Iranul este vizat ce cele mai severe sancţiuni economice americane, iar populaţia va fi în prima linie de sacrificiu. UE se opune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul este vizat, începând de astăzi,  ce cele mai severe sancţiuni economice americane, care reprezintă o consecinţă a retragerii Statelor Unite din acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.

Acordul prevede limitarea activităţilor Iranului în domeniul nuclear şi inspectarea facilităţilor de îmbogăţire a uraniului în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care fuseseră impuse pentru a opri construirea unei bombe atomice iraniene.

Washingtonul a revenit, acum, unilateral, la sancţiunile de dinainte de acord. Acestea nu au efecte doar asupra Iranului, ci şi asupra entităţilor care au relaţii comerciale cu Teherenaul şi desfăşoară activităţi şi pe teritoriul Statelor Unite.

Washingtonul a decis, însă, că 8 ţări, între acestea Coreea de Sud şi Turcia, vor primi scutiri temporare, ceea ce înseamnă că vor fi în continuare capabile să importe petrol iranian.

Mii de iranieni au ieşit duminică pe străzile din Teheran pentru a demonstra împotriva introducerii, începând de luni 5 noiembrie, a unor sancţiuni americane suplimentare contra Iranului, transmite Reuters .

Participanţii au scandat sloganuri împotriva SUA, Israelului şi Arabiei Saudite.

Manifestaţia au avut loc la 39 de ani de la ocuparea ambasadei SUA la Teheran de către studenţi iranieni fundamentalişti, eveniment care a cauzat o gravă criză diplomatică.

Preşedintele iranian, Hassan Rohani a declarat, la o întâlnire cu economiştii, că Iranul va continua să vândă petrol şi va încălca sancţiunile reinstituite de Statele Unite pentru sectorul energetic şi cel bancar, scrie Reuters.

„America a dorit ca vânzările de petrol ale Iranului să ajungă la zero ... dar vom continua să ne vindem petrolul ... vom încălca sancţiunile”, a declarat Rouhani.

„Astăzi, duşmanul ţinteşte economia noastră ... principala ţintă a sancţiunilor este poporul nostru”, a adăugat el.

„Este un război economic împotriva Iranului dar ... America ar trebui să înveţe că nu poate folosi limbajul forţei împotriva Iranului ... Suntem pregătiţi să rezistăm la orice presiune”, a precizat Rouhani.

Administraţia Trump a reinstituit toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene.

Mii de iranieni care scandau „moarte Americii” au mărşăluit pe străzile oraşelor din Iran sâmbătă, respingând cererile pentru negocieri.

Populaţia, prima care simte efectele

Heidar Fekri, în vârstă de 70 de ani, are un mic magazin de echipamente industriale în bazarul din Teheran, încă dinainte de Revoluţia Islamică din 1979. Dar, pentru prima dată, se teme pentru supravieţuirea afacerii sale.

"Rafturile mele sunt goale, depozitele mele sunt goale şi, în curând, va trebui să închid, este întreaga mea viaţă, nu voi supravieţui mult după închiderea magazinului", spune el.

Economia iraniană a suferit deja multe pagube înainte ca Donald Trump să ia decizia să retragă SUA din acordul nuclear dintre Iran şi majoritatea puterilor din 2015 şi să reinstituie sancţiunile.

Anunţul acestor sancţiuni, „devastatoare“, potrivit preşedintelui Statelor Unite, a exacerbat căderea monedei iraniene, care şi-a pierdut într-un an 70% din valoarea sa faţă de dolar, şi a provocat un exod al companiilor străine.

Revenirea anunţată a unui embargo asupra petrolului a aruncat deja ţara într-o recesiune şi este de aşteptat să conducă la o contracţie de 3,6% a economiei în 2019, potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Din cauza nesiguranţei economiei ţării, Fekri, care furnizase clienţilor săi produse de proveninenţă europeană timp de 47 de ani, a fost forţat să oprească importul pentru mai mult de un an.

"Vânzările au scăzut cu 90% în ultimele şase luni, întregul bazar suferă", a declarat el pentru AFP.

Aproape toate produsele din Iran, de la piese de schimb, medicamente, piese de schimb pentru avioane, materiale plastice, sunt legate de lanţul de aprovizionare global. Prăbuşirea monedei şi revenirea izolării ameninţă toate sferele societăţii.

Pentru a ajuta gospodăriile iraniene să facă faţă unei inflaţii galopante, guvernul a început să distribuie pachete de alimente la aproape jumătate dintre ele.

Hărţuire 

Pentru clasa de mijloc, lovitura psihologica este poate cea mai grea: odata cu încheierea acordului nuclear, ea spera să vada în sfârşit că Iranul îşi pierde statutul de paria a comunităţii internaţionale.

„Nimeni nu ştie ce doresc americanii cu adevărat. Am făcut ceea ce au vrut şi nu a fost suficient“, a declarat Sam Cordier, şef al ueni agenţii de publicitate, care reprezintă la Teheran companii occidentale cum ar fi British Airways sau Nestle.

Washingtonul declară că sancţiunile vizează împiedicarea activităţilor "destabilizatoare" ale Iranului în Orientul Mijlociu. Mulţi din Iran, totuşi, le percep ca o încercare americană de a aduce schimbarea regimului.

"Nu este corect pentru americani să incite la violenţă şi, dacă vor continua, toţi oamenii de afaceri vor dispărea", a spus Cordier.

Omul de afaceri britanic a fost nevoit să concedieze şase din cei 30 de angajaţi ai săi şi a redus salariile celorlalţi, după ce clienţii săi străini au renunţat, unul după altul, la serviciile sale.

„Poporul iranian suferă de pe urma sancţiuni. Mulţi tineri educaţi pleacă din ţară. Există o scurgere imensă de creiere“, spune el.

"Generaţia sacrificată" 

Mulţi iranieni au o ură puternică împotriva administraţiei Trump. Dar mulţi dintre ei dau vina pe propriul lor guvern, acuzându-l că nu îi protejează suficient.

"Da, americanii fac lucruri rele, dar ei îşi protejează interesele. Dacă statul nostru ar fi protejat interesele Iranului, nu am fi aici", acuză Erfan Yusufi, de 30 de ani, ce deţine un cafe-bar şi care trebuie să facă faţă creşterii preţurilor şi scăderii numărului de clienţi.

Comisarul european pentru probleme economice, Pierre Moscovici, a declarat că Uniunea Europeană se opune deciziei SUA de a reimpune sancţiuni Iranului.

La câteva ore după intrarea în vigoare a sancţiunilor americane, Moscovici a oferit un interviu postului de radio France Info, în cadrul căruia a declarat că Uniunea Europeană nu aprobă această decizie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite