Irak: Protestatarii din Zona Verde a Bagdadului şi-au anunţat retragerea

Irak: Protestatarii din Zona Verde a Bagdadului şi-au anunţat retragerea

Protestatarii părăsesc masa negocierilor dintr-o poziţie de putere şi din respect pentru un pelerinaj al şiiţilor. FOTO bbc.com

Comitetul din spatele manifestaţiilor din Bagdad le-a cerut duminică protestatarilor să părăsească Zona Verde a capitalei irakiene, la 24 de ore după ce au doborât barierele de securitate şi au devastat clădirea legislativului, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un purtător de cuvânt al comitetului a precizat că protestatarii vor părăsi masa negocierilor dintr-o poziţie de putere şi din respect pentru un pelerinaj al şiiţilor, care are loc în acest moment în Bagdad, însă se vor întoarce pentru a-şi vedea revendicările îndeplinite.

Sâmbătă, autorităţile din Bagdad au decretat stare de urgenţă, după ce mii de manifestanţi au forţat sâmbătă intrarea în Zona Verde din Bagdad şi au devastat Parlamentul, în semn de protest faţă de faptul că deputaţii nu au reuşit să aprobe un nou Guvern.

O parte dintre manifestanţi au forţat intrarea în Parlament, în timp ce ceilalţi făceau un apel pentru proteste paşnice şi încercau să limiteze distrugerile. ”Nu veţi rămâne aici! Este ultima voastră zi în Zona Verde!”, a strigat un manifestant.

În cursul dimineţii, clericul şiit Muqtada al-Sadr, foarte influent, a acuzat politicienii irakieni că blochează reformele politice menite să combată corupţia. Mitingurile din ce în ce mai tensionate şi o serie de reforme eşuate au paralizat Guvernul irakian, în condiţiile în care ţara încearcă să lupte împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic şi să contracareze o criză economică profundă, generată în parte de scăderea preţului petrolului.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările