Operaţiunea antiteroristă din Belgia. Armata şi poliţia rămân pe străzi, Salah Abdeslam, de negăsit. „Statul Creştin“ ameninţă o moschee din Molenbeek

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operaţiunea antiteroristă din Belgia FOTO AP
Operaţiunea antiteroristă din Belgia FOTO AP

Operaţiunea antiteroristă din Belgia. Alerta antiteroristă va fi menţinută la nivelul 4 - maxim - în capitala Belgiei, Bruxelles, însă şcolile şi metroul vor fi redeschise gradual începând de miercuri, a anunţat luni seară premierul belgian Charles Michel, după reevaluarea situaţiei. Între timp, Salah Abdeslam rămâne de negăsit, în timp ce ameninţările vin atât din partea jihadiştilor, cât şi din partea „Statului Creştin“.

„În ceea ce priveşte şcolile, am luat decizia de a le redeschide miercuri, cu măsuri de securitate suplimentare, iar metroul va fi şi el redeschis miercuri, a precizat şeful Guvernului federal belgian, la finalul unei reuniuni de 3 ore şi jumătate a Consiliului Naţional de Securitate, relatează Agerpres.

În restul ţării, alerta antiteroristă va rămâne la nivelul 3, ceea ce înseamnă că există un risc „posibil şi probabil“ de atac terorist, pe fondul unei operaţiuni antiteroriste în Belgia.

Nivelul ameninţării urmează să fie evaluat din nou lunea viitoare, a anunţat premierul belgian.

Nivelul 4 de alertă corespunde unei ameninţări considerate „grave şi iminente“. El a fost impus în regiunea Bruxelles în noaptea de vineri spre sâmbătă

Autorităţile belgiene au anunţat în weekend că se tem de atentate similare celor care au vizat Parisul şi Saint-Denis pe 13 noiembrie, soldate cu 130 de morţi şi aproximativ 350 de răniţi.

Operaţiunea antiteroristă din Belgia. Un nou suspect inculpat pentru participare la atentatele din Paris

În timp ce militari şi poliţişti înarmaţi rămîn mobilizaţi pe străzile capitalei Belgiei, Parchetul Federal a anunţat luni că a inculpat o a patra persoană pentru fapte de terorism în legătură cu atacurile de la Paris.

Un nou suspect a fost inculpat luni în Belgia în urma unei vaste operaţiuni antiteroriste în regiunea Bruxelles şi a oraşului Liege.

„El este inculpat pentru participare la activităţile unui grup terorist şi la un atentat terorist“ la Paris, a anunţat Parchetul Federal belgian, potrivit Agerpres.

Aceasta este cea de-a patra persoană pusă sub acuzare în Belgia în legătură directă cu atentatele teroriste comise în capitala Franţei, soldate cu 130 de morţi şi revendicate de organizaţia extremistă Statul Islamic.

Alte 15 persoane arestate duminică seara în regiunea Bruxelles şi la Charleroi (sud) au fost eliberate, a precizat Parchetul.

În plus, dintre cele cinci persoane arestate luni dimineaţa în Belgia două au fost eliberate. Celelalte trei au rămas în arest  şi „fac obiectul unor verificări suplimentare“, conform sursei citate.

Operaţiunea teroristă din Belgia. Salah Abdeslam rămâne de negăsit

Salah Abdeslam, cea mai căutată persoană după atentatele teroriste comise de la Paris, rămâne de negăsit, în pofida alertei antiteroriste şi percheziţiilor şi arestărilor afectuate. El ar fi văzut joi seara în Anderlecht, în Regiunea capitalei Bruxelles, apoi la bordul unui BMW care se îndrepta spre Germania. Potrivit unor surse, Salah Abdeslam ar încerca să ajungă în Siria, în timp ce familia sa îi cere să se predea autorităţilor.

Salah Abdeslam, al cărui frate Ibrahim s-a aruncat în aer în timpul atacurilor de Paris, a reuşit să fugă după atentate şi face obiectul unei căutări masive. El este cetăţean belgian şi putea să călătorească liber în ţările din zona Schengen, în care nu există controale la frontieră. De la atacuri, unele ţări au impus controale temporare şi au existat apeluri de a se renunţa la sistemul fără frontiere.

Ministrul belgian de Interne Jan Jambon a declarat că urmărirea nu se va încheia, cu siguranţă, prea repede.

Într-un caz separat, procurorii din Bari au deschis o investigaţie asupra unor persoane suspectate că ar fi militanţi islamişti şi care au trecut prin acest port de cinci ori în perioada februarie-august în drum spre Grecia, a menţionat o altă sursă.

Această investigaţie, care îl vizează şi pe Salah Abdeslam, pare să nu aibă nicio legătură cu atacurile de la Paris, potrivit unei surse apropiate dosarului. Procurorii au suspiciunii că militanţii, folosind documente false, călătoresc prin Italia în drum spre Siria.

Cazul arată dificultăţile adunării de informaţii în cele 28 de state membre ale UE, în contextul în care forţele de securitate din fiecare ţară lucrează independent şi au priorităţi diferite, comentează Reuters.

Potrivit investigaţiei, Salah Abdeslam s-a îmbarcat pe un feribot la Bari pe 1 august, împreună cu un alt bărbat, spre localitatea Petras, din Grecia. Abdeslam s-a întors de la Patras la Bari cu feribotul pe 5 august. Prezenţa sa nu a fost semnalată întrucât nu era căutat la acel moment.

Într-un interviu acordat unui site italian luni, ministrul de Interne Angelino Alfano a confirmat că Abdeslam a trecut prin Italia. „Ideea este că erau cetăţeni cu paşapoarte europene şi nu erau căutaţi de polişţi“, a subliniat Alfano.

Operaţiunea antiteroristă din Belgia. Un combatant „belgian“ al Statului Islamic îi cheamă pe jihadişti să urmeze exemplul atacurilor de la Paris

Operaţiunea antiteroristă din Belgia. În contextul operaţiunii antiteroriste din Belgia, un combatant al Statului Islamic identificat ca fiind belgian i-a chemat pe „fraţii“ săi din străinătate să urmeze exemplul atacurilor de la Paris, pe care le-a lăudat pentru că au reuşit să provoace ravagii în Franţa, potrivit unei înregistrări video postate de Statul Islamic luni, relatează agenţia Reuters.

„Adresez un mesaj fraţilor mei care au rămas în urmă (…) să urmeze exemplul acelor fraţi care au răsturnat Franţa în câteva ore“, a declarat combatantul în franceză.

Identificat cu numele de război „Abu Qatada al-Belgiki“, combatantul belgian a adăugat că atacurile de la Paris au făcut milioane de oameni să plângă dar au adus bucurie „credincioşilor“.

El era prezentat cu faţa acoperită cu o eşarfă albă stând în picioare în faţa altor combatanţi mascaţi înarmaţi cu puşti. Logoul înregistrării sugera că a fost filmată în estul Siriei, unde Statul Islamic controlează provincia Deir al-Zor de la graniţa cu Irakul.

Înregistrarea video, postată pe site-uri jihadiste, prezenta de asemenea combatanţi tadjici şi algerieni lăudând atacurile de la Paris, adaugă Reuters, potrivit Agerpres.

Operaţiunea antiteroristă din Belgia. O moschee din Molenbeek a primit o scrisoare de ameninţare semnată „Statul Creştin“

Moscheea Attadamoune, situată în districtul Molenbeek din Bruxelles, unde au crescut sau au trăit pentru o perioadă mai mulţi autori ai atentatelor teroriste comise la Paris, a primit luni o scrisoare semnată „Statul Creştin“, relatează postul de radio şi televiziune public belgian (RTBF), pe site-ul său, citat de Agerpres.

Scrisoarea a fost găsită în cutia poştală a moscheii de Jamal Habbachich, unul dintre responsabilii lăcaşului de cult musulman. Plin de greşeli de ortografie, documentul anunţă că vor fi răzbunaţi „fraţii noştri căzuţi în timpul diverselor atentate“. Scrisoarea evocă înjunghierea „ca pe porci a fraţilor“ musulmani.

„Ne vom adresa autorităţilor abilitate ale ţării noastre şi vom face o plângere la poliţie, evident“, a reacţionat Jamal Habbachich, care a ţinut să amintească faptul că moscheea Attadamoune a mai fost ţinta ameninţărilor.

„Există două ipoteze când primeşti acest gen de scrisori, fie este un document scris de un dezechilibrat, fie este o ameninţare foarte gravă. Ceea ce mă interesează, de asemenea, este numele autorului scrisorii, pe care nu îl cunoaştem şi care foloseşte o terminologie similară celei a Statului Islamic“, a adăugat el.

Jamal Habbachich este şi preşedintele Consiliului Moscheilor din Molenbeek, ce regrupează 16 lăcaşuri de cult musulmane din acest cartier al capitalei belgiene.

Moscheea Attadamoune a apărut sâmbătă într-un reportaj din cadrul emisiunii „7 a la Une“, realizată de RTBF. În emisiune a fost intervievat unul dintre imami, Abdehadi Assani, care a denunţat „electoralismul“ fostului primar al comunei Molenbeek-Saint Jean, socialistul Philippe Moureaux, faţă de comunitatea musulmană din Molenbeek.

Habbachich a susţinut poziţia lui Abdehadi Assani, dar s-a distanţat total de autorii atentatelor de la Paris şi de Statul Islamic. „Există mult laxism la nivelul deschiderii anumitor moschei din Molenbeek. Am fost singurii care am denunţat acest lucru. Am denunţat şi că Sharia4Belgium recruta în Molenbeek, dar nimeni nu ne-a ascultat. Toată lumea a participat la această derivă. Plătim totuşi oalele sparte de greşelile din trecut“, a mai spus imamul Jamal Habbachich.

Operaţiunea antiteroristă din Belgia. MAE transmite o nouă atenţionare de călătorie

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti informează cetăţenii români care se află sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Belgiei că Organismul belgian de coordonare pentru analiza ameninţărilor (OCAM) a luat hotărârea menţinerii până luni, 30 noiembrie, a nivelului maxim (4) de alertă teroristă (pe o scară de la 1 la 4) de „ameninţare serioasă şi iminentă“ pentru regiunea Bruxelles, iar pentru restul teritoriului a nivelului 3 de alertă de „ameninţare posibilă şi credibilă“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite