„The Guardian“: NSA a plătit milioane de dolari marilor companii de Internet care au participat la programul de spionaj PRISM

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA) a plătit câteva milioane de dolari marilor companii de Internet, printre care Yahoo, Google, Microsoft şi Facebook, care au participat la programul de spionaj PRISM, informează cotidianul britanic „The Guardian”, care continuă astfel seria dezvăluirilor bazate pe documentele furnizate de fostul consultant NSA Edward Snowden.

Astfel, aceste documente publicate de ziarul britanic demonstrează pentru prima oară legătura financiară între companiile de Internet şi programele de spionaj ale Statelor Unite.

În octombrie 2011, tribunalul FISA, creat în baza Legii pentru Supravegherea Informaţiilor Externe (FISA) din 1978 şi care este responsabil de autorizarea şi supervizarea activităţii NSA, a declarat programul PRISM neconstituţional. Asta, pentru că NSA intercepta mii de conturi de e-mail a unor persoane care n-aveau nicio legătură cu vreo grupare teroristă. În consecinţă, NSA a fost obligată să schimbe modul în care colecta informaţiile electronice.

Aşa că agenţia a cerut tribunalul FISA să se emită certificate anuale care să garanteze un cadru legal pentru operaţiunile de supraveghere. Aceste certificate erau reînnointe temporal, notează „The Guardian”.

Într-un buletin informativ al NSA, din decembrie 2012, se arată că „problemele de anul trecut (n.r. - 2011, când FISA a declarat PRISM neconstituţional) s-au tradus în multe prelungiri ale datelor de expirare a certificatelor, care i-au costat milioane de dolari pe furnizorii PRISM”. Din aceeaşi notă informativă reiese că cheltuielile au fost suportate de „Operaţiunile cu surse speciale”. Nu se cunoaşte totuşi valoarea exactă a costurilor „decontate” de NSA.

Edward Snowden a explicat jurnaliştilor de la „The Guardian” că Operaţiunile cu Surse Speciale sunt „vârful de lance” al serviciilor secrete americane: coordonează toate programele de spionaj bazate pe „alianţe” cu firme de telecomunicaţii şi furnizori de Internet.

În urma publicării acestor noi dezvăluiri, reprezentanţii Yahoo! au declarat că acest document nu dovedeşte cooperarea cu "poliţia secretă", fiindcă autorităţile sunt obligate să compenseze furnizorii pentru cheltuielile efectuate pentru a fi în conformitate cu legislaţia. Reprezentanţii Facebook a anunţat că „nu au primit nicio compensaţie".

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite