FOTO VIDEO „Petrecerea vieţii“, plănuită de acum două decenii: britanicii au sărbătorit în inima Londrei moartea lui Thatcher

Protest anti-Thatcher în Trafalgar Square din Londra

Sute de britanici s-au adunat sâmbătă în centrul Londrei ca să sărbătorească moartea fostului premier Margaret Thatcher, însă lucrurile nu au ieşit chiar cum se aşteptau organizatorii care anunţaseră prezenţa a mii de oameni la petrecerea morbidă, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi a plouat şi era răcoare afară, sâmbătă, în Trafalgar Square bucuria era la ea acasă. Se pasau sticle de şampanie de la unul la altul, se dansa, iar mulţimea scanda lozinci precum „Să putrezeşti în Iad, Thatcher” sau „Maggie, Maggie, Maggie, moartă, moartă, moartă”. Cam aşa s-ar putea descrie succint petrecerea morbidă de sâmbătă, care însă a fost promovată de activiştii de stânga drept „petrecerea vieţii”.

„Aştept de 30 de ani să sărbătoresc asta. Cea mai tare zi din viaţa mea”, a spus Simon Gardner, un fotograf din Londra care purta un tricou pe care scria „Bucuraţi-vă! Thatcher a murit”.

Socialişti, studenţi şi anti-capitalişti, dar şi mulţi foşti mineri au participat la demonstraţia din Trafalgar Square. Mulţi britanici sunt încă supăraţi pe politicile lui Thatcher, deşi acesta a părăsit Downing Street în urmă cu două decenii.

Autorităţi în alertă pentru un protest paşnic

Având în vedere cât de promovată a fost petrecerea de sâmbătă, autorităţile londoneze s-au pregătit pentru a-i ţine în frâu pe manifestanţi. Primarul Londrei, Boris Johnson, a avertizat încă de vineri că orice încălcare a legii va fi asupra pedepsită. „Trăim în democraţie, iar oamenii au dreptul să protesteze, să se distreze şi să facă ce

 
Foto

vor. Ceea nu pot să facă, cred, este să folosească moartea unei persoane în vârstă ca să pornească o revoltă. Aşa că suntem pregătiţi pentru toate astea”, a spus primarul londonez la un radio britanic.

Chiar şi poliţiştii londonezi au fost surprinşi de cât de puţini oameni au participat la petrecerea de sâmbătă. Au arestat nouă persoane pentru comportament indecent, însă evenimentul a fost extrem de paşnic, scrie Russia Today.

Petrecerea plănuită în urmă cu trei decenii

Protestul de sâmbătă nu a avut un organizator oficial, însă a fost rezultatul unui colectiv de anarhişti din anii '80, care îşi spuneau „Class War”. În urmă cu mai bine de două decenii, Class War, o grupare de mult „decedată”, anunţa că trebuie să fie o manifestaţie în Trafalgar Square în prima sâmbătă după moartea lui Thatcher. „Fiindcă sunt printre singurii luptători Class War încă în viaţă, m-am gândit că e de datoria mea să-mi fac vocea auzită”, a spus Ian Bone, unul dintre faimoşii membri ai grupării anarhiste.

Minerii, încă supăraţi pe „Doamna de Fier”

La mai bine de douăzeci de ani de la greva minerilor britanici, care a durat aproape un an, oamenii sunt încă mâhniţi pe Thatcher, care a luptat cu sindicatele ca să închidă mai multe mine care erau considerate neprofitabile. „Ne-a distrus comunităţile, satele, minele şi a încercat să ne distrugă demnitatea”, a declarat pentru „The Guardian” David Hopper, secretarul general al asociaţiei minerilor din Durham (nord-estul Angliei).

Tony Smith consideră că, deşi s-ar părea ciudat să sărbătoreşti moartea cuiva, relele pe care le-a făcut „Doamna de Fier” fac ca aceste rezerve să dispară. „Am trăit în umbra lui Thatcher mulţi ani. A destrămat familii, iar resentimente încă mai există”, a spus bărbatul.

 

Margaret Thatcher nu şi-a dorit onoruri de stat. Fostul premier va avea o ceremonie precum cea a Prinţesei Diana

Margaret Thatcher a lăsat instrucţiuni clare legate de ceremoniile ce vor fi oficiate după moartea sa. Trupul ei va fi incinerat, după cum şi-a exprimat dorinţa fostul lider politic. Funeraliile vor avea loc miercurea viitoare, 17 aprilie, la Catedrala Sfântul Paul din Londra.

FOTO Margaret Thatcher: Schimbare politică prin curaj şi convingere

„Margaret Thatcher, personalitate marcantă a politicii britanice, a devenit prima femeie premier în 1979, la 60 de ani după un alt eveniment important al politicii britanice, ce fusese revigorată  în 1919 prin intermediul lui Nancy Astor, prima femeie parlamentar din Regatul Unit.  Ambele aveau calităţi de lider, caractere puternice, oratoria şi persistenţa în susţinerea ideilor fiind definitorii”, scrie Diana Mandache, istoric al Regalită?ii, pe blogul său de pe adevarul.ro.

VIDEO Petreceri macabre în toată Anglia. Britanicii au sărbătorit moartea lui Thatcher: „A murit nenorocita!”

Geamuri sparte, poliţişti răniţi şi mai mulţi protestatari reţinuţi. Cam aşa am putea rezuma petrecerile macabre ţinute în toată Anglia, după ce britanicii au aflat că „Doamna de Fier” Thatcher a murit. Asemenea manifestări se vor repeta, spun petrecăreţii de pe insula britanică, şi pe 17 aprilie, atunci când vor avea loc funeraliile baronesei.

Funeraliile baronesei Thatcher vor avea loc miercurea viitoare. Conservatorii vor ca „Doamna de Fier“ să aibă parte de funeralii naţionale

Funeraliile fostului premier britanic Margaret Thatcher au fost stabilite pentru miercurea viitoare, 17 aprilie. Ceremonia va fi ţinută în Catedrala St. Paul din Londra, în prezenţa Reginei Elisabeta a II-a şi a mai multor personalităţi politice importante, precum Mihail Gorbaciov.

Meryl Streep: „Margaret Thatcher a fost o deschizătoare de drumuri, cu sau fără voia sa”

Meryl Streep, actriţa laureată cu cel de-al doilea Oscar pentru rolul său din filmul „Doamna de Fier“, a fost profund întristată de moartea lui Margaret Thatcher, prima femeie care a ocupat funcţia de Premier al Marii Britanii.

VIDEO Sicriul cu corpul neînsufleţit al Margaretei Thatcher a părăsit Hotelul Ritz din Londra

Sicriul în care se află corpul neînsufleţit al baronesei Margaret Thatcher, fost premier britanic, a fost luat, în noaptea de luni spre marţi, de la Hotelul Ritz din Londra, unde fosta şefă a conservatorilor britanici a decedat luni dimineaţa.

Mituri demontate despre Margaret Thatcher: de la cea care nu credea că o femeie poate ajunge premier britanic la „Doamna de Fier”

Situaţia în care se afla Marea Britanie la începutul anilor 1970 era una de nerecunoscut faţă de ceea ce noi cunoaştem astăzi, fiind o ţară în haos, neimportantă la nivel internaţional, căzută sub efectele dezastruoase ale reformelor socialiste postbelice. Margaret Thatcher a fost o surpriză pentru Marea Britanie anului 1979, devenind prima femeie care ocupă poziţia de prim-ministru şi care a readus ţara printre cele mai infleunte puteri.

Ambasadorul român la Londra, Ion Jinga: „Am schimbat câteva cuvinte şi am fost copleşit de personalitatea doamnei Thatcher”

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, a relatat luni, în legătură cu dispariţia din viaţă a fostului premier britanic, Margaret Thatcher, că a avut onoarea să o cunoască personal şi că, datorită personalităţii sale impresionante, “doamna de fier” rămâne una dintre cele mai marcante figuri politice mondiale. Titus Corlăţean a punctat calitatea doamnei Thatcher  “de om politic remarcabil, profund admirat şi respectat de poporul român”.

 

Stilul vestimentar al lui Margaret Thatcher: perlele şi geanta „Doamnei de Fier” care au făcut istorie

Dacă lumea politică îşi va aduce aminte de baroneasa Margaret Thatcher pentru măsurile sale, nici lumea modei nu va uita una dintre sursele de inspiraţie ale ultimelor sezoane. „Doamna de Fier” a fost o conservatoare până şi în stilul său vestimentar, fără să varieze de-a lungul timpului.

VIDEO Portretul „Doamnei de Fier“, în filme şi emisiuni TV

Margaret Thatcher, răpusă la 87 de ani de un atac cerebral, nu a fost portretizată doar în filmul „Doamna de Fier“ (2011), ci şi în alte producţii ce reflectă identitatea liderului politic.

Principalii lideri mondiali prezintă un ultim omagiu pentru „Doamna de Fier“

Lideri din lumea întreagă, actuali sau contemporani cu Margaret Thatcher, au ţinut să-şi exprime regretul faţă de moartea „Doamnei de Fier”, însă vestea a generat tot soiul de reacţii, un parlamentar englez urându-i „călduros” să ardă în Iad.

Mesajul lui Herman van Rompuy, după moartea lui Thatcher: „A fost o forţă care a transformat Marea Britanie şi Europa”

Margaret Thatcher, fostul prim-ministru al Marii Britanii, a murit luni în urma unui atac celebral. Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy a transmis un mesaj de condoleanţe pentru moartea lui Margaret Thatcher.

VIDEO „Doamna de Fier“, atacată pe portativ. Cântece furioase despre Margaret Thatcher

Fostul premier al Marii Britanii a fost o sursă de insipraţie pentru artişti celebri ca Elvis Costello, Morissey şi Pink Floyd şi alţii. Însă nu în sensul bun... Margaret Thatcher a murit astăzi, la vârsta e 87 de ani, iar toată lumea transmite condoleanţe. Însă în timpul vieţii ea nu a fost tocmai pe placul tuturor.

VIDEO Meryl Streep: „Margaret Thatcher a fost exclusă din lumea sa şi din partid“

Actriţa americană Meryl Streep, interpreta fostului prim-ministru din Marea Britanie, a povestit cum a reuşit să intre în pielea lui Margaret Thatcher, în filmul „Doamna de Fier“ („The Iron Lady“ - n. r.), distins cu două Oscaruri şi alte 12 premii. Streep a analizat asemănările dintre ea şi Thatcher şi dificultăţile rolului.

FOTO Margaret Thatcher a murit. Burtiera neinspirată de pe Antena 3 o trimite la Spitalul Judeţean din Ilfov

Margaret Thatcher a murit luni în urma unui atac celebral. Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell. Evenimentul a produs probleme şi pentru burtierele televiziunilor.

Ce îi datorăm lui Thatcher: forma globalizării de astăzi

În vara 2009, Christian Caryl arăta în FP ce au în comun Ayatollahul Khomeini, Margaret Thatcher, Papa Ioan Paul al II-lea şi Deng Xiaoping? Se împlineau 30 de ani de la Marile Revoluţii din 1979.

Cum a condus Margaret Thatcher războiul din insulele Falkland

"Colegul meu argentinian şi cu mine am putea dezbate la nesfârşit bunele şi relele istoriei, şi mă îndoiesc că vom cădea vreodată la înţelegere". A trecut un sfert de secol de când Sir Anthony Parson, reprezentantul britanic pe lângă O.N.U., rostea aceste cuvinte, la 1 aprilie 1982, în cadrul celei mai înalte instanţe a Naţiunilor Unite - Consiliul de Securitate.

Mesajul de pe Facebook al lui Victor Ponta, după moartea lui Margaret Thatcher

Prim-ministrul Victor Ponta a transmis un mesaj pe pagina sa oficială de Facebook în care îşi exprimă regretul faţă de decesul „Doamnei de Fier“ a Marii Britanii, Margaret Thatcher, care a murit, luni, în urma unui atac cerebral. ƒ

Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a urcat unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei, devenind prima femeie care a ocupat funcţia de premier al Marii Britanii.

„Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.

FOTO A murit Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.

 

Manifestație anti-Thatcher în inima Londrei FOTO Reuters

Imagini din aceeasi galerie
  • Manifestație anti-Thatcher în inima Londrei FOTO Reuters
  • Sute de britanici s-au adunat în Trafalgar Square ca să sărbătorească moartea „Doamnei de Fier” FOTO Reuters
  • În frig și în ploaie, manifestanții, mânați de ura față de fostul premier britanic, au reușit să se încălzească cu șampanie FOTO Reuters
  • Minerii au venit din toate colțurile țării ca să participe la manifestație FOTO Reuters
  • Britanici care flutură o pancartă pe care scrie „Doamna nu se întoarce” FOTO Reuters
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările