Provocările de securitate din Balcani, abordate la Bucureşti de oameni de stat, experţi în relaţii internaţionale şi directori de companii

Provocările de securitate din Balcani, abordate la Bucureşti de oameni de stat, experţi în relaţii internaţionale şi directori de companii

Oameni de stat, membri ai unor organizaţii de apărare, profesori, experţi în relaţii internaţionale şi directori de companii participă joi şi vineri la Cercul Militar Naţional din Bucureşti pentru o conferinţă regională intitulată „Provocări de securitate în Balcani“. Evenimentul, organizat de ONG-ul de apărare New Strategy Center şi cofinanţat de NATO, poate fi urmărit în direct pe site-ul Adevărul.

Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc joi, între orele 10.00 şi 11.00, prin luările de cuvânt ale preşedintelui New Strategy Center Ionel Niţu, rectorului Universităţii din Bucureşti Mircea Dumitru, ministrului Apărării Naţionale Mihnea Motoc, ministrului de Externe Lazăr Comănescu şi asistentului secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente Sorin Ducaru.

Ulterior, de la ora 11.15, Sergiu Celac, membru al Consiliului Ştiinţific din cadrul New Strategy Center, a moderat seminarul de lucru cu tema „Summitul NATO de la Varşovia şi consolidarea securităţii în Balcani“. Au luat cuvântul şeful Statului Major al Armatei Române Nicolae Ciucă, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Sebastian Huluban, reprezentantul Universităţiii Donja Gorica din Podgorica (Muntenegru) Nikola Zecevici, directorul Institutului Român de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale Dan Dungaciu şi membrul Institului Albanez pentru Studii Internaţionale Arian Starova.

Prima zi a conferinţei s-a încheiat cu un nou seminar de lucru, intitulat „Riscuri şi vulnerabilităţi pentru securitatea din Balcani“. Evenimentul, care a început la ora 14.30, a fost moderat de fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu. Invitaţii săi au fost consilierul prezidenţial Leonard Orban, adjunctul ministrului macedonean al Apărării Bekim Maksuti, preşedintele Grupului Strategic şi Fundaţiei de Cercetare Socială Marmara (Turcia) Akkan Suver, profesorul Vlad Nistor de la Universitatea din Bucureşti, cercetătoul grec Giorgos Triantafyllou, coordonatorul de proiecte de la Centrul pentru Relaţii Internaţionale şi Dezvoltare Sustenabilă (Serbia) Mladen Mrdalj şi directorul executiv al Centrului pentru Studii de Securitate (Bosnia şi Herţegovina) Denis Hadzovici.

Conferinţa va continua vineri dimineaţa, la ora 10.00, cu seminarul de lucru „Securitatea energetică din Balcani - provocări şi mijloace de cooperare“, organizat în două părţi (între 10.00-12.00 şi 12.15-14.30) şi moderat de Laurenţiu Pechiu, membru al New Strategy Center.

Vor participa la dialog, în prima parte, oficialul NATO Michael Ruehle, şeful PricewaterhouseCoopers România Vasile Iuga, expertul bulgar Martin Vladimirov, Alexandra Gădej, de la New Strategy Center, cercetătorul croat Sandro Knezovici li secretarul general al ROPEPCA Dan Apostol. Seminarul de lucru va continua cu luările de cuvânt ale oficialului NATO Arturas Petkus, profesorului Radu Dudău, consultantului de la Delloitte România Răzvan Nicolescu, expertului în apărare Răzvan Buzatu şi directorului Institutului pentru Studii Internaţionale şi Politice (Macedonia) Ylber Sela.

Organizatorii şi-au propus ca evenimentul să contribuie la identificarea provocărilor de securitate din Balcani, la facilitarea dialogului între diverse grupuri de reflecţie, mediile academice şi administraţiile din Balcani şi la consolidarea cooperării în această zonă sensibilă a Europei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările