Peste 50 de fete sunt date dispărute în Nigeria în urma unui atac al militanţilor Boko Haram

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de militanţi islamici au atacat o şcoală de fete din nordul Nigeriei, multe fiind date dispărute. Nigerienii se tem că ţara lor se confruntă cu o răpire în masă precum cea din urmă cu patru ani, scrie The New York Times.

Aceeaşi grupare extremistă islamică vinovată de o răpire anterioară, Boko Haram, ar fi atacat luni satul Dapchi, folosindu-se de arme de foc şi camioane modificate. Potrivit martorilor, aceştia s-au îndreptat spre Şcoala de Ştiinţe şi Tehnică, dedicată fetelor, elevii şi profesorii fiind nevoiţi să escaladeze gardurile instutuţiei pentru a scăpa.

Potrivit oficialilor guvernamentali, peste 50 de fete sunt date dispărute. Forţele de poliţie au declarat că de fapt numărul elevilor daţi dispăruţi ar fi de fapt peste 100. Miercuri, presa din Nigeria scria că o parte dintre fete ar fi fost salvate, însă această informaţie nu a putut fi verificată.

În timpul atacului, grupuri de elevi au fugit în pădurea din apropiere sau alte sate, în timp ce alţii s-au îndreptat către casele lor. Mai mulţi martori au declarat că unele fete au fost luate cu forţa de către militanţi.

Mohammed Bilal, unul dintre profesori, a declarat că militanţii ar fi sosit în jurul orei 17.30 în sat. „Fetele erau în dormitoare iar eu în biroul meu. La un moment dat am auzit focuri de arme şi ţipete. N-am putut să-mi dau seama din ce direcţia au venit”, a relatat profesorul.

Bărbatul a numărat cel puţin nouă autovehicule, multe dintre ele pline cu militanţi înarmaţi şi în uniforme militare.

Oficialii guvernamentali au declarat iniţial că nu au informaţii credibile cum că fetele ar fi fost luate drept ostatici şi au precizat că primesc informaţii despre grupuri de fete găsite în siguranţă.

Miercuri, preşedintele Muhammadu Buhari a declarat că a îndrumat forţele militare şi poliţia să se mobilizeze pentru a găsi fetele dispărute. Totodată, acesta a mai relatat că joi ministerul apărării va conduce o delegaţie în zona respectivă pentru a „verifica situaţia”.

La scurt timp după atac, zeci de părinţi au mers la şcoală pentru a-şi căuta fiicele. „Este o situaţie îngrizitoare”, a adăugat Mohammed Bilal.

Munca autorităţilor a fost îngreunată şi de dificultatea de a ajunge la unele familii pentru a confirma dacă fiicele lor au ajuns acasă sau nu, deoarece o parte dintre acestea locuiesc în zone în care semnalul telefonic este foarte slab. Între timp, şcoala s-a închis pentru a evalua situaţia.

Notele autorităţilor de miercuri, la două zile după atac, a fost prima confirmare oficială şi publică a incidentului.

Lipsa de reacţia a autorităţilor a amintit de un atac similar care a avut loc în 2014, când aproape 300 de fete au fost răpite dintr-o şcoală din satul Chibok. Răpirea a provocat atunci o campanie globală pe reţelele sociale intitulată #BringBackOurGirls. De atunci, aproximativ 100 de fete sunt încă ţinute ostatic, iar zeci au fost ucise. 

Anul trecut oficialii guvernamentali au negociat pentru eliberarea a aproximativ jumătate dintre elevii răpiţi în Chibok iar luna aceasta au asigurat eliberarea unui grup de poliţişti şi profesori, luaţi şi ei ostatici în 2014.

Totodată, mai mulţi comandanţi de rang înalt din Boko Haram au fost eliberaţi anul trecut ca parte a unui schimb de prizonieri. În schimbul fetelor, autorităţile au plătit şi câteva milioane de dolari militanţilor ca răscumpărare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite