Pandmia Covid-19. În faţa cererilor disperate ale firmelor din mai multe state membre, CE propune ca şi muncitorii sezonieri să poată circula liber

Pandmia Covid-19. În faţa cererilor disperate ale firmelor din mai multe state membre, CE propune ca şi muncitorii sezonieri să poată circula liber

Fermierii europeni riscă să rămână cu recolta pe câmp

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a cerut ca muncitorii sezonieri din agricultură să primească, în Uniunea Europeană, permise speciale de călătorie, fiind o „forţă de muncă de o importanţă vitală, la fel ca doctorii şi asistenţii medicali”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-o declaraţie video, von de Leyen a explicat că este „nevoie de oameni care să sădească şi să strângă recoltele” de aceea muncitorii sezonieri „trebuie să poată călători liber”, după un control medical.
 
O purtătoare de cuvânt a Comisiei a declarat agenţiei AFP că propunerea trebuie să fie acceptată de liderii ţărilor membre, urmând să fie pus la punct şi un sistem de specific de acordarea a acestor permise speciale de călătorie.
 
Autorităţile austriece au primit luni la Viena 231 de îngrijitoare originare din România şi Bulgaria pentru a preveni o penurie de mână de lucru care ar putea surveni din cauza restricţiilor de circulaţie în interiorul Uniunii Europene, relatează AFP.
 
Sectorul de asistenţă pentru persoanele în vârstă din Austria depinde foarte mult de lucrătorii din Europa Centrală obişnuiţi să facă naveta pentru a acorda asistenţă la domiciliu persoanelor în vârstă.
 
Asistenţii la domiciliu care au sosit luni, în mare parte femei, au fost plasaţi în izolare preventivă în hoteluri. Cazarea, la fel ca şi transportul cu avionul, este asigurată de provincia Austria Inferioară (est) unde vor fi apoi repartizaţi timp de patru până la şase săptămâni, potrivit unui oficial local.
 
În mod normal, 65.000 de îngrijitori, până la 80% fiind femei din Slovacia şi România, lucrează oficial în Austria, unde 33.000 de persoane au nevoie de asistenţă medicală permanentă.
 
Dar închiderile frontierelor împiedică venirea prin rotaţie a îngrijitorilor şi există riscul să pună în pericol întregul sistem de asistenţă la domiciliu, personalul slovac lucrând, în general, 15 zile în Austria înainte de a reveni acasă timp de două săptămâni. O parte din acest personal a preferat de asemenea să rămână în ţara de origine.
 
Asistenţii la domiciliu români, al căror serviciu în Austria durează o lună, nu mai pot tranzita ca de obicei Ungaria, notează AFP, 
 
Penuria de muncitori sezonieri care să se ocupe de recoltare, în contextul restricţiilor de circulaţie impuse ca urmare a pandemiei de coronavirus, a fectează sectorul agricol din mai multe state din UE. O mare parte dintre aceşti muncitori sezonieri vin din Europa de Est.
 
"În acest moment nu avem decât 10 muncitori sezonieri. Am avea nevoie de aproximativ 60 de persoane care să muncească în regim full time pentru a strânge toată recolta", spune Thomas Syring, proprietarul unei exploataţii agricole la Beelitz, o localitate din apropiere de Berlin renumită pentru sparanghelul său. "Pentru noi, fermierii, situaţia este foarte tensionată în acest moment", susţine Thomas Syring, ale cărui câmpuri sunt practic goale de câteva zile.
 
Doar câţiva muncitori sezonieri lucrează în acest moment pe această exploataţie agricolă de 900 de hectare, pregătindu-se să recolteze sparanghelul. Aceşti muncitori sezonieri, majoritatea români, nu pot să ajungă în Germania pe cale terestră, blocată după închiderea frontierelor austriacă şi ungară, măsuri decise în ultimele săptămâni pentru a ţine sub control pandemia de coronavirus.
 
Această situaţie nu este un caz izolat în condiţiile în care doar jumătate dintre cei 5.000 de muncitori sezonieri care în mod normal lucrează în această regiune din Germania în această perioadă a anului sunt acum prezenţi la faţa locului, susţin organizaţiile locale de producători agricoli.
 
Germania primeşte în fiecare an aproximativ 300.000 de muncitori sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, subliniază Udo Hemerling, secretarul general al DBV, principalul sindicat agricol din Germania.
 
Problema se regăseşte în mai multe state europene odată cu venirea primăverii şi afectează tot felul de culturi.
 
În Elveţia, muncitorii sezonieri trebuie în prezent să dispună de un permis de sejur pentru a putea fi recrutaţi, o măsură care îngrijorează sindicatele fermierilor. Un număr de aproximativ 33.000 de străini lucrează în fiecare an pe câmpurile din Elveţia.
 
În Austria, Guvernul a lansat o platformă de recrutare pentru cei care şi-au pierdut locul de muncă din cauza coronavirusului, în ideea de a recruta muncitori sezonieri în regim de urgenţă.
 
În Germania, pentru a depăşi această dificultate, anumite exploataţii agricole au decis să rezerve bilete de avion pentru muncitorii lor sezonieri. "Însă unii dintre ei nu sunt acceptaţi în ţară chiar dacă au permise de muncă valabile", susţine Jürgen Jakob, preşedintele organizaţiei producătorilor de sparanghel din Beelitz.
 
În aceste condiţii, exploataţiile agricole nu ezită să majoreze salariile pentru a atrage muncitori sezonieri.
 
"Pentru cultivatorii de sparanghel partenerii noştri asigură un salariu dublu faţă de cel normal, condiţii de cazare foarte bune şi mese pentru muncitori", explică Emese Molnar, director al unei firme româneşti care trimite muncitori sezonieri în Germania şi Olanda. "În aceste moment nevoia de mână de lucru este foarte mare iar partenerii noştri au nevoie de sute de persoane" ,susţine Emese Molnar, adăugând că în România oamenii au nevoie de un loc de muncă.
 
Având în vedere această situaţie, ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, a lansat ideea de a facilita angajarea de personal din restaurante, de şomeri dar şi de solicitanţi de azil pentru a acoperi cererea de mână de lucru a fermierilor. Sectorul agricol german are nevoie imediat de 30.000 de muncitori sezonieri şi de 85.000 în luna mai, a subliniat ministrul Agriculturii.
 
Însă, fermierii germani se tem că pregătirea profesională va dura prea mult timp. "Dacă pentru un român sau un polonez care are mai mulţi ani de pregătire trebuie să angajez cinci germani, atunci nu merită efortul", susţine Thomas Syring. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: