de filmat”, explică fotograful Anthony Karen pentru „Slate”. 

Karen i-a contactat pe membrii Ku Klux Klan (KKK) cu ajutorul informaţiilor postate de grupare pe diverse site-uri şi forumuri. I-a sunat şi le-a trimis mai multe e-mailuri până când, în 2005, gruparea i-a permis accesul la un eveniment, Treptat, a câştigat încrederea membrilor, care l-au primit acum în casele lor. 

„Cred că o mare parte din credibilitatea pe care am câştigat-o se datorează filosofiei simple după care mă ghidez, anume că trebuie să dai ceva din tine pentru a putea primi ceva la schimb. Am petrecut timp alături de aceşti oameni, am ascultat ceea ce au de spus şi am tratat fiecare persoană drept un individ”, spune fotograful. 

„Nu trebuie să cred ceea ce cred ei, dar, ori de câte ori mă aflu în spaţiul cuiva, mă simt obligat să observ fără să judec. Asta nu înseamnă că nu aş interveni dacă aş simşi că situaţia o cere, dar aleg să observ fiecare moment în parte şi pur şi simplu să asimilez ceea ce văd şi trăiesc fără prejudecăţi sau pretexte”, continuă el. 

Abilitatea lui Karen de a penetra suprafaţa uneia dintre cele mai marginalizate organizaţii americane a atras şi o propunere de colaborare cu Discovery Channel, care s-a materializat până la urmă prin documentarul „KKK: Sub glugă”. 

Istoria de aproape 150 de ani a Ajunul Crăciunului, 1865, când şase foşti ofiţeri confederaţi căutau o modalitate de a-şi ocupa timpul liber. La sfârşitul anului 2012, organizaţia număra între 5.000 şi 8.000 de membri, potrivit estimărilor specialiştilor. Gruparea de extremă dreapta este clasificată în continuare drept una care promovează ura şi discriminarea. De-a lungul timpului, KKK a militat pentru supremaţia albilor, naţionalism american, împotriva imigranţilor şi a comunismului. 

În interiorul Ku Klux Klan, una dintre cele mai temute grupări din lume

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite