Primele schimbări vizibile de la Casa Albă. Ce promite noua administraţie INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

La câteva zile de la instalarea noii administraţii Biden, după o perioadă turbulentă de tranziţie, atmosfera s-a schimbat palpabil la Casa Albă. Multe articole esenţiale lipseau din birouri imediat după mutare, dar lucrurile se aşează în rutina obişnuită tradiţională, iar transformările sunt deja vizibile, relatează AFP.

Miercuri, noua echipa administrativă a lui Joe Biden a preluat birourile Casei Albe, dar s-a confruntat cu problemele inerente oricărei persoane care se mută într-o casă nouă. În primele trei zile,  personalul scotocea după articole esenţiale precum agrafe metalice, iar birourile secretarei de presă Jen Psaki erau încă nedecorate.

Deşi multe lucruri mai erau de pus la punct, echipa şi-a intrat în atribuţii într-o administraţie ce a preluat frâiele celui mai puternic guvern al lumii în mijlocul mai multor crize.

Biroul Oval a fost redecorat, reflectând stilul personal al noului preşedinte şi mesajele simbolice menite să arate valorile noii administraţii. Totodată, toate spaţiile au fost curăţate, costurile acestei operaţiuni ridicându-se la jumătate de milion de dolari.

În prima sa completă de lucru, Meghan Hays, directorul de planificare al sistemului de mesaje, a trebuit să-şi scrie mesajele pe telefonul mobil, întrucât computerele nu erau încă funcţionale. Un alt membru al personalului a întrebat de agrafe metalice, după ce a scotocit zadarnic după ele.

În pofida acestor neajunsuri şi a faptului că nu a apucat să decoreze, transformările sunt deja vizibile la Casa Albă, scrie AFP. Cea mai vizibilă schimbare este că toată lumea vine la lucru cu măşti şi le poartă pe parcursul zilei. În prima sa zi la Biroul Oval în care a semnat primele sale decrete, Joe Biden a apărut cu o mască neagră, primul semnal al instaurării unei noi ere la Casa Albă.

Donald Trump a purtat rareori mască anti-COVID-19 în public şi nu a fost surprins purtând vreuna în Biroul Oval, fiind auzit observând că ce ar crede „preşedinţi, premieri, dictatori, regi, regine” să-l vadă în această ipostază.

Screeningul pentru COVID a fost intensificat - o altă schimbare într-o clădire care la un moment dat devenise focar sub vechea administraţie.

Numărul jurnaliştilor acreditaţi la Casa Albă a fost redus la 80 pe zi, iar aceştia trebuie să aibă un test rapid negativ pentru a li se permite accesul. 

Joe Biden a declarat lupta cu pandemia, care a ucis 400.000 de americani şi a făcut ravagii în economie, prioritatea sa numărul unu, iar în acest scop l-a invitat în echipa sa pe Anthony Fauci, care s-a făcut greu ascultat în administraţia precedentă.

Vremurile în care Donald Trump sugera tot felul de leacuri, întrerupea sau vorbea peste experţi şi epidemiologi sunt acum apuse. Amintindu-şi de acele momente, Fauci a mărturisit că erau „inconfortabile, întrucât nu se bazau pe fapte de ordin ştiinţific”, iar posibilitatea de a reveni în informările de presă şi a „permite ştiinţei să vorbească este un sentiment eliberator”.

Dar administraţia Biden aduce şi promisiunea unei dispoziţii mai calme şi mai potolite, în locul furtunii de postări pe Twitter şi al potopului de insulte ce cădeau asupra jurnaliştilor şi altora luaţi în vizor de vechiul şef de la Casa Albă, relatează AFP.

„Dacă cât timp lucraţi cu mine aud că aţi fost nerespectuoşi faţă de colegii voştri sau le-aţi vorbit de sus, vă promit că vă concediez pe loc”, a pus Biden în vedere personalului de la Casa Albă.

De asemenea, vor fi reluate informările zilnice de presă rărite de administraţia precedentă în favoarea postărilor pe Twitter şi a interviurilor la Fox News şi care când aveau loc se transformau într-un monolog şi tirade la adresa presei. Înainte de a fi scoase de sub tipar, aceste informări erau considerate aproape un ritual şi o componentă inerentă comunicărilor publice din partea Casei Albe.

Schimbarea de ton sub Biden indică spre obiective mai profunde, e de părere Carl Tobias, profesor de drept la Universitatea Richmond.

„Este mai mult decât o schimbare de stil, deşi stilul este şi el important. Cred că au transmis un mesaj destul de clar că vor să schimbe radical modul în care operează guvernul. Este o ruptură  de Trump, care a manifestat până la sfârşit o înclinaţie în arunca în aer toate normele, regulile, legile şi obiceiurile”.

Jill Biden, antiteza Melaniei Trump

Jill Biden este familiarizată cu Casa Albă, pentru că a fost a doua primă doamnă în perioada 2009 – 2017, în care Joe Biden a fost vicepreşinte al SUA. Nici atunci nu a renuţat la predare şi a ţinut cursuri la Northern Virginia Community College. În vârstă în vârstă de 69 de ani, Jill Biden este profesoară de engleză şi a declarat că nu va renunţa la profesia ei nici după ce va deveni prima doamnă. „Predarea nu este ceea ce fac. Este cine sunt", a scris Jill Biden pe Twitter în august.

În perioada când a mai fost la Casa Albă, Jill Biden s-a implicat în promovarea liceelor comunitare, în sensibilizarea societăţii cu privire la prevenirea cancerului de sân şi în promovarea programelor pentru familiile militarilor americani. Alături de Michelle Obama, a lansat iniţiativa „Unirea Forţelor” (Joining Forces), care a inclus ajutarea veteranilor de război şi a familiilor lor astfel încât să aibă acces la educaţie şi la joburi. Are două masterate şi un doctorat în educaţie la Universitatea din Delaware, pe care l-a obţinut în 2007. 

Mulţi au criticat-o pentru că atunci când se prezintă îşi spune dr. Jill Biden. După ce a absolvit Universitatea din Delaware în 1975, Jill a început să lucreze ca profesor de engleză în şcolile publice locale şi la un spital de psihiatrie. În acelaşi timp şi-a continuat studiile, în 1981 a obţinut un mastrat pe tema importanţei lecturii la Universitatea West Chester, iar în 1987 a mai terminat un al doilea masterat în limba engleză de la Universitatea Villanova. S-a căsătorit cu Joe Biden în 1977, însă înainte a fost măritată cu Bill Stevens, coleg de facultate şi fost jucător de fotbal al colegiului la care învăţa. Jill Biden a declarat că nu a cedat prea uşor cererilor repetate ale preşedintelui pentru a-i deveni soţie.

A acceptat abia a cincea propunere pentru că voia să se asigure că este o relaţie de durată. Joe Biden îşi pierduse prima soţie şi fiica în vârstă de un an într-un accident de maşină în 1972 şi avea în grijă pe gemenii Beau şi Hunter, iar Jill voia să se asigure că cei doi copii nu vor trece printr-o nouă traumă în caz de divorţ. Pe lîngă cei doi fii ai lui Biden, cuplul mai are o fiică, pe Ashley, născută în 1981. Povestea de dragoste dintre cei doi continuă şi azi. De Ziua Îndrăgostiţilor din 2010, Joe Biden i-a dăruit soţiei sale un leagăn pus într-un copac de la reşedinţa lor, pe care era scris „Joe Loves Jill”.

grafic prime doamne sua
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite