Ultimele rămăşiţe ale victimelor MH17, trimise în şapte coşciuge către Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avionul Boeing 777 Malaysia Airlines a fost doborât anul trecut în estul Ucrainei
Avionul Boeing 777 Malaysia Airlines a fost doborât anul trecut în estul Ucrainei

Ultimele rămăşiţe găsite ale victimelor zborului MH17, doborât anul trecut în estul Ucrainei într-o zonă controlată de separatişti, au fost trimise, în şapte coşciuge, sâmbătă, în Olanda, de pe aroportul de la Harkov, din nord-estul Ucrainei.

La cermonia în memoria victimelor, organizată pe aeroport, au luat parte amabasadorii Olandei, Austriei şi Malaysei în Ucraina, alături de ministrul olandez al Justiţiei şi Securităţiii, Gerard Adriaan van der Steur, potrivit Ukrinform, citat de Mediafax.

Gerard Adriaan van der Steur a declarat, în cadrul ceremoniei, că „echipa de căutare a primit asistenţă, inclusiv în zonele în care operaţiunile militare continuă“, menţionând că au făcut tot ce au putut şi că este, totuşi, posibil ca noi probe să fie găsite în viitor. De asemenea, ministrul a anunţat că, după ce vor fi identificate, rămăşiţele vot fi predate familiilor.

Reprezentanţi ai Olandei şi Malaysiei au reluat operaţiunile de căutare la locul tragediei pe 16 aprilie, având ca principală sarcină să caute fragmente de epavă, rămăşiţe ale victimelor şi bunuri personale ale acestora.

Presa germană critică guvernul german

Boeingul 777 Malaysia Airlines, care efectua zborul MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborât în estul Ucrainei pe 17 iulie 2014, după ce a fost lovit de o rachetă în timp ce survola această zonă de război. Toate cele 295 de persoane care se aflau la bord, majoritatea olandezi, au murit.

Deşi guvernul german cunoştea riscurile legate de survolarea estului Ucrainei înainte de prăbuşirea avionului, nu a informat companiile aeriene germane în legătură cu acest lucru, conform presei germane.

Moscova infirmă ipoteza că avionul a fost doborât de separatişti proruşi

O telegramă diplomatică emisă de Ministerul german al Afacerilor Externe cu câteva zile înaintea accidentului a calificat situaţia drept „îngrijorătoare“, în timp ce un avion militar a fost doborât în această zonă la peste 6.000 de metri altitudine, afirmă posturile de televiziune WDR şi NDR şi cotidianul Süddeutsche Zeitung. De altfel, în ziua tragediei, „trei avioane ale Lufthansa au survolat zona, dintre care unul cu doar 20 de minute înainte de zborul MH17“, subliniază cotidianul Süddeutsche Zeitung. „În mod normal, companiile aeriene trebuie să fie informate imediat în caz de schimbare a situaţiei în materie de securitate (...) Or, nu a fost cazul decât după prăbuşirea MH17“.

În timp ce autorităţile ucrainene şi Occidentul afirmă că avionul a fost doborât de către separatişti proruşi, cu un lansator de rachete de tip Buk furnizat de către Rusia, Moscova respinge acuzaţiile şi arată cu degetul către Kiev.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite