Raport CRPE: Nouă luni pentru reforma restituirii proprietăţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEDO, sufocată de dosarele privind restituirea proprietăţilor din România
CEDO, sufocată de dosarele privind restituirea proprietăţilor din România

România mai are la dispoziţie nouă luni pentru a rezolva problema despăgubirii foştilor proprietari. Centrul Român pentru Politici Europene face guvernului şi autorităţilor locale câteva recomandări pentru o legislaţie care să respecte cerinţele CEDO.

Discreţia autorităţilor locale şi centrale a dus până acum la corupţie şi abuzuri, precum şi la multe decizii împotriva României la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. De aceea, intenţia guvernului de a propune termene clare în interiorul cărora autorităţile să lucreze este încurajatoare, se arată în raportul Centrului Român pentru Politici Europene (CRPE).

O altă măsură eficientă ar fi creşterea bugetului şi a personalului la Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) şi la autorităţile locale pentru a evita blocajul. În plus, capacitatea de prelucrare a cererilor într-un timp rezonabil va duce şi la limitarea corupţiei. Ar trebui renunţat şi la excepţiile la prelucrarea cazurilor. „Puterea ANRP de a prelucra unele cereri peste rând a susţinut corupţia şi a semănat frustrare şi cinism în rândul foştilor proprietari", se arată în raportul CRPE.

Tratamentul inegal al foştilor proprietari şi al foştilor chiriaşi trebuie eliminat.

Căi de atac

Foştii proprietari trebuie să aibă dreptul la un proces în instanţă atunci când autorităţile administrative nu dau soluţie într-un termen rezonabil. Totodată, „instanţele ar trebui autorizate să hotărască în privinţa nivelurilor de despăgubire, eventual aplicând o grilă de evaluare, pentru a evita întârzieri administrative suplimentare", subliniază autorul raportului.

Guvernul ia în calcul o soluţie de plafonare a despăgubirilor, iniţiativă permisă de CEDO. Este însă posibil ca o astfel de decizie să fie atacată pe motiv de neconstituţionalitate. De aceea Parlamentul ar trebui să solicite Curţii Constituţionale o revizuire de constituţionalitate înainte de adoptarea oricăror măsuri de limitare a valorilor despăgubirilor.

CRPE recomandă realizarea unor studii de impact şi publicarea unor analize de cost transparente, întrucât până acum România a promis în materie de restituiri mai mult decât şi-a putut permite. Guvernul a estimat totalul costurilor la 21 de miliarde de euro, dar nu a publicat metodologia. Este nevoie şi de o identificare a surselor de finanţare disponibile, deoarece valoarea acţiunilor la Fondul Proprietatea este mai mică decât valoarea estimată a cererilor. Extinderea despăgubirilor cu proprietăţi private deţinute de stat ae permite mai multe restituiri fără niciun cost la buget.

Guvernul ar trebui să înceapă consultările publice nu mai târziu de ianuarie 2012, lăsând cel puţin şase luni înaintea termenului pentru dezbateri şi adoptarea reformelor, se arată în raportul CRPE.

Citeşte şi:

Raportul complet

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite