Caracteristicile exploziei urbane în Africa

Caracteristicile exploziei urbane în Africa

Lagos, Nigeria FOTO Shutterstock

Confruntate cu o creştere masivă a populaţiei urbane, ţările africane sunt obligate să facă alegeri strategice pentru viitor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu o medie anuală de 4% de creştere a populaţii urbane în perioada 1960-2010, Africa cunoaşte unul dintre cele mai rapide procese de urbanizare din lume. Este un proces care pare abia la început pe fondul natalităţii ridicate, cuprinzând inclusiv zonele rurale şi ridicând numeroase provocări, scrie cotidianul francez „Le Point“ într-o analiză dedicată exploziei oraşelor în Africa. 

Africa numără în prezent trei megapolisuri de peste 10 milioane de locuitori, şi anume Cairo (Egipt), Lagos (Nigeria) şi Kinshasa (Republica Democratică Congo). În ritmul actual de dezvoltare, alte trei oraşe vor depăşi acest prag spre orizontul lui 2050: Dar es Salaam (Tanzania), Johannesburg (Africa de Sud) şi Luanda (Angola). Metropolele de peste un milion de locuitori vor încerca să le ajungă din urmă, fiind estimate la 67 la orizontul lui 2030, sau cu 16 mai multe decât în prezent. Ori, în 1970, Africa avea doar patru metropole.

Surprinzător sau nu, înmulţirea populaţiei urbane în Africa nu depinde doar de megapolisuri şi metropole. Continentul african trece inclusiv printr-un fenomen amplu de transformare a satelor în oraşe. Nici taberele de refugiaţi nu sunt ferite de procesul urbanizării. 

Potrivit „Le Point“, urbanizarea africană are două caracteristici principale: creşterea ratei natalităţii şi suprapopularea. În ciuda spaţiului mai extins, oraşele mijlocii, cele mici şi cele în devenire din zonele rurale urmează tendinţa înghesuirii din marile aglomeraţii urbane. „Aşezările rurale devin oraşe prin densificare, fără afectarea terenurilor cultivate şi irigate“, notează „Le Point“, citând date publicate recent de Club du Sahel şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). 

Într-un raport, Programul ONU pentru Aşezări Umane menţionează că Africa are nevoie de patru milioane de locuinţe noi anual pentru a face faţă procesului de urbanizare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: