Adevărul nu a fost rostit până la capăt despre explozia semnalată lângă Severodvinsk

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norvegia, stat membru al NATO, a confirmat creşterea radiaţiilor în nordul propriului teritoriu, la graniţa cu Rusia, după explozia semnalată lângă Severodvinsk. Chiar dacă la Moscova există reacţii de liniştire a opiniei publice interne, cert este că oficialii din Arhanghelsk au promis locuitorilor din Nenoska că vor trimite doctori veniţi din capitala rusă.

În urmă cu nici 24 de ore, Oficiul Norvegian pentru Securitatea Nucleară şi Radiaţii a publicat un raport prin care a informat despre o creştere a radiaţiilor în nordul ţării. Indicatori neobişnuiţi au fost înregistraţi în zona staţiei de monitorizare din Svanhovd, care este situată aproape de graniţa cu Rusia. În probele de aer prelevate în perioada 9-12 august, iodul radioactiv a fost prezent, chiar dacă - susţin experţii norvegieni - nu reprezintă o ameninţare pentru oameni sau pentru mediu, în Norvegia.

În mod paradoxal, deocamdată nu este posibil să se stabilească dacă detectarea iodului radioactiv din aer este legată de incidentul din Arkhangelsk, care a avut loc săptămâna trecută, se precizează în raportul menţionat. Staţia norvegiană Svanhovd este situată aproape de graniţa regiunii Murmansk, fiind la 700 de kilometri distanţă de Arkhangelsk.

Acum se ştie că probele cu iod radioactiv au fost prelevate imediat după ce un motor cu propulsie lichidă a explodat pe un teren de antrenament militar din Nenoksa, pe 8 august, când au murit cinci angajaţi Rosatom. După aceea, autorităţile din Severodvinsk au semnalat o creştere, pe termen scurt, a radiaţiilor. Indicatorii au depăşit norma de mai multe ori, a precizat Interfax. Dar mai târziu, informaţii despre acest eveniment au dispărut de pe site-ul administraţiei locale...

Şeful agenţiei nucleare din Rusia a confirmat, pe 12 august, că cinci oameni de ştiinţă au murit săptămâna trecută când lucrau la perfecţionarea unor „noi arme”. O săptămână mai târziu, Roshydromet a confirmat că nivelul de radiaţii din regiunea Severodvinsk a fost depăşit de 16 ori. După aceasta, Greenpeace a mustrat autorităţile ruse că nu au publicat încă informaţii complete şi de încredere despre explozie.

Mai aproape de locul tragediei, nivelul de contaminare radioactivă poate fi mai mare. De asemenea, este important să se stabilească dacă a avut loc poluarea apei. Ascunderea de informaţii despre contaminarea radioactivă a oamenilor aflaţi în vecinătatea locului exploziei generează suspiciunea testării unei arme cu o putere încă nedezvăluită public. Imediat după explozie, iodul a fost cumpărat în Severodvinsk şi în împrejurimile sale, dar autorităţile locale au asigurat oamenii că nu există nicio ameninţare, ceea ce nu înseamnă că au şi crezut localnicii vizaţi de anunţ. Mai mult, joi, 14 iulie, locuitorii din Nenoksa au fost surprinşi că militarii au fost desemnaţi să îi treacă pe un tabel pe toţi cei ce se aflau în sat în momentul exploziei. Oamenilor li s-a promis că în viitorul apropiat vor fi trimişi medici de la Moscova. Ciudată evidenţă şi tulburătoare promisiune. De altfel, imediat după explozie, mai mulţi răniţi grav au fost duşi la Moscova de la Severodvinsk, unde au primit îngrijiri pentru leziunile corporale, datorate exploziei, dar şi pentru expunere la radiaţii.

Laconic, fără comentarii negative, presa de la Moscova informează că preşedintele SUA, Donald Trump, precum şi redacţii serioase, din arealul euroatlantic, consideră că explozia amintită ar fi fost a unei rachete de croazieră Burevestnik, denumită Skyfall de Alianţa Nord-Atlantică. Este vorba despre o rachetă cu potenţial de purtătoare a unei ogive nucleare, despre care Vladimir Putin a vorbit prima oară în martie 2018.

Dacă este să rememorăm reacţiile altor instituţii de la Moscova, la 8 august, Ministerul rus al Apărării a informat că şase persoane au fost rănite într-o explozie la un teren de pregătire militară din regiunea Arkhangelsk, două fiind ucise. Ministerul a susţinut că, după starea de urgenţă, nu au fost emise substanţe nocive în atmosferă, iar fundalul de radiaţii a fost normal.

Pe de altă parte, pe 10 august, corporaţia de stat Rosatom a recunoscut că, în urma unei explozii pe un teren de pregătire militară din regiunea Arkhangelsk, cinci angajaţi Rosatom au fost ucişi şi alţi trei răniţi.

În acest context, agenţiile de presă ruse au reamintit, celor interesaţi, că în februarie 2019, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat testarea cu succes a unei rachete de croazieră cu un sistem de propulsie nucleară, numită Burevestnik. Experţii americani suspectează că explozia şi eliberarea de radiaţii în regiunea Arkhangelsk din Rusia au avut loc în timpul unui test al rachetei despre care a vorbit preşedintele rus Vladimir Putin în 2018.

În stilul său oratoric ofensiv, preşedintele SUA, Donald Trump, a ţinut să precizeze, după explozia din Federaţia Rusă, că America are tehnologii similare, dar mai avansate.

Cum era şi de aşteptat, maşinăria propagandei regimului lui Putin – care pe 27 ianuarie 2018, a devenit cel mai longeviv lider al Rusiei de la Iosif Stalin până acum – a afirmat că Rusia este victima unui proces de distorsiune a informaţiilor şi a unei nedrepte comparaţii a exploziei de acum cu accidentul de la Cernobîl, modul în care mass-media occidentală comentează despre incidentul din apropiere de Severodvinsk fiind unul depărtat de realitatea din teren.

În limbajul crainicilor de televiziune din Moscova, incidentul din unitatea militară de lângă Severodvinsk a devenit motivul speculaţiilor în mass-media occidentală, în ciuda publicării informaţiilor de către surse oficiale. Mai mult, MSNBC şi Al Jazeera au fost acuzate că au folosite, pentru ilustrarea ştirii, o fotografie ce nu avea vreo legătură cu incidentul din regiunea Arkhangelsk.

Viaţa însă bate filmul propagandei ruse. Finlanda şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele incidentului recunoscut de oficialii ruşi. După cum şi Organizaţia Greenpeace a cerut autorităţilor ruse să facă lumină asupra incidentului şi să elimine consecinţele.

În schimb, purtătorul de cuvânt de la Kremlin vorbeşte de eroi şi asigură că nu există niciun motiv de îngrijorare şi nu este necesară evacuarea populaţiei din apropiere de Severodvinsk, siguranţa rezidenţilor locali fiind bine... asigurată.

Reprezentanţii organizaţiei Greenpeace spun că populaţia nu a fost informată că nivelul de radiaţii beta a crescut în Severodvinsk pe 8 august, în Arkhangelsk nivelul a crescut la 9 august, dar valorile au rămas crescute şi pe 10 şi 11 august. În plus, încă nu au fost publicate informaţii cu privire la substanţele radioactive care au intrat în mediu.

Guvernul rus a decis să închidă pentru navigare zona de apă din Golful Dvinsky, din Marea Albă, timp de o lună. După explozia din regiunea Arkhangelsk, a început panica - localnicii au cumpărat masiv iod în farmacii din cauza zvonurilor de poluare prin radiaţii.

Acum este cert că cinci angajaţi Rosatom şi doi reprezentanţi ai Ministerului Apărării din Rusia au fost ucişi, în memoria lor urmând a fi ridicat un monument. Rosatom a mai recunoscut că o rachetă a fost testată în regiunea Arkhangelsk, care a inclus o sursă de alimentare radioizotop. După explozia rachetei, Rusia va continua să lucreze la noi arme.

În ultimele opt zile zile s-a aflat că pe 8 august, pe o platformă maritimă în Marea Albă, în apropierea satului Nenoksa din regiunea Arkhangelsk, testele de arme noi, probabil fiind vorba de cele poreclite „Petrel” hipersonice, s-au încheiat cu o tragedie, 7 persoane fiind ucise, iar 6-15 participanţi au fost răniţi grav şi au fost trimişi la Burnazyan FMBC - instituţia centrală din Rusia în domeniul medicinei nucleare.

Decesele angajaţilor au fost comunicate Centrului Nuclear Federal din Rusia - Institutul de Cercetări Ştiinţifice de fizică experimentală. Corporaţia a garantat asistenţă financiară familiilor victimelor şi a fost anunţat doliu la Sarov, unde au lucrat. Directorul Centrului Nuclear Federal al Rusiei, Valentin Kostyukov, a numit victimele: Aleksey Vyushin, Vladislav Yanovsky, în vârstă de 71 de ani, unul dintre cei mai experimentaţi specialişti ai Institutului, Vyacheslav Lipshev, Yevgeny Korataev şi Sergey Pichugin şi a adăugat că au încercat să prevină o explozie la un teren de pregătire militară.

Atomistul a numit explozia „un lanţ de accidente tragice”. Cercetătorii nucleari morţi vor fi decoraţi postum. În ceea ce priveşte victimele exploziei, din rândurile militarilor, agenţia nu a dezvăluit numele lor şi nu există date despre posibile recompense sau asistenţă pentru familiile victimelor.

Este probabil ca cercul victimelor să se extindă. Astfel, 10 medici din Arkhangelsk au ajuns aseară la clinica din Burnazyan din Moscova, pentru a acorda primul ajutor victimelor exploziei. Conform unor informaţii neconfirmate, medicii care au intrat în contact cu pacienţii ce au primit doze de radiaţii vor fi acum examinaţi într-o unitate medicală specializată.

image

Locuitorii din Nenoksa au avut neşansa de a fi aproape de locul exploziei.

Pe 12 august, reprezentanţii unităţii militare 09703, unde a avut loc explozia, s-au întâlnit cu locuitorii din satul Nenoksa şi au anunţat normalizarea fondului de radiaţii şi absenţa oricărui pericol. Cu toate acestea, a doua zi oamenii au fost informaţi despre evacuarea iminentă. Nu există comentarii oficiale ale Ministerului Apărării şi Ministerului Urgenţelor, dar oamenii spun că până la 4 a.m., pe 14 august, ar fi trebuit să fie gata să părăsească satul. Evacuarea a fost anunţată pe termen scurt - potrivit rezidenţilor, un tren special fiind destinat să îi scoată pe localnici din zonă, doar pentru două ore, apoi fiind liberi să se întoarcă acasă!!!

Potrivit Ministerului Apărării, acest lucru nu se datorează consecinţelor exploziei, dar în acest moment sunt planificate unele lucrări periculoase la locul de pregătire. Greu de crezut un asemenea enunţ.

Aşa cum a explicat Novaya Ksenia Yudina, şefa departamentului de relaţii cu media al administraţiei Severodvinsk, armata a oferit locuitorilor varianta să plece, dar acest lucru nu se numeşte evacuare. Mai precis, municipalitatea a primit o notificare din partea structurilor Ministerului Apărării, potrivit căreia rezidenţii au fost invitaţi să părăsească temporar satul, dar aceasta este o decizie voluntară. Aceasta nu este o evacuare. Oamenii pot părăsi Nenoksa şi apoi se pot întoarce pe cont propriu. Potrivit lui Yudina, acest lucru se datorează unor lucrări planificate la locul de pregătire, acest lucru s-a întâmplat şi până acum, dar cât timp ar trebui să plece oamenii din casă, nu se ştie. Se minte frumos...

Între timp, guvernatorul regiunii Arkhangelsk, Igor Orlov, într-un interviu televizat a acuzat unele forţe externe că au escaladat situaţia din regiune: „Modul în care au descris situaţia, modul în care au încercat în mod atent şi sistematic să semene panica în capul oamenilor şi în societatea în ansamblu, este deja o provocare evidentă cu care ne-am confruntat. Totul a fost făcut deschis, într-un timp scurt, şi astfel vom continua să lucrăm”, a spus şeful regiunii Arkhangelsk. 

Brusc, pe 13 august, cu referire la administraţia din Severodvinsk, presa rusă a informat că evacuarea localităţii Nenoksa a fost anulată. Motivul? Militarii au anulat activităţile planificate, din cauza cărora, iniţial, rezidenţilor li s-a oferit posibilitatea să părăsească locuinţele lor. Acest lucru se face în timpul fiecărui test la locul de pregătire. Cine îi mai crede?...

Aflăm azi că potrivit Inspectoratului de Stat pentru Reglementarea Nucleară a Ucrainei, masele contaminate după explozia din apropierea Severodvinsk din Federaţia Rusă vor trece peste teritoriul ucrainean până pe 16 august, inclusiv.

Pe reţele de socializare, Alina din Severodvinsk, care lucrează în spitalul unde au fost aduse victimele exploziei, a descris situaţia din oraş şi a oferit oamenilor recomandări. „Ce vreau să spun? I-aş sfătui pe toţi să închidă geamurile şi să bea iod“, a scris ea pe net. De asemenea, în Severodvinsk şi Arkhangelsk locuitorii au cumpărat dozimetre, din magazine. Iar Natalya Antonova, care locuieşte lângă Arkhangelsk, a susţinut că iodul a dispărut instantaneu din magazine, oamenii cumpărând toate cutiile. „Au spus deja că este de nedorit să bem apă dintr-un sistem de alimentare cu apă, să mâncăm peşte local şi să consumăm produse lactate de la vacile noastre”, a adăugat femeia. 

Convingerea jurnaliştilor răsăriteni - care au reflectat nefericitul accident, în limitele dreptului la informare, controlat de regimul lui Putin - este că adevărul nu a fost rostit până la capăt. Iar dincolo de victimele tristului moment se pare că vor apărea şi altele, din rândurile celor ce vor simţi urmările incidentului tragic doar pentru că au avut neşansa să fie în preajma locului de testare a noii arme nucleare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite