UPDATE Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Aleksei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al regimului Putin, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru repetate încălcări ale eliberării condiţionate, informează BBC, potrivit news.ro.

Un tribunal din Moscova a dat sentinţa marţi seară.

Avocatul lui Navalnîi, către judecătoare: „Nu fiţi ca Diatlov!”

Avocatul lui Aleksei Navalnîi, Vadim Kobzev, şi-a încheiat pledoaria în instanţă citându-l pe academicianul Valeri Legasov din seriarul americano-britanic difuzat pe HBO "Cernobîl".

Kobzev s-a adresat judecătoarei Natalia Repnikova spunând: „Nu fiţi ca Diatlov!”.

Aleksei Navalnîi a denunţat audierea sa, considerând că este menită să bage frica în ruşi.

„Nu veţi putea încarcera o întreagă ţară”, le-a transmis Navalnîi preşedintelui rus Vladimir Putin şi oamenilor cu ajutorul cărora îşi exercită puterea.

Navalnîi l-a acuzat din nou pe Vladimir Putin de faptul că a ordonat să fie otrăvit cu Noviciok.

Putin „va intra în istorie ca otrăvitorul de chiloţi”, a spus opozantul, referindu-se la felul în care a fost vizat cu Noviciok.

„Noi am arătat şi am demonstrat că Putin, prin FSB, a comis această tentativă de asasinat şi că eu nu sunt singura sa victimă. Mulţi o ştiu deja, alţii vor afla, iar asta o înnebuneşte pe această micuţă fiinţă în buncărul său”, a declarat Navalnîi.

Otrăvit în Siberia

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat la 17 ianuarie, la scurt timp după ce avionul său a aterizat la Moscova.

Activistul anticorupţie revenise în ţară, convins că nu va fi reţinut, după aproximativ cinci luni de la atacul asupra sa cu Noviciok.

În urma reţinerii lui Navalnîi, SUA şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea sa.

Navalnîi a fost otrăvit în luna august a anului trecut, când se afla în Siberia. După ce a fost spitalizat mai multe zile, a fost dus în Germania pentru tratament de urgenţă. S-a recuperat şi şi-a exprimat intenţia de a reveni în Rusia.

Într-un comunicat, serviciul penitenciar al Rusiei a transmis că opozantul „a fost căutat din 29 decembrie 2020 pentru că a încălcat în mod repetat perioada de eliberare condiţionată”.

Condiţiile încălcate fac referire la o condamnare pentru fraudă din 2014, pentru care el a primit o pedeapsă cu suspendare. Navalnîi a spus mereu că acest caz a fost motivat politic.

Separat, autorităţile ruse au lansat un nou caz penal împotriva lui, sub acuzaţia că a comis fraude în cazul unor transferuri de bani făcute către mai multe organizaţii caritabile, inclusiv către sa fundaţia sa anticorupţie. Fundaţia lui Navalnîi a intrat în vizorul autorităţilor după ce a publicat mai multe investigaţia despre corupţia regimului Putin.

De la reţinerea lui, în întreaga Rusie au avut loc numeroase proteste, care s-au soldat cu aproape zece mii de arestări

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite