FOTO Maratoniştii se adună din nou la Boston, onorând amintirea victimelor dublului atentat terorist din 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maratonul din Boston a se desfăşoară astăzi sub iefectul amintirilor dureroase ale atentatului dublu care a ucis anul trecut trei oameni şi a rănit mai mult de 260 de participanţi şi spectatori. Maratoniştii au ţinut un moment de reculegere la linia de start, fiind înscrişi cu 9.000 mai mulţi decât anul trecut, în timp ce autorităţile urmăresc cu vigilenţă orice activitate suspectă.

La maratonul din acest an iau parte 36.000 de alergători, fiind înscrişi cu 9.000 mai mulţi faţă de competiţia de anul trecut. Aceştia vor fi susţinuţi de aproximativ 500.000 de spectatori, potrivit estimărilor postului BBC.

Oficialii din Boston au pus punct mai multe puncte de control a spectatorilor şi urmăresc respectarea regulilor de participare: spectatorii nu au voie să vină cu rucsacuri, nu pot avea feţele acoperite, nu trebuie să abandoneze bagaje în apropierea locului de desfăşurare a competiţiei, iar sportivii au voie să poarte doar o plasă transparentă primită de la organizatori pentru a-şi păstra obiectele strict necesare. Maratonul din acest an este marcat de cele mai stricte măsuri de securitate aplicate vreodată în istoria competiţiei, fiind totodată cel mai vechi maraton anula din lume.

Asigurarea securităţii pe parcursul celor 42,2 de kilometri, distanţa maratonului, presupune mobilizarea masivă a forţelor poliţiei, echipe de dezamorsare a bombelor şi unităţi speciale Swat. Au fost amplasate 8.000 de garduri metalice, cu 1.200 mai multe decât anul trecut.

Câştigătorul de anul trecut, etiopianul Lelisa Desisa, concurează şi anul acesta, iar înainte de start s-a întâlnit cu mai mulţi supravieţuitori ai atacurilor de anul trecut. Maratonistul a mărturisit că victimele atentatelor sunt o sursă de inspiraţie pentru el. „Sun pregătit să câştig din nou”, a spus etiopianul.

Două bombe artizanale amplasate în oale sub presiune au explodat aproape simultan în apropierea liniei de sosire, cu puţin timp înainte de ora 15.00 (18.00 ora României), provocând moartea a trei spectatori. Alte 264 de persoane au fost rănite, dintre care aproximativ 12 au suferit ulterior amputări de membre.

Bombele ascunse în rucsacuri au fost amplasate de doi fraţi musulmani de origine cecenă care locuiau în Boston, identificaţi după câteva zile.

În urma unei urmăriri de patru zile a poliţiei, fratele cel mare Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani, a fost ucis la 19 aprilie. Fratele său mai mic, Djohar, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat, grav rănit, câteva ore mai târziu. El era student şi fusese naturalizat american în 2012, dând semne că s-ar fi integrat în societate.

Procesul său va începe la 3 noiembrie. Principala acuzaţie care i se aduce este folosirea unei arme de distrugere în masă care a provocat moartea şi atentat în spaţiul public, fiind pasibil de pedeapsa cu moartea.


Citeşte şi:

Avocaţii lui Djohar Ţarnaev: FBI voia să îl recruteze pe Tamerlan Ţarnaev

Apărarea acuzatului în atentatul de la maratonul din Boston din 2013, Djohar Ţarnaev, afirmă că FBI îi propusese fratelui său, Tamerlan, să devină informator în cadrul comunităţii cecene şi musulmane, relatează AFP.

Autorităţile americane cer pedeapsa cu moartea pentru Djohar Ţarnaev

Procurorii americani au anunţat joi că vor cere pedeapsa cu moartea pentru Djohar Ţarnaev, acuzat că împreună cu fratele său Tamerlan au pus la cale şi executat dublul atentat de la Maratonul din Boston, în 2013, soldat cu trei morţi şi 264 de răniţi, relatează BBC

„The Boston Globe“: Autorul atentatelor de la Boston, Tamerlan Ţarnaev, suferea de o boală psihică

O nouă investigaţie jurnalistică asupra vieţii fraţilor acuzaţi de amplasarea bombelor la Maratonul din Boston, în aprilie, a dezvăluit că fratele mai mare ar fi suferit de o boală psihică, relatează revista „Time“.

Procurorii fac legătura între Tamerlan Ţarnaev şi o triplă crimă din Boston

Procurorii din Boston au făcut legătura pentru prima dată între Tamerlan Ţarnaev, unul dintre presupuşii autori ai atentatelor de la maratonul din Boston, şi o triplă crimă care nu a fost elucidată, relatează AFP.

Petiţie împotriva numărului din „Rolling Stone“, cu fotografia teroristului Djohar Ţarnaev pe copertă

Jack Osbourne, fiul celebrului cântăreţ rock Ozzy Osbourne, a lansat o petiţie prin care cere ca publisherul revistei „Rolling Stone“ să doneze victimelor atentatului de la Boston veniturile obţinute din vânzarea ediţiei curente a publicaţiei, care îl are pe copertă pe teroristul Djohar Ţarnaev.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite