Noul război al stelelor. Rusia a tras „primul glonţ“ în spaţiu INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Rusia a tras un „glonţ în spaţiu“, testând o misterioasă armă anti-satelit, marile puteri sunt în alertă, dar Moscova arată cu degetul tot spre Washington. Astăzi, la Viena sunt prevăzute negocieri între Rusia şi SUA, pe această temă.

Capacitatea unui satelit de a ataca un altul era până acum numai teoretică. Numai lovituri de la sol au fost demonstrate de SUA, Rusia, China în 2007 şi India în 2019, dar aceste explozii creează mii de fragmente şi marile puteri se abţin să efectueze din nou astfel de teste. Dar, la sfârşitul săptămânii trecute, SUA au acuzat Rusia că a testat o armă anti-satelit lansată în spaţiu, dar Moscova a dezminţit, numind obiectul un „instrument special“ de inspecţie spaţială. Indiferent despre ce ar fi vorba, manevra reprezintă pentru Washington o rară escaladare militară în spaţiu. Incidentul rus ar putea fi un mesaj către Washington, care tocmai pune bazele unei Forţe spaţiale, decisă de Donald Trump cu scopul declarat al dominaţiei spaţiale. Şeful Forţei, generalul Jay Raymond, a declarat cu această ocazie că „spaţiul este un teatru de război, la fel ca aerul, pământul şi apă“.

Misteriosul „obiect E“

În noiembrie 2019, Rusia a lansat un satelit, botezat Cosmos 2542. Surprinzător, în săptămâna următoare acest satelit a lansat un sub-satelit, Cosmos 2543, capabil să manevreze pe orbită pentru a observa, inspecta sau spiona alţi sateliţi. Acest sub-satelit s-a apropiat de un satelit spion american (USA-245) şi de un alt satelit rus, un joc de-a şoarecele şi pisica pe orbită lesne observabil de la sol de către astronomi şi de către armata americană, care s-a alarmat public. Pe 15 iulie, în jurul orei 07.50 GMT, Cosmos 2543 (sub-satelitul care are o suprafaţă mai mică de un metru pătrat, potrivit militarilor americani), a eliberat un obiect cu o viteză relativ ridicată, de ordinul a 200 de metri pe secundă, estimează astronomul Jonathan McDowell. Numit "obiectul E" de către americani, el se află şi acum pe orbită şi nu pare să fi lovit nimic. În 2017, acelaşi scenariu s-a produs cu un alt dispozitiv rus. Nu se cunoaşte mărimea, forma sau natura obiectului, dar asta nu schimbă cu nimic gradul său de periculozitate, scrie France Presse.

test arma satelit

În orbită, sateliţii se rotesc în vid cu zeci de mii de kilometri pe oră şi cel mai mic şoc între un satelit şi un obiect poate străpunge un panou solar sau poate să avarieze şi chiar să distrugă întreg dispozitivul, în funcţie de mărimea acestuia. În spaţiu, diferenţa între satelit şi armă este deci teoretică: indiferent care ar fi funcţia sa, obiectul E este de facto un „proiectil“ şi deci o „armă“, susţin americanii. Este echivalentul unui „glonţ“ în spaţiu, a declarat Christopher Ford, din cadrul Departamentului de Stat. „Acolo sus nu există niciodată un mic acroşaj“, a afirmat el.

Moscova arată cu degetul spre Washington

Moscova acuză Washingtonul şi Londra că au programe de sateliţi de inspecţie sau de reparaţii care pot fi deturnaţi pentru a deveni „arme anti-sateliţi“. SUA deţin sateliţi militari manevrabili pe orbită, care pot lansa sateliţi mai mici. În 2018, Franţa s-a plâns că un satelit rus s-a apropiat de unul dintre sateliţii săi militari pentru a spiona, de exemplu tehnologiile de la bord, dar un satelit american se apropiase de acelaşi satelit rus cu câteva zile înainte. Nu se ştie dacă americanii au capacitatea de a trimite proiectile cu mare viteză aşa cum tocmai au făcut-o ruşii, a declarat pentru AFP Brian Weeden, specialist în securitate spaţială la Secure World Foundation, cu sediul la Washington. „Dar fără îndoială ar putea să o facă, dacă ar dori“, a precizat el. „Este posibil ca ruşii să fi vrut să trimită un mesaj strategic privind vulnerabilitatea sistemelor americane“, a adăugat Brian Weeden. Sateliţii spion sunt enormi, extrem de costisitori şi puţin numeroşi, susţine el. 

Armata SUA, „oarbă“ fără sateliţii săi

„Rusia nu depinde atât de mult de sateliţii săi ca SUA, iar sateliţii ruşi sunt departe de a fi atât de scumpi“, adaugă expertul. Ceea ce a spus şi şeful Forţei spaţiale americane . De la războiul din Golf, toată armata americană, de la avioane la soldaţii de infanterie, depinde de sateliţi, pentru navigaţie, comunicaţii, informaţii.

„Tot ceea ce facem (...) integrează spaţiul în fiecare etapă“, a spus gen. Raymond. Mulţi sateliţi au funcţii duale, care pot fi atât benigne, cât şi periculoase în acelaşi timp. GPS-ul, de exemplu, este în primul rând o aplicaţie militară care se întâmplă să aibă şi utilizări în navigaţia civilă şi ca semnal de sincronizare pentru tranzacţiile bancare.

Marea Britanie şi Franţa iau măsuri

Guvernul britanic a anunţat că va aborda întărirea capacităţii sale de a gestiona ameninţările reprezentate de Rusia şi China în spaţiu, în cadrul unei analize aprofundate a politicii externe, a securităţii şi apărării, a declarat sâmbătă ministrul apărării Ben Wallace, citat de Reuters. Marea Britanie se arătase preocupatăi de testul efectuat de un satelit rusesc, implicând lansarea unui proiectil cu „caracteristicile unei arme“. „În această săptămână, ni s-a amintit ameninţarea pe care o reprezintă Rusia pentru securitatea noastră naţională odată cu testarea provocatoare a unui proiectil asemănător unei arme de pe un satelit, ameninţând utilizarea paşnică a spaţiului“, a scris Walace în Sunday Telegraph, adăugând că China reprezintă de asemenea o ameninţare. „China dezvoltă de asemenea arme spaţiale ofensive şi ambele ţări îşi ameliorează capacităţile în acest sens. Un astfel de comportament nu face decât să sublinieze importanţa analizei pe care guvernul britanic o efectuează în prezent“, a spus el. 

Discuţii la Viena

Statele Unite vor face presiuni asupra Rusiei şi a Chinei pentru ca acestea să se angajeze să respecte norme referitoare la un mod responsabil de operare în spaţiu şi îşi vor exprima îngrijorarea în legătură cu eforturile Moscovei şi ale Beijingului de "înarmare furioasă a spaţiului", a declarat un oficial al Departamentului de Stat american, informează dpa.

Oficiali din SUA şi Rusia se vor întâlni la Viena în perioada 28-30 iulie pentru a discuta despre controlul armelor şi securitatea spaţiului, parte a unui nou Schimb referitor la Securitatea Spaţială (SSE) între guvernele celor două ţări.

"Speranţa noastră este că această întâlnire ne va permite să explorăm modalităţi de creştere a stabilităţii şi a securităţii în spaţiu, precum şi de a face progrese în dezvoltarea normelor de comportament responsabil", a declarat Christopher Ford, secretarul pentru securitate internaţională şi neproliferare din cadrul Departamentului de Stat, într-un apel telefonic cu reporterii.

"Sperăm că acest canal de angajarea diplomatică reluat cu Rusia va completa SSE-ul pe care îl avem în curs cu Republica Populară Chineză", a adăugat oficialul american.

SUA şi China s-au întâlnit deja de trei ori pentru a discuta despre securitatea spaţiului.

Ford a caracterizat activităţile Rusiei în spaţiu drept "ciudate şi periculoase" şi a spus că diplomaţii ruşi şi chinezi sunt "foarte creativi în a veni cu idei proaste despre controlul armelor spaţiale". El a reamintit cazuri recente în care Rusia a tras proiectile în spaţiu şi a spus că Moscova lucrează la dezvoltarea de rachete care pot distruge sateliţi. Sistemul satelitar S-500 al Rusiei poate fi folosit şi ca armă anti-satelit. Toate aceste probleme se vor afla pe masa discuţiilor de la Viena de săptămâna viitoare, a declarat oficialul Departamentului de Stat.

"Considerăm că accesul la spaţiu este în interesul nostru naţional vital", a subliniat Ford.

Convorbirile americano-ruse de la Viena vor fi primele discuţii bilaterale oficiale privind securitatea spaţială din 2013, aminteşte Reuters.

„Războiul Stelelor“ din epoca Reagan

În 1983, preşedintele SUA, Ronald Reagan anunţa că dezvoltarea unui sistem spaţial anti-rachetă se afla în topul priorităţilor sale. Iniţiativa Strategică de Apărare (SDI) a fost denumită Războiul Stelelor, după celebrul film regizat de Geroge Lucas, iar sovieticii au crezut că SUA se pregătea pentru un atac nuclear contra URSS, folosindu-se de avansul programului spaţial. SDI însemna pentru reign sporirea siguranţei lumii şi făcea armele nucleare irelevante, pentru că în această potrivit acestei teorii, toate rachetele, indiferent de încărcătură ar fi fost distruse în aer din spaţiu.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite