HRW anunţă că 30.000 de persoane au fugit din calea luptelor din provincia Alep şi cere Turciei să-şi deschidă frontiera cu Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tancuri ale armatei siriene aflate în misiuni de patrulare în oraşul Khan Tuman, în provincia Alep FOTO AFP
Tancuri ale armatei siriene aflate în misiuni de patrulare în oraşul Khan Tuman, în provincia Alep FOTO AFP

Cel puţin 30.000 de persoane au fugit din calea luptelor dintre jihadişti şi rebeli în nordul Siriei în ultimele 48 de ore, a anunţat vineri organizaţia Human Rights Watch (HRW), cerând Turciei să-şi deschidă frontiera cu Siria, relatează AFP.

HRW i-a acuzat pe poliţiştii de frontieră turci că deschid focul asupra persoanelor care se apropie de frontieră. „În timp ce civilii fug de combatanţii SI, Turcia răspunde prin tiruri cu gloanţe reale în loc să manifeste compasiune“, a deplâns situaţia Gerry Simpson, cercetător la HRW.

„Lumea întreagă vorbeşte de lupta împotriva (grupării teroriste) Statul Islamic. Or, cei mai susceptibili de a deveni victime ale abuzurilor atroce ale acesteia sunt prinşi într-o capcană de partea greşită a unui perete de ciment“, a adăugat el.

HRW subliniază că multe persoane dintre cele care au fugit din calea luptelor s-au instalat deja în corturi instalate de-a lungul frontierei.

Luptele ameninţă fragilul armistiţiu aflat în vigoare de la sfârşitul lunii februarie în anumite zone din Siria, precum şi negocierile de pace intersiriene de la Geneva. În fâşia frontalieră în nordul provinciei Alep au loc confruntări între grupări rebele şi Statul Islamic, exclus din armistiţiu.

Provincia este teatrul unor lupte din ce în ce mai violente între multitudinea de actori răsfiraţi în această zonă de la frontiera cu Turcia, punct strategic pentru oricare din beligeranţi şi în special pentru grupările rebele şi jihadişti care se aprovizionează din Turcia.

Statul Islamic a ocupat „şase sate“ în apropiere de graniţa cu Turcia, dintre care cel mai important este Hiwar Kallis, situat la doar un kilometru de frontieră, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o vastă reţea de surse în Siria.

Raidurile aeriene desfăşurate, se pare, de coaliţia internaţională condusă de SUA au vizat poziţii ale SI în zonă, a precizat aceeaşi sursă joi. Un oficial umanitar din cadrul ONU s-a declarat joi „extrem de îngrijorat“ de situaţia generală din provincia Alep, unde „creşterea semnificativă a cazurilor de violenţă continuă să agraveze situaţia umanitară“, transmite AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite