FOTO Cum a falsificat Rusia dovezile despre doborârea Zborului MH17, din estul Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rămăşiţele zborului malaysian MH17, doborât în estul Ucrainei, pe 17 iulie 2014
Rămăşiţele zborului malaysian MH17, doborât în estul Ucrainei, pe 17 iulie 2014

O nouă analiză, dată publicităţii duminică de o echipă de specialişti digitali independenţi, dezvăluie cum a modificat Ministerul Apărării din Rusia imaginile din satelit prezentate în raportul oficial despre doborârea zborului malaysian MH17 în estul Ucrainei. Potrivit specialiştilor, imaginile prelucrate reprezintă încercarea Rusiei de a da vina pe Ucraina pentru moartea celor 298 de persoane aflate la bordul avionului.

Boeingul 777 a fost doborât deasupra estului Ucrainei, în timp ce se afla în drum spre Kuala Lumpur, pe 17 iulie 2014. Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului de pasageri care a decolat din Amsterdam au fost ucise. Rămăşiţe din avion şi din cadavrele pasagerilor s-au prăbuşit la pământ, într-o zonă rurală, lângă localitatea Torez, în interiorul teritoriului controlat de separatiştii proruşi.

Guvernele occidentale şi Kievul spun că toate dovezile din cazul distrugeri avionului implică o unitate de soldaţi din Rusia, care a folosit un sistem antirachetă SA-11 Buk, de fabricaţie rusească, depistat în enclava separatistă din Ucraina, notează „Mashable“.

Teoria Ministerului Apărării al Rusiei, prezentată la doar patru zile de la dezastru

Însă Rusia susţine altceva. Oficiali din Ministerul Apărării şi general-locotenentul Igor Makuşev, din cadrul Forţelor Aeriene, şi-au prezentat rezultatele propriei investigaţii, la Moscova, pe 21 iulie 2014, la doar patru zile de la doborârea avionului. Şedinţa a fost televizată, iar specialiştii s-au folosit de imagini radar proiectate pe ecrane mari, într-o cameră de conferinţă. 

Concluziile lor au fost că fie un avion de luptă ucrainean SU-25 a tras asupra zborului comercial, în ciuda faptului că Ucraina susţinea că nu au existat avioane prin apropiere, fie propriul sistem antirachetă al Ucraina a tras asupra Zborului MH17.

Însă, după determinarea sursei imaginilor folosite de ruşi, o echipă de investigatori de la platforma Bellingcat, condusă de Eliot Higgins, a comparat fotografiile cu altele făcute în aceeaşi zonă, înainte şi după incidentul din 17 iulie 2014.

Memrbii echipei de investigaţie spun că sunt 100% convinşi că Ministerul Apărării rus a prezentat imagini din satelit „false“, luate în luna iunie 2014, ca fiind din zilele ce au culminat cu doborârea zborului MH17, în iulie 2014. 

Mai mult, analize amănunţite au demonstrat că ministerul a manipulat imaginile pentru a adăuga elemente ce acoperă detaliile, ca să concluzioneze că guvernul de la Kiev ar fi în spatele atacului.

Demontarea raportului rusesc

Echipa Bellingcat, ca să demonteze raportul Rusiei, a examinat două din şase fotografii din satelit prezentate ca dovadă în şedinţa publică de pe 21 iulie 2014, dar şi o versiune de calitate înaltă a unei imagini publicate câteva zile mai târziu, pe 1 august 2014.

Raportul rus despre MH17

FOTO 4 din raportul Ministerului Apărării rus

Prima imagine, pe care Ministerul a intitulat-o „Foto 4“, „arată“ unitatea militară ucraineană A-1428, unul dintre cele trei batalioane anti-rachete ucrainene din zona separatistă Avdiivka, un oraş controlat de guvern, aflat la nordul Doneţkului. Imaginea este marcată cu data 17 iulie 2014, ora 11.32, la doar câteva ore după doborârea MH17. În fotografie se văd două formaţiuni noroase, una în stânga sus a imaginii, cealaltă în colţul din dreapta jos.

Prima a fost editată folosind Adobe Photoshop CS5, după cum s-a dovedit din metadatele imaginii. Unele editări au fost efectuate pur şi simplu pentru a adăuga etichete, însă echipa Bellingcat a analizat în profunzime şi a demonstrat cât de gros este norul alb din stânga şi cum imaginea din satelit se potrivea perfect nu cu altele făcute în iulie, ci cu unele făcute cu o lună mai devreme, în iunie.

FOTO 4 a raportului Ministerului Apărării rus

FOTO 4 - detaliu Bollingcat

FOTO 4 a raportului Ministerului Apărării rus

FOTO 4 - detaliu analiză Bollingcat

Bollingcat a descoperit şi altceva în Foto 4: un vehicul militar (marcat cu „A“, în imaginea de sus) care pare că are o scurgere (marcat cu „B“ în imagine), care se presupune că este ulei. După ce a comparat această imagine cu altele succesive, făcute între 28 aprilie şi 19 iunie 2014, devine clar că lichidul care se scurge s-a strâns timp de o lună într-o baltă, cu o lună înainte ca Foto 4 a Ministerului Apărării rus să fie publicată.

Pată de ulei =- detaliu Bollingcat FOTO 4

Detaliu pată de ulei din FOTO 4 - Analiză Bollingcat

O altă imagine prezentată ca dovadă în Rusia, intitulată „Foto 5“, arată o zonă aflată la sud de satul Zaroscinoskoe, din estul Ucrainei. Este datată 17 iulie 2014, ora 11.32. Şi această imagine, demonstrează Bellingcat, este manipulată, scoţând în evidenţă cinci zone, inclusiv locuri unde pământul din jurul vehiculelor militare nu se potriveşte cu restul imaginilor.

FOTO 5 - Raport rusesc despre MH17 FOTO Ministerul Apărării din Rusia

FOTO 5 - Ministerul Apărării din Rusia 

O simplă căutare după imagine a descoperit că fotografia prezentată de Ministerul Apărării a fost prima dată publicată de un blog intitulat „kakazpress.ru“, având o rezoluţie mai mare şi care precede imaginea oficialilor ruşi cu câteva minute.

FOTO 5 - Detalii studiate de Bollingcat a raportului rusesc despre prăbusirea MH17

Detalii FOTO 5 - Analiză Bollingcat

„Analiza echipei de investigaţii Bellingcat a dezvăluit că Foto 5 a fost modificată digital cu ajutorul software-ului Adobe Photoshop CS5. Noi estimăm, cu un grad înalt de probabilitate, că un număr de zone din imaginea din satelit originală au fost modificate digital. Comparaţia dintre Foto 5 şi imagini din satelit luate cu ajutorul Google Earth demonstrează că Foto 5 a fost făcută înainte de 15 iulie 2014“, se arată în raportul Bellingcat.

„Fabricaţii şi înşelătorii“ ale Guvernului rus

Investigaţiile au fost conduse de Eliot Higgins, un cercetător de la departamentul de studii de război din cadrul Colegiului Regal londonez, împreună cu echipa Bollingcat, organizaţia din spatele noului raport. 

„Luând în considerare faptul că imaginile din satelit reprezentă marea parte a dovezilor oferite de Guvernul rus, aceste descoperiri sunt deranjate. Ruşii nu doar că au minţit publicul şi comunitatea globală, dar şi familiile celor 298 de victime ale Zborului MH17, la doar câteva zile de la dezastru“, explică Higgins pentru Mashable.

Acest lucru înseamnă că, pe 21 iulie 2014, conferinţa Ministerului Apărării din Rusia a fost formată din fabricaţii şi înşelătorii“, adaugă acesta.

Kremlinul a negat, în mod repetat, orice implicare directă în conflictul din estul Ucrainei, în ciuda numeroaselor dovezi, inclusiv decese documentate ale soldaţilor ruşi care luptă în ţară, conchide „Mashable“.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite