Parlamentul European face loc viitorilor deputaţi croaţi. România pierde un loc în plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul European FOTO Arhivă
Parlamentul European FOTO Arhivă

Europarlamentarii se pregătesc să le facă loc viitorilor colegi croaţi, aşa că în următoarea legislatură câteva state membre UE, printre care şi România, vor pierde câte un loc în Parlamentul European, pentru a respecta prevederile Tratatului de la Lisabona.

Propunerea reconfigurării legislativului european a venit, marţi, din partea comisiei de afaceri constituţionale din Parlamentul European, care a înaintat o „soluţie pragmatică”, bazată pe principiul „nimeni nu câştigă locuri şi nimeni nu pierde mai mult de un loc”. Astfel, 12 state membre UE vor pierde câte un loc de eurodeputat, altele nu vor câştiga niciun loc în plus, iar Germania va ceda un număr de trei mandate.

Această soluţie evită „o redistribuţie traumatizantă a locurilor, prin care statele mici şi medii ar pierde multe locuri, iar ţările mari ar câştiga locuri”. Socialiştii şi popularii europeni spun că această soluţie va întruni majoritate de voturi în Parlament şi va fi votată în unanimitate în Consiliu.

Scopul propunerii înaintate de comisie este să limiteze pierderea de mandate, dar şi să respecte principiul reprezentării degresive, potrivit căruia eurodeputaţii din ţările mari reprezintă mai mulţi cetăţeni europeni decât cei care provin din state cu o populaţie mică.

Astfel, ţările care vor pierde un loc sunt România, Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croaţia, Lituania şi Letonia, propunerea fiind adoptată cu 21 de voturi „pentru” şi o abţinere. Restul de trei mandate de europarlamentare vor fi cedate de Germania, care va avea doar 96 de eurodeputaţi în viitoarea legislatură (maximul admis de Tratatul de la Lisabona), în comparaţie cu 99, cât are în momentul de faţă. Aşadar, în legislatura 2014-2019 România va avea 32 de eurodeputaţi.

Malta, Luxemburg, Cipru şi Estonia vor continua să aibă câte şase reprezentanţi în PE, acesta fiind numărul minim posibil prevăzut de Tratatul de la Lisabona.

Parlamentul European are dreptul să înainteze o propunere privind configuraţia sa către liderii europeni din Consiliul European. Apoi, Consiliul trebuie să ia o decizie cu unanimitate de voturi, care intră în vigoare doar cu girul Parlamentului.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite