Fost ofiţer american de informaţii, despre presiunea resimţită de Putin în Ucraina: „A calculat greşit, iar acum se simte prins în capcană”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Un fost ofiţer american de informaţii şi autorul volumului „Putin's Playbook: Russia's Secret Plan to Defeat America” a declarat pentru „Fox News Digital” că autobiografia lui Putin conţine detalii ce ar putea face lumină asupra modului în care preşedintele rus este înclinat să acţioneze.

Rebekah Koffler, un fost agent al Agenţiei americane de informaţii pentru apărare, a argumentat că o întâmplare cu un şobolan povestită chiar de preşedintele rus în autobiografia sa, publicată în anul 2000, s-ar putea aplica manierei sale de conducere şi actualei invazii în Ucraina, relatează Fox News.

Vladimir Putin povesteşte în cartea sa despre copilăria într-un apartament sărăcăcios din Leningrad, într-un bloc infestat cu şobolani. Într-o zi, pe când urca spre locuinţa sa, a dat peste un şobolan uriaş şi l-a vânat cu un băţ. L-a încolţit, moment în care speriat şi vrând să scape, şobolanul a încercat să-l atace. Atunci Putin s-a simţit obligat să o ia la fugă.

În opinia lui Koffler această poveste, dar şi altele care au fost dezvăluite cu aprobarea lui Putin, reprezintă un efort voluntar al său de a transmite Occidentului că e pregătit să riposteze atunci când se simte prins în capcană.

„Doreşte ca oamenii să ştie că, atunci când este încolţit, va lupta. Nu se va preda”, a declarat Koffler pentru Fox News.

    

Într-un alt volum biografic, „Vladimir Putin: Life History”, Putin este citat mărturisind că luptele din cartier l-au învăţat că „trebuie să lupţi până la sfârşit” şi că trebuie să porneşti în orice luptă de la asumpţia că „nu există refugiu”.

În viziunea lui Koffler, necazurile lui Putin au pornit de la faptul că „a apreciat greşit” două chestiuni de importanţă majoră legate de invazia Ucrainei - nu a luat în seamă factorul voinţei poporului ucrainean de a lupta şi al rolului pe care urma să-l aibă tehnologia în distribuirea imaginilor cu distrugerile războiului în fiecare casă de pe glob.

„În mod cert, a apreciat eronat, iar acum se simte prins în capcană întrucât trebuie să-şi efectueze operaţiunea şi să-şi atingă obiectivele”, spune fostul ofiţer de informaţii.

Koffler a explicat că Putin , care a urmărit îngrozit cum SUA răstoarnă regimurile din Libia şi Irak, se teme că l-ar paşte aceeaşi soartă, mai ales când îi aude pe liderii americani susţinând că este un smintit, şi cerând să fie asasinat de cercul său intim.

Parţial, motivul pentru care Putin simte presiune, indiferent de victoriile pe termen scurt pe care le-ar putea avea pe câmpul de luptă, este faptul că liderul rus priveşte această bătălie cu Ucraina drept una pentru supravieţuirea ţării sale.

În concepţia lui Koffler, Putin crede foarte puternic în ideea lui Zbigniew Brzezinski - prezentată în cartea acestuia „The Grand Chessboard” - cum că „cel care controlează Eurasia controlează lumea”. Putin mai crede şi că Statele Unite au aceeaşi convingere.

„Ei ştiu că nu este nicidecum despre cine controlează Ucraina, ci despre cine controlează Eurasia şi cine controlează lumea. Acesta este motivul pentru care îl vedem pe Putin luptând pentru viaţa lui, pentru supravieţuire", a spus Koffler.

Un alt factor de avut în vedere atunci când discutăm despre presiunea pe care o simte Putin, spune Koffler, este proximitatea actuală a forţelor NATO de marile oraşe ale Rusiei. Koffler a explicat că, în timpul Războiului Rece, distanţa dintre Sankt Petersburg şi forţele NATO era de aproximativ 1.600 de kilometri. Astăzi, este de 10 ori mai mică.

„După calculele militare ruseşti, pur şi simplu nu îşi pot permite aşa ceva, deoarece este o ameninţare militară”, afirmă Koffler.

Toate aceste probleme, spune Koffler, sugerează că Putin se simte prins în capcană şi va ataca în orice mod poate pentru a scăpa din colţul proverbial, şi anume prin atacuri cibernetice, întreruperea sateliţilor, bombardarea zonelor civile sau folosirea capacităţilor sale nucleare, eventual, dacă va considera că a ajuns la limită.

Koffler e de părere că Putin va „nivela Kievul” dacă crede că asta este „ceea ce trebuie să facă”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite