Cum îşi pregăteşte Bashar al-Assad apărarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele sirian Bashar al-Assad  FOTO Reuters
Preşedintele sirian Bashar al-Assad  FOTO Reuters

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat pentru postul american de televiziune CBS că nu se află în spatele atacului chimic din 21 august. Jurnalistul CBS care l-a intervievat la Damasc a declarat că lucrul cel mai important pe care l-a spus preşedintele sirian este „că nu există dovezi că a utilizat arme chimice împotriva poporului său“.

Preşedintele sirian a mai precizat că „nu ştie dacă va fi un atac“ în Siria, dar că sirienii „s-au pregătit cât de bine au putut“. Cotidianul german „Bild“ scrie, că, potrivit interceptărilor armatei germane, Bashar al-Assad nu ar fi aprobat personal atacul chimic din 21 august de la periferia Damascului, care a provocat moartea a 1.400 de persoane. Oficiali de rang înalt ai armatei siriene „cer periodic, de aproximativ patru luni, preşedintelui, atacuri chimice dar aceste solicitări au fost refuzate mereu, iar atacul din 21 august nu ar fi fost aprobat personal de Bashar al-Assad“, scrie Bild am Sonntag.

Cotidianul german se bazează pe interceptările efectuate de o navă spion a armatei germane, Oker, staţionată în apropierea coastelor siriene. Publicaţia mai notează că şeful serviciilor secrete germane, Gerhard Schindler, a afirmat recent în faţa Comisiei pentru Apărare din Parlamentul german că Assad putea să se menţină multă vreme în funcţie, iar sângerosul război civil din Siria „ar putea să dureze ani întregi“.

Planul rusesc

Rusia vine şi ea cu o soluţie pentru Bashar, încercând un  „şah“ la planulul lui Obama, îndeamnând regimul de la Damasc să plaseze sub control internaţional armamentul chimic şi să îl distrugă. Sperăm că punerea sub control a arsenalului chimic va permite evitarea raidurilor aeriene, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. „Îndemnăm liderii sirieni nu doar să accepte să plaseze sub control internaţional stocul de arme chimice, iar apoi să îl distrugă, dar şi să se alăture deplin Organizaţiei pentru interzicerea armelor chimice“, a spus Lavrov. „Aşteptăm un răspuns rapid şi afirmativ, care să permită evitarea raidurilor aeriene“, a continuat Lavrov.

Şi răspunsul a venit foarte repede. Regimul Bashar al-Assad a salutat propunerea Rusiei. „Ministrul Lavrov a propus o iniţiativă legată de armele chimice. Siria salută iniţiativa rusă, fondată pe preocupările liderilor ruşi referitoare la vieţile cetăţenilor noştri şi la securitatea ţării“, a declarat ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem.

Assad speră să-l sprijine Hezbollahul şi Iranul

În caz de atac, ar lăsa Assad de înţeles, vor urma represalii din partea aliaţilor săi. E vorba despre miliţiile libaneze Hezbollah, dar şi de Iran, în ciuda faptului că Teheranul a avut un ton mai conciliant în ultima vreme faţă de America. Statele Unite se pregătesc de bombardamente masive în Siria, care vor dura trei zile.

 Potrivit presei americane, Pentagonul intenţionează să organizeze o serie de atacuri cu rachete asupra mai multor obiective de pe teritoriul statului sirian, decât se plănuia anterior. Pentagonul ia în considerare utilizarea unor bombardiere ale forţelor aeriene, precum şi a cinci distrugătoare, care patrulează în prezent estul Mării Mediterane. Potrivit „Los Angeles Times“, armata americană intenţionează să lanseze rachete de croazieră şi rachete aer-sol asupra Siriei timp de 72 de ore. De-asemenea, în Marea Roşie se află şi un  portavion american. Doi ofiţeri americani susţin că administraţia Obama a cerut o listă extinsă a ţintelor din Siria, care să includă mult mai mult decât lista iniţială de aproximativ 50 de obiective.

Preşedintele sirian are un plan de fugă

Într-un interviu acordat cotidianului din Qatar „Al – Watan“, un purtător de cuvânt al Armatei Siriene Libere ( SLA ) , Louay Mekdad , a dezvăluit  existenţa unui plan de evacuare a preşedintelui sirian Bashar al-Assad , în caz că „ lovituri devastatoare occidentale“, însoţite de un avans al rebelilor în capitală.

 Potrivit lui Mekdad , preşedintele sirian locuieşte în regiunea  Yaafour, unde deţine, împreună cu alţi membri ai familiei sale , inclusiv cu fratele lui Maher, comandantul Brigăzii a patra a Gărzii Republicane, trei ferme în apropierea frontierei libaneze . Potrivit aceleaşi surse, Assad va părăsi Yaafour cu avionul spre oraşul de coastă Tartous, situat la 350 de kilometri, unde se află şi o bază  navală militară rusă.

Aeronava va survola spaţiul aerian libanez cu „ ajutoul Hezbollahului libanez, un aliat al regimului sirian. Potrivit informaţiilor de care dispun rebelii, femeile şi alţi membri ai familiilor oficialilor sirieni de rang înalt , inclusiv familia şefului aparatului de securitate , Ali Mamlouk, au părăsit, în ultimele zile Siria prin aeroportul din Beirut. Staff-ul lui Assad se aşteaptă la un atac puternic din partea rebelilor pe fondul loviturilor aeriene din partea SUA.  Aceste lovituri ar slăbi armata fidelă lui Bashar şi ar facilita intrarea combatanţilor rebeli în anumite zone cheie, aflate actualmente în mâinile regimului.

Oraşul Homs este unul din sectoarele în care armata siriană se aşteptă  la contraofensiva puternică a insurgenţilor. Situat pe traseul strategic dintre  Damasc şi coasta Mediteranei , dar, şi între nordul şi sudul ţării , pierderea sa de către regimul lui Bashar ar putea deschide calea pentru rebeli între Nord şi Sud şi redeschide drumul spre Liban , susţin surse militare .
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite