Senatul american l-a confirmat în funcţia de secretar de Stat pe Rex Tillerson

Senatul american l-a confirmat în funcţia de secretar de Stat pe Rex Tillerson

Rex Tillerson FOTO EPA

Senatul american l-a confirmat miercuri în funcţia de secretar de Stat pe Rex Tillerson, ceea ce îl plasează pe fostul director din industria petrolieră la conducerea a ceea ce preşedintele Donald Trump a promis că va fi o politică externă ce va „pune America pe primul plan”, anunţă Washington Post.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cincizeci şi şase de senatori au votat pentru confirmarea în funcţie a oficialului, iar 43 împotrivă.

Tillerson îşi asumă poziţia într-o perioadă haotică pentru administraţie, ce s-a îndepărtat radical de politicile de securitate naţională şi de politică externă impuse de Barack Obama.

Departamentul de Stat are un rol central în programele privind refugiaţii şi imigraţia, aflate în centurl atenţiei după ce Trump a semnat un ordin executiv prin care a suspendat primirea de solicitanţi de azil şi călătoriile cetăţenilor din şapte ţări musulmane.

Tillerson a fost criticat pe parcursul audierilor că are o poziţie prea blândă faţă de Rusia. El l-a cunoscut pe Vladimir Putin când era om de afaceri.

Însă de atunci, el a criticat Moscova pentru anexarea Crimeei, în 2014. Cu toate acestea, a evitat, în cursul audierilor, să îl numească pe Putin “criminal de război” pentru acţiunile din Siria, aşa cum i-au sugerat membrii Comisiei

Tillerson, în vârstă de 64 de ani, şi-a petrecut întreaga carieră la Exxon Mobil Corp, al cărei preşedinte şi CEO a devenit în 2006. Un inginer civil, acest texan a intrat în cea mai mare companie în domeniul energetic în 1975 şi a condus unele dintre operaţiunile acesteia în Statele Unite, Yemen, Thailanda şi Rusia. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările