Rusia acuză Norvegia de blocarea tranzitului mărfurilor destinate ruşilor instalaţi în Svalbard şi ameninţă cu represalii

Rusia acuză Norvegia de blocarea tranzitului mărfurilor destinate ruşilor instalaţi în Svalbard şi ameninţă cu represalii

Foto: Shutterstock

Moscova acuză miercuri Norvegia de blocarea tranzitului mărfurilor destinate ruşilor instalaţi în arhipelagul arctic norvegian Svalbard şi ameninţă Oslo cu represalii, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Am cerut părţii norvegiene să soluţioneze cât mai rapid această problemă”, anunţă diplomaţia rusă într-un comunicat.
 
Însărcinatul cu afaceri norvegian la Moscova a fost convocat la sediul Ministerului rus de externe, anunţă acesta
 
”Am subliniat că acţiunile inamicale faţă de Rusia conduc la măsuri de represalii”, ameninţă el.
 
Potrivit Rusiei, Norvegia a blocat - în punctul terestru de trecerea frontierei de la Storskog - aprovizionări cu material şi hrană care urmau să fie îmbarcate pe o navă către Svalbard, destinate unor mineri ruşi în arhipelag.
 
Consulul Rusiei în arhipelagul arctic, Serghei Gucikin, acuză că este vorba despre 20 de tone de mărfuri - şapte tone de produse alimentare, iar restul piese de schimb şi echipament esenţiale pregătirii iernii. 
 
Potrivit acestui diplomat, Norvegia blochează aceste mărfuri punând în aplicare sancţiuni europene impuse Rusiei din cauza Războiului rus din Ucraina.
 
”Cred că Norvegia nu a reflectat prea bine alăturându-se sancţiunilor europene”, declară el.
 
Rusia studiază căi de aprovizionare alternative, cu plecare din Europa sau pe mare, din oraşul rus Murmansk, anunţă el.
 
Arhipelagul Svalbard, situat la 1.000 de kilometri de Polul Nord, are o suprafaţă cât Belgia şi este considerat ”călcâiul lui Ahile al NATO în Arctica”.
 
Un tratat atipic - încheiat în 1920 la Paris - recunoaşte suveranitatea Norvegiei în Svalbard, însă le garantează totodată cetăţenilor statelor semnatare - în prezent 46 de ţări, inclusiv Rusia - libertatea de a exploata resurse naturale ”în perfectă egalitate”.
 
În virtutea acestui tratat, Rusia - şi URSS înainte - extrag de zeci de ani cărbune din aceste teritorii, locuite de 3.000 de persoane de aproximativ 50 de naţionalităţi.
 
Vicepreşedintele Consiliului Federaţiei ruse, Konstantin Kosacev, acuză Oslo, într-o postare pe Telegram, de încălcarea Tratatului de la Paris.
 
”Autorităţile norvegiene caută ca minerii ruşi să rămână fără hrană, un lucru amoral în sine. Asta încalcă drepturile omului şi principiile umanismului”, acuză el.
 
Consulul rus neagă, însă, orice risc al vreunei penurii alimentare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările