Patru britanici suspectaţi de activităţi teroriste şi legături cu Statul Islamic, arestaţi la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru bărbaţi britanici, cu vârste cuprinse între 20 şi 21 de ani, au fost arestaţi marţi în cadrul mai multor raiduri ale Poliţiei Metropolitane în Londra. Unul dintre cei patru ar putea avea legături cu Statul Islamic. Anchetatorii au transmis că au motive să creadă că suspecţii planificau atacuri teroriste în Marea Britanie.

Detectivii din cadrul diviziei antitero a Poliţiei Metropolitane îi interoghează acum pe cei patru bărbaţi arestaţi marţi „în baza suspiciunilor că sunt implicaţi în comandarea, pregătirea sau instigarea la acte de terorism”, transmite „The Guardian”. Cazul reprezintă „o ameninţare destul de serioasă”, a declarat Sir Bernard Hogan-Howe, comisarul Poliţiei Metropolitane, citat de BBC.  

Temeiul anchetei şi potenţialul risc au fost subliniate de prezenţa ofiţerilor specializaţi în arme de foc, care au însoţit poliţiştii în raiduri în timpul cărora au fost arestaţi cei patru suspecţi. Prezenţa acestora a fost necesară pentru că exista îngrijorarea că unul dintre cei patru bărbaţi avea acces la arme, a precizat o sursă din divizia antitero. Un alt suspect a putut fi imobilizat doar după ce poliţiştii au folosit arma cu electroşocuri. 

„Este un caz destul de serios şi şi este una dintre seriile de arestări pe care le-am efectuat în ultimele săptămâni care, luate împreună, îmi confirmă că atenţia care se acordă terorismului este tot mai mare. Trebuie să fim mai intervenţionişti şi o mare parte din motive sunt legate de Siria şi Irak”, a spus Bernard Hogan-Howe. 

Unul dintre cei patru suspecţi arestaţi ar avea legături cu Statul Islamic, susţin jurnaliştii cotidianului „The Guardian”. 

La sfârşitul lunii august, Marea Britanie a ridicat nivelul alertei de securitate de la „substanţial” la „grav”, al patrulea nivel pe o scară cu cinci trepte, în faţa ameninţării teroriste legate de Siria şi Irak.

Schimbarea nivelului alertei de securitate înseamnă că un atac este "foarte probabil", fără a exista însă informaţii privind o ameninţare "iminentă", a precizat ministrul.

Ameninţarea teroristă a devenit mai ridicată pentru Marea Britanie în primul rând din cauza numărului ridicat de britanici care au luptat în Siria, alături de jihadişti, iar acum s-au întors în Regatul Unit. Riscul a devenit evident atunci când s-a aflat că extremistul din Statul Islamic care a decapitat un american, săptămâna trecută, era britanic. 

La începutul lunii iunie, autorităţile britanice au declarat stare de alertă după ce au interceptat planuri pentru doborârea unui avion. Ameninţarea teroristă a fost atribuită grupărilor islamiste, iar decizia Londrei a venit în contextul în care SUA au cerut ca aeroporturile americane şi cele din Europa să-şi consolideze imediat măsurile de securitate din cauza temerilor privind un atac terorist.

„Există organizaţii teroriste în jurul lumii care caută să facă rău Marii Britanii, cetăţenilor britanici, oamenilor din întreaga lume, inclusiv aliaţilor noştri din Vest. Trebuie să fim mereu vigilenţi şi să urmărim cum evoluează situaţia”, a declarat purtătorul de cuvânt al premierului David Cameron. 

Decizia britanicilor a venit la doar câteva ore după ce Statele Unite ale Americii au cerut consolidarea măsurilor de securitate la toate aeroporturile din SUA şi la cele din Europa care operează zboruri către SUA, din cauza ameninţării cu atac terorist. Cei vizaţi sunt europenii şi americanii care au luptat sau au călătorit în Siria şi Irak, alături de jihadişti. 

Ulterior, s-a aflat că la baza alertei s-a aflat un britanic. Tânărul radicalizat în Siria a fost prins la timp, după ce autorităţile britanice i-au interceptat planurile în noaptea de miercuri spre joi. Britanicul avea de gând să plaseze o bombă şi să deschidă focul undeva în Londra - autorităţile nu au oferit informaţii exacte cu privire la locul în care urma să se desfăşoare atentatul pentru a nu stârni panica în rândul populaţiei. 

Atacul ar fi fost cel mai grav din istoria Marii Britanii după episodul 7 iulie 2005, când 52 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva sute au fost rănite după mai multe atacuri cu bombă la sistemul de transport în comun din Londra. Bărbatul a fost prins în Londra şi capturat sub ameninţarea armei. 

Statul Islamic în Irak şi Siria (aceeaşi grupare cunoscută şi sub numele Statul Islamic în Irak şi Levant) era, până nu demult, o organizaţie teroristă anonimă, care activa în Siria ca afiliat al-Qaeda, infiltrându-se în opoziţia care luptă pentru căderea regimului condus de familia preşedintelui Bashar al-Assad. 

Gruparea a lansat o ofensivă-fulger asupra Irakului la începutul lunii iunie, capturând în doar câteva zile mari oraşe din nordul ţării şi declarând acolo un califat islamic. Organizaţia este considerată acum cea mai bine organizată, cea mai bogată şi cea mai radicală grupare teroristă din lume, după ce al-Qaeda şi-a pierdut majoritatea liderilor importanţi. 

Din martie 2011, când a izbucnit războiul civil în Siria, aproximtiv 12.000 de străini din 50 de ţări diferite au plecat acolo pentru a lupta de partea jihadiştilor, a anunţat Departamentul de Stat al SUA. Peste 100 dintre aceştia sunt americani, în timp ce numărul britanicilor jihadişti depăşeşte câteva sute. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite