Presedinţia bulgară a UE, torpilată de naţionalişti

Presedinţia bulgară a UE, torpilată de naţionalişti

Valeri Simeonov, vicepremierul Bulgariei

Bulgaria este prinsă într-un scandal european chiar în timpul exercitării preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, după declaraţiile vicepemierului bulgar cu privire la o eventuală expulzare a europarlamentarului Ska Keller.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Aceasta este  cea care a iniţiat şi dezbaterea din plenul Parlamentului European privind legile justiţiei din România. Vicepremierul Bulgariei, Valeri Simeonov, reprezentant al formaţiunii naţionaliste Frontul Naţional pentru Salvarea Bulgariei, ce face parte din coaliţia guvernamentală de la Sofia, a cerut expulzarea din ţară a eurodeputatei germane din grupul Verzilor, Ska Keller. 
 
Aceasta ar fi participat la o serie de proteste faţă de planurilor guvernului bulgar de a construi o pârtie de ski într-un loc declarat patrimoniu UNESCO pentru a proteja urşii şi lupii din Parcului Naţional Pirin. Ska Keller, copreşedinta Verzilor din PE, a fost acuzată de vicepremierul bulgar de „jihadism verde” şi „delir”  de cauza „implicării în problemele interne” ale Bulgariei, scrie Politico.
 
Mai mulţi oficiali de la Bruxelles au precizat că o eventuală expulzare a lui Keller ar putea aduce prejudicii mari de imagine Bulgariei, în special în contextul în care Sofia deţine preşedinţia Consiliului European de la începutul lunii ianuarie.
 
„Aceste cuvinte sunt şocante şi total nepotrivite pentru un vicepremier. Eu sunt un politician activ de foarte mulţi ani şi nu am auzit niciodată aşa ceva, nici din interiorul Uniunii Europene şi nici din exterioriul ei”, a declarat Ska Keller.
 
Pe 9 februarie, Valeri Simeonov, liderul Frontului Naţional pentru Salvarea Bulgariei (NFSB), una dintre cele trei partide naţionaliste ce fac parte din coaliţia guvernamentală de centru-dreapta condusă de Boiko Borissov, a făcut o declaraţie deranjantă şi insultătoare la adresa lui Keller pe pagina lui Facebook.  Declaraţia conţine elemente care pot fi interpretate ca ameninţări la adresa vieţii eurodeputatei, precum şi un apel pentru ca Keller să fie expulzată „într-o camionetă “  din Bulgaria până la graniţa cu Turcia, adăugând că NFSB ar putea furniza maşina.
 
Proiectul guvernamental a mai atras atenţia unui număr mare de ONG-uri, printre care şi cunoscutului World Wildlife Federation. Aceştia au mai precizat că situl UNESCO din Bulgaria a mai fost inclus şi în Natura 2000, reţeaua europeană care protejează speciile şi habitatele Uniunii Europene aflate în pericol de dispariţie.
 
 „Cererea de expulzare a unui om doar pentru că îşi exprimă opinia este o metoda dictatorială, nu este democraţie“, scriu publicaţiile Politico şi bruxelles2.eu. Ska Keller i-a informat despre acest incident aât pe preşedintele Comisiei Europane, Jean-Claude Juncker, cât şi pe preşedintele legislativului european, Antonio Tajani, iar aceştia au luat legătura cu guvernul de la Sofia.
 
Presat de presă, cabinetul premierului  Boiko Borisov a fost nevoit să dea explicaţii şi a transmis că „poziţia Frontului Naţional pentru Salvarea Bulgariei nu este poziţia guvernului bulgar“.
 
citeste totul despre: