Scandal la televiziunea publică spaniolă. Preşedintele RTVE a demisionat, jurnaliştii denunţă intervenţia guvernului

Scandal la televiziunea publică spaniolă. Preşedintele RTVE a demisionat, jurnaliştii denunţă intervenţia guvernului

Leopoldo Gonzalez-Echenique a demisionat din frunte RTVE

Preşedintele  radio-televiziunii publice spaniole, Leopoldo Gonzalez-Echenique, ales din  2012 de către conservatorii, aflaţi la putere în Spania, a demisionat invocând „motive personale“. Dar jurnalişti sunt îngrijoraţi şi suspectează că la mijloc ar fi „mână guvernului“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ales în iunie 2012, cu voturile membrilor Partidului Popular (PP), Leopoldo Gonzalez-Echenique şi-a prezentat demisia Consiliului de administraţie al radio-televiziunii publice spaniole, apoi a trimis o scrisoare către angajaţi, în care a vorbit despre motivele „strict personal“ care l-au condus la această decizie. El a fost înlocuit temporar de un membru al Consiliului de administraţie, José Manuel Penalosa, până la alegerea unui nou preşedinte.

Motivele pentru care Leopoldo Gonzalez-Echenique a plecat ar fi  mai degrabă de ordin financiar, potrivit unui purtător de cuvânt al  Societăţii Jurnaliştilor din RTVE. Ziariştii sunt supăraţi că nu au mai primit o finanţare adecvată după ce o lege din 2009 a interzise finanţarea televiziunii publice din publicitate. Acest lucru ar fi afectat calitatea programelor televiziunii, susţin ziariştii.

Gestul preşedintelui RTVE ar fi venit după ce guvernul nu i-ar fi aprobat o linie de credit suplimentar în valoare de 130 de milioane de euro, informează Telesatellite. Jurnaliştii de la RTVE s-au reunit joi ad-hoc denunţând ca neadecvată abordarea acestui subiect privind demisia preşedintelui. Societatea Jurnaliştilor din RTVE  intenţionează să lanseze vineri o petiţie pentru a denunţa „manipularea şi intervenţia guvernului în televiziunea publică“.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările